Hlavní obsah

Audit o Babišovi je konečný, potvrdil mluvčí EK. Není, odmítáme to, reaguje premiér

Praha
Aktualizováno

Auditní zpráva Evropské komise o možném střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) je konečná, už není žádný prostor pro její rozporování. Mluvčí EK tak reagoval na slova české ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové, podle které nejde o finální verzi dokumentu a česká strana má dva měsíce na odpověď a připomínky. V pondělí o tom informoval Radiožurnál. Dostálová i tak trvá na svém, stejně jako Babiš.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Skutečně jde o finální zprávu,“ citoval Radiožurnál mluvčího Komise. „Nejdříve musíme – v daném termínu – zaslat český překlad zprávy. Poté budou mít české úřady dva měsíce na to, aby zaslaly zprávu, jak plní obsažená doporučení,“ řekl mluvčí. Z jeho formulace vyplývá, že Česko už nemá prostor pro jakékoliv rozporování závěrů auditu.

Podle nedělních informací týdeníku Respekt zpráva premiérův střet zájmu potvrzuje. Ministerstvo ji však nechce zveřejnit. Tvrdí, že Evropská komise „žádá o důvěrné zacházení”, a navíc prý stále nejde o definitivní verzi. „Do dvou měsíců od obdržení české verze zprávy mohou být uplatněna vyjádření České republiky a případné připomínky ke zprávě,“ napsala Radiožurnálu ministryně Dostálová.

Babiš: Není to definitivní

Podle České televize trvá ministryně na tom, že resort obdržel tzv. oznámení předběžných závěrů šetření, ke kterým může ČR znovu poslat připomínky.

Já teda nevím, co potvrdil, ale v každém případě není pravda, že je to konečná podoba auditní zprávy
premiér Andrej Babiš (ANO)

Že by se jednalo o konečnou verzi dokumentu, rozporuje i Babiš, který Rádiu Impuls řekl, že vše je jinak.

„Bakalův Respekt neříká pravdu, protože to samozřejmě není definitivní zpráva, a já teda nevím, co potvrdil, ale v každém případě není pravda, co zveřejnila Česká televize a Bakalův Respekt,” řekl Babiš Impulsu. Informaci o tom, že zpráva je definitivní, ale ve skutečnosti zveřejnil Radiožurnál. Babiš zopakoval, že to, co již ČR odmítla, bude odmítat nadále.

Mluvčí EK na tiskové konferenci v pondělí po poledni zopakoval, že audit je konečný. Po doručení českého překladu bude mít ČR dva měsíce na provedení doporučení. Komise zatím nemůže dokument komentovat.

Audit se musí zveřejnit. Pokud je Babiš ve střetu zájmů, měl by odstoupit, žádá opozice

Domácí

Auditní zprávu zaslala EK do České republiky v pátek. Obsah dokumentu nebyl zveřejněn a oficiálně nejsou známy ani jeho výsledky. V jarní předběžné zprávě, která unikla do médií, EK konstatovala, že Babiš je ve střetu zájmů, protože má stále vliv na podnik Agrofert, přestože ho vložil do svěřenských fondů.

Babiš: Brusel nemá co vykládat české zákony

Že je zpráva konečná a ministerstvo ji má zveřejnit, tvrdí také organizace Transparency International, která na možný Babišův střet zájmů vloni upozornila.

Zveřejnění požaduje i převážná část opozice. „Ministerstvo musí vše zveřejnit! Jde o peníze nás všech,“ vyzval na Twitteru lídr Pirátů Ivan Bartoš. Předseda ODS Petr Fiala uvedl, že premiérův střet zájmů je jasný už od jeho vstupu do politiky. „V tuto chvíli mě ale zajímá, zda bude ČR muset do Bruselu kvůli jeho nenasytnému čerpání dotací vracet stovky milionů korun,“ dodal.

„Je zcela absurdní, že Brusel vykládá český zákon, navíc úplně nesmyslně, když zákon 'lex Babiš' byl namířen pouze proti mně s cílem vyštvat mě z politiky. Lex Babiš jsem dodržel, postupoval jsem přesně podle něj, vložil jsem firmu do svěřenských fondů,“ řekl v neděli Babiš.

Komise pracuje ještě na druhém auditu, který se týká přímých zemědělských dotací. Jeho finální verzi by do Prahy měla zaslat nejpozději v únoru.

Reklama

Výběr článků

Načítám