Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Česko

Babiš: Komise nemá autoritu na výklad českých zákonů. Chce počkat na vyjádření ministryně Dostálové

Premiér Andrej Babiš. foto: ČTK

Praha/Madrid - Evropská komise nemá autoritu na to, aby vykládala české zákony. Novinářům to v pondělí po svém vystoupení na konferenci OSN o změnách klimatu v Madridu řekl premiér Andrej Babiš (ANO). I když komise tvrdí, že její audit na téma Babišova střetu zájmů, který v pátek zaslala do Prahy, je konečný, z pohledu České republiky konečný není, dodal předseda vlády.
  10:36aktualizováno  15:32

Babiš je podle auditu ve střetu zájmů, píše týdeník. Jde o finální verzi, tvrdí Evropská komise

Babiš řekl, že o závěrech auditu nic neví a ani s nimi nebude obeznámen. „Evropská komise teď tvrdí, že je audit konečný, ale to neznamená, že má pravdu. Budou tam nějaké lhůty, Česká republika se k tomu vyjádří. Předpokládám, že pokud nebude (závěr auditu) v souladu s tím, co ČR tvrdila, tak ho určitě odmítne,“ uvedl Babiš. Premiér řekl, že komise nemá patent na rozum a není autoritou na výklad českých předpisů včetně zákona o střetu zájmů.

„Nechápu, jak si může Evropská komise dovolit vykládat české zákony, zákon Lex Babiš proti Babišovi,“ uvedl. Zopakoval, že české novele o střetu zájmů vyhověl, když svou firmu Agrofert vložil do svěřenských fondů. Komise se podle něj má zabývat evropskými předpisy. „Takže určitě to není autorita,“ konstatoval.

Podle pondělního vyjádření mluvčího EK je závěr auditu konečný. Česko musí ve lhůtě dvou měsíců po doručení českého překladu sdělit, jak provede doporučení obsažená ve zprávě. Podle organizace Transparency International (TI) nyní začne dohodovací období o tom, kolik peněz má Česko vrátit. Trvat může třeba rok. Dříve se hovořilo o zhruba 450 milionech korun dotací pro Agrofert.

„Z pohledu komise je to asi konečný audit, ale z pohledu ČR to určitě není, že ČR to bude akceptovat. Určitě ne, je to záležitost paní ministryně (pro místní rozvoj Kláry) Dostálové (za ANO). Já bych doporučil počkat, jak se vyjádří paní Dostálová,“ uvedl Babiš. Dodal, že není účastníkem řízení, takže audit nezná. „Nebyl jsem s ním obeznámen, ani nebudu a střet zájmů jasně odmítám,“ řekl.

Piráti chtějí projednat audit s šéfy sněmovních stran. Bez hnutí ANO

Obsah auditní zprávy nebyl zveřejněn a oficiálně nejsou známy ani výsledky. V jarní předběžné zprávě, která unikla do médií, EK konstatovala, že Babiš je ve střetu zájmů, protože má stále vliv na Agrofert, přestože ho vložil do svěřenských fondů. Podle informací týdeníku Respekt konečná zpráva premiérův střet zájmů potvrzuje.

K celé věci se vyjádřila i firma Agrofert. Ta ví o doručení auditu do Česka pouze z médií, o dokument požádá ministerstvo pro místní rozvoj, chce ho prostudovat. Společnost je přesvědčená, že vždy postupovala podle zákona.

Kauza kolem Babišova možného střetu zájmů

  • O možném Babišově střetu zájmů se mluví prakticky od jeho vstupu do politiky a zejména poté, co se v roce 2013 jeho hnutí dostalo do Sněmovny a Babiš v lednu 2014 usedl do křesla ministra financí. Agrofert, jehož byl tehdy majitelem, je jedničkou zemědělsko-potravinářského sektoru i druhou nejvýznamnější skupinou chemického průmyslu v ČR. Výrazné bylo i Babišovo angažmá v médiích, skupina Mafra patří k největším mediálním domům v ČR.
  • Podle novely zákona o střetu zájmů, přijaté začátkem roku 2017 přes odpor hnutí ANO a veto prezidenta Miloše Zemana, smějí členové kabinetu ovládat firmy, ty ale nemají přístup k veřejným zakázkám a nenárokovým dotacím. Omezení platí pro firmy, v nichž ministři drží nejméně čtvrtinový podíl. Zákon zakazuje členům vlády i dalším činitelům (poslancům či senátorům) provozovat rozhlasové a televizní vysílání a vydávat periodický tisk. Babiš v reakci na normu v únoru 2017 vložil akcie firem Agrofert a SynBiol do svěřenských fondů.
  • Začátkem loňského července Evropský parlament (EP) schválil nová pravidla pro střet zájmů při čerpání dotací, která zakazují politikům v exponovaných funkcích dotace pobírat. Koncem listopadu dospěla právní služba Evropské komise (EK) k závěru, že omezení se týkají i Agrofertu. Právníci tvrdí, že Babiš je podle pravidel platných od léta 2018 ve střetu zájmů, i když firmy jsou ve svěřenském fondu.
  • Komisař pro rozpočet Günther Oettinger před Vánocemi doporučil Babišovi tři způsoby, jak se střetu zájmů zbavit. Buď zpřetrhat své vazby i vazby své rodiny na holding, zajistit, aby Agrofert přestal přijímat dotace z EU, nebo se zdržet účasti na některých rozhodnutích. Babiš se poté vzdal předsednictví ve vládní Radě pro Evropské strukturální a investiční fondy. EP vyzval komisi k řešení možného Babišova střetu zájmů. Europoslanci požadovali i pozastavení dotací.
  • Koncem letošního května a na začátku června dorazily do Česka dvě předběžné auditní zprávy EK, které se týkaly Babišova možného střetu zájmů. V první z nich komise dospěla k závěru, že Babiš má dál vliv na Agrofert a současně má jako premiér vliv na použití unijních peněz. Česku proto hrozí, že by mohlo vracet do unijního rozpočtu asi kolem 450 milionů korun dotací pro Agrofert. Odpověď na zprávu předali zástupci ministerstva pro místní rozvoj na konci srpna stálému zastoupení ČR v Bruselu. Babiš vracení peněz vyloučil.
  • Obsah druhé zprávy, která se týkala zemědělských dotací, není známý. Kvůli ní ale tehdy SZIF uvedl, že nebude Agrofertu proplácet dotace od února 2017, kdy Babiš firmu vložil do svěřenských fondů. Opozice se v reakci na předběžné auditní zprávy EK v červnu neúspěšně pokusila vyslovit Babišově vládě nedůvěru. V půlce června pak Senát ustavil komisi k vyhodnocení unijních auditů. Ředitel SZIF Martin Šebestyán v září řekl, že trvá na tom, že v případě dotací pro Agrofert nebyl zjištěn Babišův střet zájmů.
  • Na základě předběžných závěrů své komise vyzval koncem října Senát k tomu, aby ministerstva pozastavila vyplácení dotací Agrofertu do doby, než se vyjasní podezření z auditů EK. Senátní komise už dříve dospěla k předběžnému závěru, že Babiš je ve střetu zájmů. Piráti prostřednictvím senátora Lukáše Wagenknechta podali také žalobu k Soudnímu dvoru EU, ve které navrhují, aby konstatoval nečinnost Evropské rady v otázce střetu zájmů.
  • SZIF 28. listopadu oznámil, že začne proplácet dotace Agrofertu za období mezi únorem 2017, kdy Babiš vložil koncern do fondů, a loňským srpnem. Tehdy začalo platit evropské nařízení o střetu zájmů. Jedná se o dva projekty, za které fond vyplatí dotaci v celkové výši 51,2 milionu korun. Podle SZIF neexistuje legitimní právní důvod pro zadržení dotací. Dotace schválené od loňského srpna fond kvůli předběžné opatrnosti zatím nadále proplácet nebude.
  • V pátek 29. listopadu Evropská komise zaslala českým úřadům konečnou auditní zprávu týkající se dotací z unijních strukturálních fondů vyplácených skupině Agrofert. Obsah zprávy komise označila za důvěrný. Týdeník Respekt uvedl, že podle jeho zdrojů audit EK potvrdil, že Babiš je ve střetu zájmů. Premiér údajně porušuje české i evropské právo.
  • Kromě EK se Babišovým možným střetem zájmů zabýval i Městský úřad v Černošicích, který je úřadem s rozšířenou působností pro Průhonice, kde premiér žije. Úřad vedl s premiérem správní řízení. Babiš čelil podezření, že stále ovládá média spadající pod Agrofert. Koncem září úřad oznámil, že v přestupkovém řízení nebylo prokázáno spáchání skutku a řízení bylo pravomocně zastaveno. Kraj posuzoval Babišovo odvolání proti rozhodnutí úřadu v Černošicích, který premiérovi uložil již podruhé pokutu 200 000 Kč. Začátkem listopadu ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že zastavení řízení nepřezkoumá.
Autor: