Hlavní obsah

Řízení k auditu Agrofertu může trvat další měsíce

Brusel

Po dvouměsíční lhůtě, kterou bude mít Česko na reakci na audit o dotacích vyplacených skupině Agrofert, rozhodne Brusel o dalším postupu v závislosti na odpovědi Prahy. Ta by měla Bruselu sdělit, jak naloží s doporučeními uvedenými ve zprávě. Zdroje z unijních institucí agentuře ČTK popsaly postup včetně toho, jak by Česko mělo případně vracet dotace a co by se stalo, kdyby tak neučinilo.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Řízení může trvat další měsíce včetně dohadování o částce, která by případně měla být vracena do unijních fondů.

„Je to komplikované, vše se bude odvíjet od české reakce,” řekl jeden ze zdrojů obeznámený s dalším postupem. Ten vyplývá z článku 145 z unijního nařízení o fondech. Pokud podle něj členský stát, jehož se kontrola EK týká, nepřijme závěry šetření, pozve jej komise na slyšení. Tam dostane příležitost vysvětlit svůj postoj, případně po slyšení předložit další informace. Poté „v zájmu uplatnění finančních oprav přijme komise prostřednictvím prováděcích aktů rozhodnutí do šesti měsíců”, uvádí zmíněný článek.

Babiš ve válce s Evropskou komisí: Není to pro mě autorita

Domácí

Andrej Babiš se už v pondělí nechal slyšet, že Česko s výsledkem auditu nesouhlasí.

Komise může Česku nařídit vrácení financí, pokud by podle jejího závěru byly peníze vyplaceny z unijního rozpočtu neoprávněně. Předběžný audit, jehož text na jaře unikl do médií, hovořil přibližně o 450 milionech korun, které získal Agrofert ze strukturálních fondů.

Česká vláda se podle dalšího unijního činitele během nespecifikovaného období zahájeného případným slyšením může přít o výši vracených financí, což může celý proces výrazně protáhnout. Pokud by však odmítnutí vrátit peníze řádně nezdůvodnila, mohla by EK chybějící prostředky kompenzovat neposkytnutím dotace respektive její části v příštím období.

Piráti chtějí jednání šéfů stran o auditu k Babišovi

Domácí

Zpráva je tajná

EK poslala v pátek do Česka anglickou verzi auditu zkoumajícího podnikání firem spojených se společností Agrofert, na kterou má podle předcházející předběžné auditní zprávy Babiš stále vliv. Zatímco česká ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) v pondělí prohlásila, že nejnovější audit definitivní není, mluvčí EK uvedl, že tato auditní zpráva se již měnit nebude.

Text auditní zprávy je tajný. Čeští opoziční politice ale apelují na jeho zveřejnění a Evropskou komisi k odtajnění textu vyzvali i evropští zelení.

Audit o Babišovi je konečný, potvrdil mluvčí EK. Není, odmítáme to, reaguje premiér

Domácí

„Zelení/ESA důrazně nabádají Evropskou komisi, aby zprávu co nejdříve zveřejnila a učinila další kroky vůči Andreji Babišovi vyvinutím tlaku na představitele Agrofertu v české vládě,” uvedl Mikuláš Peksa. Český europoslanec je členem výboru EP pro rozpočtovou kontrolu a na jeho čtvrtečním zasedání chce vyzvat k vyslání „ad hoc mise” do ČR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám