Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Minimalistický dům oživuje žlutá barva, vládnou v něm mobilní aplikace

Kvůli náročné profesi i rychlému životnímu tempu si majitelé vybrali dokonale fungující minimalisticky dům. Architekti jej vybavili spoustou úložných prostor, aby se dal snadno udržovat a všem zbylo dost času na sportovní vyžití i další koníčky. Návštěva byla fotografována pro časopis Domov.
Velký jídelní stůl z dubového dřeva ladí s čelními plochami kuchyňské linky....

Velký jídelní stůl z dubového dřeva ladí s čelními plochami kuchyňské linky. Židle v šedé, žluté a bílé zapadají do celkové koncepce. | foto: Tomáš Dittrich

Asi před deseti lety začal Pavel Vopařil uvažovat o stavbě vlastního domu. Původní myšlenku si kdysi s manželkou načrtli při večeři v restauraci na ubrousek, pak nápad na nějakou dobu usnul.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

V roce 2010 se postupně obrátili na několik architektonických studií, následně vznikaly ideové návrhy. Ani jeden však příliš nenaplnil jejich očekávání, až jim nakonec jeden známý doporučil Ing. arch. Zdeňka Rychtaříka z ateliéru Vyšehrad.

Tento architekt, s nímž si názorově i lidsky skvěle sedli a který vyznává podobný životní styl, je pozval na prohlídku vlastního domu. Od té chvíle byla na světě jasná koncepce, jak by měl budoucí domov Vopařilových vypadat.

Pak už projekt postupoval hladce a v dubnu 2015 se začalo s realizací. Díky osvícenému stavebnímu dozoru a solidní prováděcí firmě se povedlo proti původnímu rozpočtu ušetřit finanční prostředky. V červenci následujícího roku se už rodina se dvěma malými syny mohla stěhovat do nového domova.

Podoba moderního dvoupodlažního domu s monolitickou betonovou konstrukcí měla vyhovovat dynamickému životnímu stylu mladých manželů a sportovnímu založení rodiny. Tomu odpovídala jasná a přehledná dispozice a velkorysé úložné prostory, které doplňují místnosti v přízemí i v patře.

Technicky založený majitel domu si přál inteligentní domácnost, jejíž výhody dokáže ocenit a plně využít. Kromě elektronického klíče a zabezpečení je dům vybaven například automatickým ovládáním žaluzií nebo otevírání oken. 

Vytápění zajišťuje tepelné čerpadlo Panasonic kombinované s podlahovým topením a rekuperací. Tento systém umožňuje v létě chladit a v zimě topit a po celý rok uvnitř udržuje optimální teplotu.

Logické členění

Dispozice domu má klasické rozdělení na spodní společenskou část s kuchyní, jídelnou, obývacím pokojem, toaletou a pokojem pro hosty, horní soukromou část pak tvoří ložnice rodičů, šatna, koupelna, WC a dva dětské pokoje.

Obývací pokoj disponuje oproti ostatním místnostem podlahou o dva schody nižší a od jídelny jej odděluje dvojice symetricky umístěných posuvných dveří. Na první pohled zaujme zábradlí subtilního kovového schodiště, které tvoří svislá ocelová lanka. Tento systém objevil majitel domu při svém pracovním pobytu v Nizozemsku.

Během výstavby došlo proti projektu k několika změnám. „Když se v jedné etapě výstavby odstranilo bednění, napadlo architekty nechat odhalený betonový strop a využít kontrastu tohoto surového materiálu s hladkými stěnami,“ vysvětluje Pavel Vopařil, jak se stavba vyvíjela a za pochodu měnila.

„Jiná je také podoba světlíku nad schodištěm. Původně měl být hranatý, ale nakonec jej nahradilo několik zasklených kulatých otvorů,“ doplňuje další změny.

Pod schody vznikl čtenářský koutek s ušákem Aiko značky Max Winzer.

Kruhový tvar koresponduje také s nepravidelně rozmístěnými otvory na venkovní stěně v zahradě a vytváří společný motiv, který se na budově v různých podobách opakuje.

S domem jsou manželé i jejich synové, nadějní mladí sportovci, i po třech letech spokojeni. Jedině snad časem zbývá dořešit zahradu.

„Líbí se nám praktická a dobře fungující koncepce domu, ale i jeho interiér. Jednoduchá barevnost, která využívá odstíny bílé, šedé a žluté, je spolu s přírodním dřevem příjemná, nadčasová a uklidňující. Doma chceme hlavně odpočívat a trávit volný čas, ne stále uklízet nebo něco hledat,“ říká Pavel Vopařil, ředitel e-shopu s nábytkem a doplňky Bonami.

A dodává: „ Díky mojí současné práci jsme si domov vybavili originálními doplňky i funkčním a pohodlným nábytkem. Není nad to ,otestovat‘ si na vlastní kůži běžné, ale i unikátní výrobky, které v e-shopu nabízíme. Pomáhá mi to také přemýšlet, co se dá ještě vylepšit.“

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Autor:
  • Nejčtenější

Parkoviště na sídlišti obsadily karavany, dodávky a teď tu zakotvila loď

19. dubna 2024

Premium Po zavedení placených zón u nás ve městě se majitelé aut rozhodli, že budou využívat naše sídlištní...

Roubený dům ve strmém svahu si vyžádal roky práce, zařizování a trpělivosti

18. dubna 2024

Sen o novém bydlení vznikl ve chvíli, kdy se děti rozlétly do světa a Petr s Janou zůstali v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Český patriot zachránil barokní faru v Chudenicích. Chtěl pomoct své vlasti

15. dubna 2024

Zchátralá barokní fara v Chudenicích u Klatov měla štěstí v neštěstí, když na ni narazil český...

Byt si šikovná žena proměnila i bez bourání, stačily jí dobré nápady

16. dubna 2024

Karolina je manažerkou v obchodě s interiérovým vybavením. Bez větších stavebních zásahů, s pomocí...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zpěvačka Rezková bydlí v Letňanech. Překonala tragédii a život nevzdává

17. dubna 2024

Jako na houpačce žije svůj život zpěvačka Šárka Rezková, prožila několik lásek a jednu životní...

Obývací kuchyň od designéra majitelku překvapila. Je lepší než si vysnila

20. dubna 2024

Kateřina si s manželem pořídila byt 3+kk v novostavbě na pražském Barrandově. Než se do něj...

Při rekonstrukci mezonetu pamatovali na spotřebu energií, bourali i příčky

19. dubna 2024

Rekonstrukce bydlení je vždy velkým dobrodružstvím. To platí i o nedávné přestavbě dvoupodlažního...

Parkoviště na sídlišti obsadily karavany, dodávky a teď tu zakotvila loď

19. dubna 2024

Premium Po zavedení placených zón u nás ve městě se majitelé aut rozhodli, že budou využívat naše sídlištní...

Roubený dům ve strmém svahu si vyžádal roky práce, zařizování a trpělivosti

18. dubna 2024

Sen o novém bydlení vznikl ve chvíli, kdy se děti rozlétly do světa a Petr s Janou zůstali v...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...