Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Vědci v Arktidě a Antarktidě demonstrují za lepší ochranu klimatu

Věda

  5:45
BREMERHAVEN - K celosvětovým protestům Fridays for Future za lepší ochranu ovzduší se připojili vědci působící v Arktidě a Antarktidě, kteří se zabývají výzkumem dopadů změn klimatu na ta nejodlehlejší místa zeměkoule. Informuje o tom agentura DPA.
Antarktida. Ilustrační foto.

Antarktida. Ilustrační foto. foto: Shutterstock

„Polární výzkumníci od jihu po sever děkují (hnutí) Fridays for Future za to, že upozorňují na naši práci,“ uvedla na twitteru Melanie Bergmannová z Institutu Alfreda Wegenera v německém Bremerhavenu. Na svém twitterovém účtu zveřejnila fotografii účastníků expedice na Arktidě, jak stojí u ledoborce Polarstern a drží transparent s nápisem: „My dodáváme fakta. Je čas jednat!“

Ledoborec Polarstern nechali vědci zamrznout do kry, s níž driftuje arktickou oblastí. Tato největší polární výprava, která začala v září, potrvá více než rok. Dnešní protest Fridays for Future podpořili také výzkumníci působící na německé Neumayerově výzkumné stanici v Antarktidě.

Příznivci hnutí, u jehož zrodu stála 16letá švédská aktivistka Greta Thunbergová, pořádají celosvětový protest počtvrté. Dnešní protesty se konají krátce před začátkem klimatické konference OSN, která začne v pondělí 13. prosince v Madridu.

Autor: