Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Emigrant Kundera je znovu Čech, vrátili mu občanství. Češkou je dál i jeho žena Věra

Aktualizováno -
3. prosince 2019
13:07
Autor: ČTK, for - 
3. prosince 2019
07:35

Spisovatel Milan Kundera získal po 40 letech opět české státní občanství. Listinu o nabytí občanství devadesátiletému autorovi předal v jeho pařížském bytě 28. listopadu český velvyslanec Petr Drulák, píše dnešní Právo. Šlo o civilní obřad bez vlajek a hymny, Kundera měl upřímnou radost, řekl listu Drulák. Velvyslanec doufá, že Kundera přehodnotí svůj postoj k publikační činnosti v češtině.

Československého státního občanství Kunderu zbavil komunistický režim koncem 70. let. Jeden z nejznámějších českých autorů žije od roku 1974 ve Francii, od roku 1981 má občanství francouzské.

Po listopadu 1989 Kundera několikrát navštívil Československo i ČR, v roce 1995 mu prezident Václav Havel udělil medaili Za zásluhy. Přebírala ji tehdy Kunderova manželka Věra. Nabídku na vrácení českého občanství Kunderovi loni předložil premiér Andrej Babiš na setkání v Paříži.

Babiš i Zaorálek jsou rádi

„Jsem rád, že jsem to před rokem inicioval a vážím si toho, že jsem mohl,“ okomentoval premiér Babiš znovuzískání českého občanství Kundery na Twitteru. 

I Kunderova manželka je českou občankou, řekl dnes ČTK velvyslanec Drulák. Věra Kunderová se sice chtěla občanství vzdát, ale zjistilo se, že jí zůstalo.

„Připadá mi, že je to dnes možná malý krok pro Milana Kunderu, ale velký krok po nás. Od doby, kdy jsme mu občanství odňali, se stal jedním z nejznámějších a nejslavnějších světových spisovatelů,“ reagoval dnes ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Brněnský rodák Kundera patří k nejpřekládanějším spisovatelům na světě. Jeho dílo čítá přes 3000 překladů do různých světových jazyků, ačkoliv nevystupuje na veřejnosti ani nepořádá autogramiády.

V češtině Kunderovo dílo vydává nakladatelství Atlantis, dosud vydalo 16 svazků. Čechům jsou tak k dispozici třeba romány Kniha smíchu a zapomnění, Žert, Nesmrtelnost či Nesnesitelná lehkost bytí. Kundera v posledních desetiletích píše ve francouzštině.

zemekf ( 3. prosince 2019 13:50 )

A proč mu ho nedal Havel, Klauz, proč jej dostal až za Zemana ......
Že by vadil ???
Paní Kunderová už cosi naznačila .....
-
Ale o tom v ČT ani slovo, že jo
-
http­s://ww­w.id­nes.cz­/zpra­vy/do­maci/­vera-kunderova-emigrace-milan-kundera-exil-disidenti-havel-komu­nismus­.A1911­26_115­517_do­maci_­pmk?

Tara-Tara ( 3. prosince 2019 08:52 )

jděte s ním někam.....u mě skončil svým vyjádřením, že zakazuje překlad svých veleděl do češtiny

Kazin ( 3. prosince 2019 08:30 )

Je to je krása a co teď se Máme jako pokakat ?🤣

mechitz ( 3. prosince 2019 08:01 )

To by byl prezident! Jeho žena řekla, že si Američani ale vybrali Havla, to byl ale kauf. Pan Kundera je sympaťák a není křivý.

Zobrazit celou diskusi