Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Summit NATO: Zeman bude v Londýně bez Ivany i Kate, Trump málem nechal manželku doma

Aktualizováno -
3. prosince 2019
11:25
Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
3. prosince 2019
08:55

V Londýně dnes začíná dvoudenní summit Severoatlantické aliance, jejíž působení v poslední době provázejí četné vnitřní neshody. Lídři 29 členských zemí se v britské metropoli scházejí 70 let po vzniku NATO a toto výročí si budou večer připomínat v Buckinghamském paláci společně s některými členy britské královské rodiny. Na večer je přitom ohlášena demonstrace proti americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Ten už také ve společnosti manželky dorazil do Londýna, odletu předcházely drobné peripetie, uvedl deník Daily Mail.

Trump krátce před odletem promluvil s novináři, pak se svižným krokem vydal k helikoptéře, která ho měla odvést k prezidentskému speciálu Air Force One. Podle svědků mu hodnou chvíli trvalo, než si všiml, že po jeho boku nekráčí jeho manželka Melania. Musel se zastavit a trpělivě počkat na první dámu.

Trumpová musela v podpatcích popoběhnout po trávníku, aby manžel tak dlouho nečekal. „Nezapomeň na Melanii,“ baví se lidé videem sdíleným na YouTube. „Zdržovala. Každý muž ví, jaké to je. Klasika,“ zastávali se další prezidenta v komentářích.

Trump: Slova Macrona byla urážlivá a nestydatá

Vyjádření francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o tom, že NATO se nachází ve stavu mozkové smrti, bylo velice urážlivé, řekl dnes prezident Trump. Během setkání s novináři před jednáním s šéfem Severoatlantické aliance Jensem Stoltenbergem Trump také poznamenal, že Německo neplatí do pokladny NATO „spravedlivý podíl“ a opakovaně podpořil britského premiéra Borise Johnsona, který je podle něj schopný a dělá dobrou práci.

„Je to nestydaté prohlášení,“ řekl Trump o Macronových slovech. „Nemůžete přece chodit a trousit o NATO takové poznámky... je to velice urážlivé,“ dodal Trump. Podle amerického prezidenta by se měl Macron soustředit spíše na obtížnou situaci ve Francii například v souvislosti s vysokou nezaměstnaností a protesty hnutí žlutých vest. „Nikdo nepotřebuje NATO více, než Francie, a ten kdo profituje nejméně, jsou upřímně řečeno Spojené státy,“ řekl.

O „mozkové smrti“ NATO hovořil Macron v listopadovém rozhovoru poskytnutém britskému týdeníku The Economist. Francouzský prezident také řekl, že Evropská unie musí posílit svou obranyschopnost, a snížit tak závislost na Spojených státech a vyjasnit si své strategické cíle. Řada států včetně Německa poté Macronovo hodnocení kritizovala, sám francouzský prezident ho ale hájil s tím, že se stalo „užitečným budíčkem“ směrem k aliančním partnerům.

NATO: Rusko není hrozba, zato Čína ano

V textu závěrečného prohlášení nynějšího summitu NATO v Londýně bude poprvé jako možná nová hrozba výslovně zmíněna Čína, napsala agentura DPA. Rusko naopak Severoatlantická aliance nepovažuje za nepřítele, ale odpoví, pokud Rusko napadne Polsko a pobaltské státy. V rozhovoru pro polský list Rzeczpospolita a několik dalších médií to prohlásil generální tajemník aliance Jens Stoltenberg.

„Jsme si vědomi, že rostoucí vliv a mezinárodní politika Číny představují jak příležitosti, tak výzvy, jimiž se aliance musí společně zabývat,“ cituje agentura DPA z textu, který podle ní šéfové států a vlád členských zemí zveřejní ve středu.

Za jeden z problematických bodů je v prohlášení označena mobilní síť páté generace 5G, na jejímž budování v Evropě se chce podílet čínský telekomunikační gigant Huawei. DPA nicméně uvádí, že oproti původnímu přání USA prohlášení neobsahuje závazek jednotlivých členských zemí, že při vývoji sítí 5G zcela rezignují na technologie čínské firmy.

Washington je přesvědčen, že s produkty od společnosti Huawei nebudou sítě bezpečné, protože firma může být donucena předávat data čínským úřadům. Tento názor Američanů ale nesdílí třeba Británie nebo Německo.

Obchodní válka mezi Čínou a USA

Obchodní dohoda mezi Washingtonem a Pekingem by mohla být uzavřena až po prezidentských volbách v USA, které se uskuteční v listopadu příštího roku. Uvedl to dnes prezident Trump. Podle agentury Reuters tak podkopal naděje na rychlé vyřešení obchodního konfliktu mezi dvěma největšími ekonomikami světa, který má negativní dopady na globální hospodářství.

„Nemám žádný konečný termín,“ řekl k obchodní dohodě Trump v Londýně, kam přicestoval na summit NATO. „Domnívám se, že z některých hledisek je lepší počkat na dobu po volbách,“ dodal. Jeho výroky měly negativní dopad na evropské akcie i na kurz čínského jüanu. Panevropský akciový index STOXX 600 tak kolem poledne ztrácel zhruba 0,1 procenta, zatímco před Trumpovými slovy si připisoval kolem půl procenta.

Lídři NATO povečeří s královnou

Setkání v královském sídle hostí britská panovnice Alžběta II., přítomni budou podle britských médií také princ Charles či manželka prince Williama vévodkyně Kate. Následně se lídři aliančních států přesunou do Downing Street na recepci v sídle britského premiéra.

Zeman pbez Ivany i Kateřiny

Českou republiku bude v Británii reprezentovat prezident Miloš Zeman doprovázený mimo jiné ministrem obrany Lubomírem Metnarem a ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem.

Šéf české diplomacie od summitu očekává především potvrzení předešlých závazků ohledně sdílení nákladů na modernizaci a posilování schopností NATO. Zeman podle něj bude chtít ve svém vystoupení zdůraznit boj proti terorismu.

Prezident Zeman do Londýna vyrazí bez manželky Ivany i dcery Kateřiny, která jinak ve Velké Británii studuje a do Česka se přesunula i kvůli své rodině -s otcem byla jak během jeho komplexního vyšetření, tak i při nástupu na rekondiční pobyt do Střešovické nemocnice. 

Souběžně s aliančním summitem se v Londýně očekává vícero protestních akcí. Na dnešní večer svolali demonstraci v blízkosti Buckinghamského paláce lékaři a další pracovníci britského státního zdravotnictví. Jejich cílem je podle deníku The Guardian upozornit na možná rizika pro systém státní zdravotní péče spojená s dohodou o volném obchodu, kterou chce Británie po brexitu uzavřít se Spojenými státy.

aleia ( 3. prosince 2019 16:49 )

Zemana by neměli nikam pouštět,to zase bude ostuda! Tak maximálně na kolotoč...Ten zlomyslný stařík s pokročilou demencí stejně ani neví kde je a bude jen opakovat to,co říká už celé roky-o migraci a dronech. Vůbec nedokáže zaregistrovat a vůbec zareagovat na nová témata-letos je to hlavní o nebezpečí z Číny

milan1959 ( 3. prosince 2019 13:08 )

Zeman je kdo? Neznám.

PPP15OWW ( 3. prosince 2019 12:07 )

Trump připravuje svět na to, že hodlá USA od Evropy zcela odříznout. Jak hospodářsky a patrně i vojensky. Naopak s blížícím se brexitem dává až nechutně najevo svou loajalitu k Británii. Turecku vlezl do zadku stažením vojsk z míst, které hodlalo napadnout a Turci, člen NATO si mirnix tírnix nakoupilo protivzdušnej systém S400 od Rusů. Turecko vyhrožuje svým aliančním partnerům imigranty a jeho vstup do unie se spíš oddaluje, než blíží. Makron není daleko od pravdy, ať se to Trumpovi líbí, nebo ne.

santikxauz ( 3. prosince 2019 10:08 )

Už to NATO rozpusťte,jsou to zbytečně vyhozené peníze,vždť není schopné ani zabránit vstup migrantům do Evropy.

Zobrazit celou diskusi