Hlavní obsah

Nemohou být zticha. Audit o Babišovi chce na plénu řešit i koaliční ČSSD

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, zpe, ren, kab

Sněmovna a poslanci žijí auditem Evropské komise o střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Probírat téma na plénu Sněmovny chce opozice i koaliční ČSSD.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka a ministr kultury Lubomír Zaorálek na tiskové konferenci

Článek

„Co se týče střetu zájmů, debatovali jsme o tom dlouho na klubu. Za ČSSD máme jasný vzkaz. Jsme pro to, aby se o tom jednalo na plénu Poslanecké sněmovny, aby pan premiér nebo ministryně pro místní rozvoj poskytli alespoň nějaké informace, které poskytnout mohou. Nemohou být zticha,“ prohlásil šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka.

Sněmovna by podle něj měla audit řešit ve čtvrtek dopoledne. Mimořádný bod se chystají navrhnout opoziční ODS, Piráti, lidovci, TOP 09 a hnutí STAN.

Řízení k auditu Agrofertu může trvat další měsíce

Evropa

Proti jednání o auditu nejsou ani komunisté, kteří menšinovou vládu tolerují. „KSČM nebude ta, která by bránila této informaci,” konstatovala poslankyně Hana Aulická Jírovcová (KSČM).

Zařazení mimořádného bodu mohou vetovat dva poslanecké kluby nebo 40 poslanců. ANO má ve Sněmovně 78 zákonodárců. Veto ale prý podle šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka není na pořadu dne.

Zaparkovaný Agrofert: Zisky patří Babišovi, dohlíží jeho manželka a právník

Ekonomika

„Máme možnost zavetovat zařazení tohoto bodu, ale nechceme blokovat jednání Poslanecké sněmovny, této debatě se nebráníme,” řekl Faltýnek na tiskové konferenci s tím, že střet zájmů premiéra by se měl řešit ve čtvrtek.

Kdyby audit dopadl dobře, tak už je na úřední desce ministerstva
Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), předsedkyně

Opoziční partaje i ČSSD zároveň vyzývají ministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou (za ANO), aby audit Evropské komise zveřejnila. Ta se nechala slyšet, že dokument je v důvěrném režimu a že se jím zabývá odborný aparát. Sama jej prý nečetla.

Nemám co zveřejňovat, pokud jsem ten dokument nečetla, ministryně Dostálová k auditu EKVideo: ČTK

„Jsme pro to, aby ta zpráva byla zveřejněna. Veřejnost má právo na obsah té zprávy, protože se týká veřejných prostředků,“ prohlásil ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

„Osobně si myslím, že vše, co se týká takto České republiky, by mělo být veřejné. Nechápu, proč by nemělo,“ napsal Právu předseda senátorů ČSSD Petr Vícha.

Nevím, nemůžu, nechci vědět. Ministryně Dostálová zarytě sedí na výsledku auditu

Domácí

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová zdůraznila, že lidé by měli vědět, jestli České republice hrozí, že bude muset platit stovky milionů korun. „Kdyby audit dopadl dobře, tak už je na úřední desce ministerstva. To je snad všem jasné,“ dodala.

„Budeme požadovat, aby byl tento bod zařazen na aktuální schůzi a zároveň vyzveme vládu, aby zveřejnila závěry finální auditní zprávy,“ přidal se šéf STAN Vít Rakušan.

Ať Agrofert vrátí 450 milionů, vyzývá KDU-ČSL

Lidovci apelovali na hnutí ANO s tím, že by samo mělo chtít auditní zprávu zveřejnit, když si zakládá na transparentnosti.

„Máte jedinečnou šanci ukázat, že jste skutečně transparentní. Jde o občany ČR, o naše podnikatele, o naše firmy. Není důvod, proč by neměla být tato zpráva zveřejněna,“ prohlásil předseda KDU-ČSL Marek Výborný.

Piráti podali trestní oznámení kvůli vyplácení dotací Agrofertu

Domácí

Zároveň vyzval holding Agrofert, aby preventivně vrátil do státní kasy 450 milionů. Jako vzorový příklad uvedl 50 milionů, které za dotace vrátila farma Čapí hnízdo.

Evropská komise není autorita, řekl Babiš

Konečná zpráva Evropské komise podle týdeníku Respekt potvrdila premiérův střet zájmů. V jarní předběžné zprávě, která unikla do médií, EK konstatovala, že Babiš je ve střetu zájmů, protože má stále vliv na holding Agrofert, i když ho vložil do svěřenských fondů.

Audit o Babišovi je konečný, potvrdil mluvčí EK. Není, odmítáme to, reaguje premiér

Domácí

Podle předběžné zprávy komise hrozí, že Česko bude muset vracet 450 milionů korun. Dostálová nevyloučila, že by se v takovém případě Česká republika bránila proti závěrům komise až u Soudního dvora EU.

Premiér dlouhodobě jakýkoliv střet zájmů či případné vracení dotací vylučuje. V pondělí prohlásil, že Evropská komise pro něj není autorita a že nemá řešit české právní předpisy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám