Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Média

Putin podepsal revoluční zákon: ve smartphonech budou povinně ruské aplikace

Ruský prezident Vladimír Putin. foto: Reuters

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí podepsal zákon, na základě kterého veškeré smartphony, počítače a chytré televize prodané v zemi musí mít předinstalované konkrétní ruské aplikace. Zákon vychází v platnost 1. července příštího roku. Informaci uveřejnila ve svém článku agentura Reuters.
  14:42

Zákon se již před podpisem prezidenta Putina stihl setkat s kritikou ze strany některých maloobchodních prodejců elektroniky. Ti si stěžují, že se o novince dozvěděli příliš pozdě, píše agentura Reuters.

Rusko vybuduje znalostní portál, konkurenci Wikipedie

Podle ní má nová legislativa podpořit ruské IT společnosti, aby na domácím trhu mohly snáze soupeřit se zahraniční konkurencí - ruskému trhu dominují firmy jako Apple, Samsung či Huawei.

Podle Reuteru nově schválený zákon obsahuje také seznam ruských aplikací, které mají být na elektronických zařízeních povinně nainstalovány. Podle prezentace zákona by tak měl spotřebitelům poskytnout komfort, aby po zakoupení počítače nebo smartphonu nemuseli dodatečně stahovat a instalovat software.

Rusko v posledních letech představilo řadu zákonů, které se zaměřují na internet. Některé z nich například ukládají vyhledávacím vyhledávačům, aby nezobrazovaly a naopak mazaly nežádoucí vyhledávací výsledky.

Internetové korespondenční a chatovací systémy v Rusku musí také sdílet přihlašovací data s bezpečnostními složkami a sociální sítě stahovat a ukládat veškerá uživatelská data na záložní servery.

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...