Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Babiš v Blesku odmítl rezignaci: „Vypadáme jak banánová republika.“ Zeman s abolicí cukl

Aktualizováno -
5. prosince 2019
18:50
Autor: simao, kal, ula, vei, for, ČTK - 
3. prosince 2019
16:30

Auditní zprávou o údajném střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) se ve čtvrtek zabývali poslanci. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) zprávu zveřejnit odmítl, objevila se ale na webu. Babiš je navíc znovu obviněný v kauze Čapí hnízdo. Trestní stíhání obnovil šéfžalobce Pavel Zeman. Naopak venku z kauzy je Babišova manželka Monika. nejen o své rodině, ale i o tom, že nemá důvod odstoupit promluvil Babiš ve čtvrtek od 16:20 v přímém přenosu na Blesk.cz. Dění kolem něj sledujeme online.

  • Pavel Zeman rozhodl o kauze Čapí hnízdo: Premiér Andrej Babiš (ANO) je znovu mezi obviněnými. Podle Petra Fialy (ODS), Ivana Bartoše (Piráti) nebo Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) by Babiš měl odstoupit.
  • Babiš čelí kritice za údajný střet zájmů. Má to vyplývat ze závěrů auditní zprávy Evropské komise, které jsou neveřejné, ale kolují v médiích. Po jednání pražských radních primátor Zdeněk Hřib (Piráti) řekl, že audit nezveřejní. Publikovala ho ale neziskovka Transparency International.
  • Hrozí přitom, že Česko bude muset vracet dotace pro Agrofert ve výši 285 milionů, jak uvedli Piráti pro prostudování auditu. Od února 2017, kdy začal platit tzv. lex Babiš, Agrofert načerpal dotace celkem za 451 milionů.
  • Babiš tvrdí, že ve střetu zájmů není. Stejně tak tvrdí, že v případě Čapího hnízda se ničeho nezákonného nedopustil. Mluví o účelových obviněních. 
  • Spolu s Babišem je obviněna i bývalá náměstkyně jihlavského primátora Jana Mayerová. Naopak Monika Babišová už ne.

Video  Zeman obnovil stíhání Babiše v kauze Čapí hnízdo. Jak přesně to zdůvodnil?  - abl
Video se připravuje ...

Video  Andrej Babiš v Epicentru speciál: Neodstoupí kvůli auditu ani Čapímu hnízdu. Syna viděl loni, homeopatika na křivdu nebere a "Minář není Havel"  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Babiš: Kauzy střetu zájmů a Čapího hnízda
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
20:40
5. 12. 2019

A právě vyjádřením prezidenta Miloše Zemana k Andreji Babišovi končíme nabitý online přenos ke kauzám českého premiéra. Jejich další vývoj budeme na Blesk.cz sledovat již ve standardním zpravodajství a v jednotlivých článcích. Děkujeme Vám za pozornost.

20:30
5. 12. 2019

„(Pavel Zeman) chce, aby policie něco došetřila. Ne prošetřila, ale došetřila. Proti tomu chcete demonstrovat? To je nesmysl. Trestně stíhaný byl velmi dlouhou dobu, to také není nic nového,“ vzkázal demonstrantům z Milionu chvilek prezident, který se tak Babiše nadále zastává.

O auditní zprávě o údajném střetu zájmů Andreje Babiše Zeman pronesl: „Mně by nevadilo, kdyby byla zveřejněna. A samozřejmě ona jednou zveřejněna bude poté, co ČR vydá své stanovisko. A rozhodovat nebudou auditoři, ale, jak jsem řekl, Evropská komise (...) Počkejme na výsledky a s úsměvem a v klidu a nikoli s hysterií ať už novinářů, nebo neúspěšných politiků, vyčkejme na tyto výsledky.“ Byl by však spíše pro zveřejnění finální zprávy nikoli auditorů, ale Evropské komise, která bude obsahovat i stanovisko ČR.

20:23
5. 12. 2019

Měl by podle Miloše Zemana Andrej Babiš odstoupit? „Ne, odstoupit by měl v případě, že by prohrál volby. A já vás mohu ujistit, že tak jako obvykle po volbách jmenuji vítěze voleb, ať to bude kdokoliv,“ ujistil Zeman na Barrandově.

„Náměstí by nikdy nemělo rozhodovat o tom, kdo bude premiérem, protože na tom náměstí máte pochopitelně voliče některých politických stran a možná že většinová skupina voličů na tom náměstí není,“ upozornil prezident.

Hnutí ANO aktuální debaty o Babišovi dle Zemana neuškodí, jeho preference zůstanou podle prezidenta nadále podobné. „Předtím stouply ze 30 na 33 procent, alespoň v některých agenturách. Já bych asi cynicky odpověděl, že teď to s voličskými preferencemi neudělá nic, dopad na voliče by měla obžaloba (...), dopad na voliče by měla zpráva Evropské komise. Pozor, nezaměňovat s auditorskou zprávou, což zase hloupí novináři často dělají. Teď, myslím si, se nic podstatného dít nebude,“ prorokuje Zeman.

20:20
5. 12. 2019

„My jsme se shodli na tom, že po stanovisku nejvyššího státního zástupce – a vy jste sám řekl, že žádná obžaloba není na stole – tak není důvod, aby se udělovala abolice. Nechme policii pracovat,“ říká dále v rozhovoru se Soukupem Zeman.

„Já soustavně kritizuji pomalost soudního řízení. Vždy uvádím jako odstrašující případ H-Systém, kde se to vleklo 20 let, pane Soukupe. Další odstrašující případ je David Rath, kde se to vleklo 7 let. No tak něco podobného je v případě Andreje Babiše,“ vzkázal Zeman. Poukázal na to, že jeho vlastní stížnost ve věci lex Babiš leží na Ústavním soudu již tři roky.

20:12
5. 12. 2019
!

„Není možné míti námitky proti požadavku, aby policie některé věci došetřila. Jak dlouho to bude trvat, to uvidíme,“ uvedl Zeman na TV Barrandov. Šarocha by bylo škoda odvolat. „Jsem rád, že už nejsou trestně stíháni příslušníci Babišovy rodiny, a jenom se tedy ptám, proč vlastně trestně stíháni byli. Mohu v tom samozřejmě vidět i pokus znervóznit premiéra příliš širokým rozsahem obvinění,“ pokračuje Zeman.  

18:55
5. 12. 2019
!

Pro abolici nevidí Zeman vedle toho důvod i kvůli tomu, že nebude pokračovat stíhání rodinných příslušníků premiéra. „Zadruhé (šéf žalobců Pavel Zeman – pozn. red.) ponechal doktora Šarocha jako dozorujícího státního zástupce. No, a zatřetí vyzval policii, ať tento případ došetří. Abolice není od toho, aby prezident zasahoval do práce policie,“ konstatoval.

Rozhodnutí Pavla Zemana považuje hlava státu za korektní. „Protože pokud má pocit, že se v tom vyšetřování něco opomnělo, ať se to vrátí na začátek a ve vyšetřování se pokračuje. Proti tomu ani prezident nemůže důvodně protestovat,“ řekl Zeman.

18:50
5. 12. 2019
!

Miloš Zeman neudělí Babišovi abolici, jak potvrdil prezdient pro MF Dnes.

"Abolice vyžaduje kontrasignaci. A to buď premiéra, nebo jím pověřeného člena vlády. Jestliže tedy sám premiér abolici odmítá, tak je technicky nemožné ji provést. Ale já v tomto konkrétním případě zatím pro abolici ani nevidím důvod," upustil Zeman od svého původního plánu.

Prezident v září řekl, že by premiérovi abolici udělil v případě, že by nejvyšší státní zástupce rozhodl o obnovení trestního stíhání. To se nyní stalo. Své prohlášení však Zeman zpětně nepovažuje za chybu. "Kdybych to téma neotevřel, tak nemohu vyloučit, že by nejvyšší státní zástupce posunul tento případ k obžalobě. Nemohu to vyloučit, neříkám nic jiného," uvedl.

18:10
5. 12. 2019
!

Podívejte se na celý záznam vystoupení Andreje Babiše ve studiu Blesku:

Video  
Video se připravuje ...
17:49
5. 12. 2019
17:22
5. 12. 2019

Já povedu hnutí ANO do voleb v říjnu 2021,“

slíbil Babiš. „Já jsem dostal mandát od lidí ve svobodných, demokratických volbách. My nejsme v listopadu 1989, pan Minář není Havel, sorry jako, dneska máme svobodu a demokracii, lidé protestují, já tomu rozumím. Já říkám: protestují proti věcem, které neexistují. Teďka Ústavní soud (na Slovensku v kauze StB – pozn. red.) zrušil to podivné rozhodnutí předtím a já to vyhraju znovu. Vždyť ten střet zájmů neexistuje.“

Těším se na Vánoce, akorát mi je trošku pokazili, ale já jsem rád, že rodina si trošku odpočine, aspoň pro ně ta čtyřletá štvanice skončila. Já samozřejmě se musím s tím smířit, že to tak je. Homeopatika na křivdu už neberu, už jsem si zvykl na tenhle svět, kde v podstatě nestačí argumenty, není to racionální debata,“ dodal Babiš. 

17:14
5. 12. 2019

Někteří tam dokonce, jsem viděl na sítích, že si přejí moji smrt a urážejí mě atd. To jsou lidi, které spojuje nenávist vůči mně, nechápu proč, možná na základě těch různých opakovaných lží, které jsou v mediálním prostoru. Tam chodí protestovat veškerá opozice, veškeří komentátoři nenávistných deníků. Mají z toho radost,“ 

uvedl Babiš o demonstracích. Další se chystá již 10. prosince. Minář z Milionu chvilek a další se dle Babiše chtějí jen zviditelnit. 

17:01
5. 12. 2019

„Nálada je výborná, České republice se daří,“

řekl k aktuální atmosféře ve vládě Babiš. „Sociální demokraté odcházeli z vlády celé léto, přece, ne? Proč by odcházeli, co by dělali? Myslím, že jsou úspěšní s námi,“ míní premiér. „Já tady pracuju od rána do večera ve prospěch naší země, nikdo před námi nedělal takové věci, jaké děláme, my máme jasné výsledky a nevím, co mi kdo co vyčítá. Všechny tyhle vymyšlené kauzy nemají společného nic s mým působením v politice, absolutně nic,“ tvrdí Babiš.

16:58
5. 12. 2019

„Vypadáme jak banánová republika, protože my si tady hráme na ty hodnoty a první zpráva byla dřív v médiích, než ji dostal stát,“

čílí se dál Babiš u kauzy údajného střetu zájmů. Vadí mu, že ministryně Dostálová dnes ve Sněmovně nedostala slovo. „To je pravda, mně nepatří,“ říká o Agrofertu.

16:45
5. 12. 2019

V hnutí ANO je plno dobrých lidí, nechci říkat, kdo konkrétně, ale ve vládě jsou určitě dobří ministři. Ale proč bych odcházel,“

dodal Babiš k možné rezignaci a tomu, zda přemýšlel, kdo by ho mohl eventuálně v takovém případě nahradit. Spekulace o tom, že by ho mohli nahradit vicepremiéři Schillerová, nebo Havlíček, odmítl komentovat. „To jsou určitě výborní vicepremiéři, určitě jsou to velké osobnosti ve vládě a dělají skvěle svoji práci. Ale proč by mě nahrazovali,“ pochválil je Babiš.

16:43
5. 12. 2019
!

Babiš rezignovat dál odmítá. „Neopustím post premiéra, už jsem to řekl. Neopustím. Proč bych ho opouštěl? Já jsem dostal tolik podpůrných esemesek a mailů a všem děkuju teď za ty dva dni. Je plno lidí, kteří mě podporují. A pokud budu mít pocit, že mě nikdo nepodporuje, rád opustím Českou rep…, českou, českou vládu a českou politiku,“ smál se Babiš vlastnímu přeřeknutí.

Premiér Andrej Babiš ve studiu Blesku při natáčení pořadu Epicentrum Speciál. (5. 12. 2019) Premiér Andrej Babiš ve studiu Blesku při natáčení pořadu Epicentrum Speciál. (5. 12. 2019)
16:37
5. 12. 2019

„V zahraničí to nikoho nezajímá. Nikoho, absolutně nikoho,“ tvrdí Babiš. „Já se bavím o politicích,“ doplnil. „Stále slyšíme, že ČR bude něco vracet. Nebude nic vracet,“ přesvědčuje Babiš.

O manželce Monice uvedl: „Já jsem mojí paní řekl, aby s novináři nemluvila.“ Moderátorovi Jakubovi Veinlichovi však Monika Babišová po jejím definitivně zastaveném stíhaní odpověděla přes SMS. „Odepsala, já jsem to viděl. Já jsem jí říkal: Neříkej nic, protože vždycky něco budou interpretovat. Moje paní, když jsem přišel domů, my jsme vlastně schvalovali rozpočet pozdě v noci, tak už spala. A ráno samozřejmě já odjíždím brzo ráno. Tak akorát jsem jí dneska psal: Vidíš, neměla jsi nic říkat, už zase tam spekulují, co vlastně jsi chtěla říct."

"Samozřejmě že je to nepříjemné pro tu rodinu a pro ní samozřejmě taky. Ona měla zdravotní problémy se slinivkou, byla hospitalizovaná, ona se samozřejmě nervuje, ale tam nevidím nějakou přímou souvislost. To, že je to pro rodinu samozřejmě peklo a pro děti... a samozřejmě nejen pro rodinu, ale prosím vás, dnesa jsme se dostali do takové fáze, že vlastně ve školách na občanské výuce se učí o Babišovi, jaký je to zloduch. Babiš není zloduch, Babiš nic neudělal,“ dodal Babiš.

16:36
5. 12. 2019

„Víte co, já jsem strašně citlivej, pro mě rodina je to nejvíc,“  

uvedl Babiš. A čertí se kvůli „prasáckým novinářům“, kteří vypátrali jeho syna ve Švýcarsku.

Odmítá, že by byl Andrej Babiš ml. unesen na Krym. „Zavlečení mojeho syna, nebo únos, je totální lež. Ta paní redaktorka, která mě nesnáší, porušila zákony Švýcarska. Ona se vlámala do cizího baráku ve Švýcarsku,“ říká Babiš, který odmítá „vést debatu o mém synovi, který je samostatný“. „Můj syn, se kterým já dávno nežiju, má švýcarské občanství,“ upozornil český premiér. Kdy se viděli naposledy? „Toho 17. listopadu minulý rok,“ prozradil Babiš. „Ne, neviděli jsme se od té doby, ale spolu komunikujeme. A samozřejmě to je taky strašná sprosťárna,“ čílí se dál.

Premiér Andrej Babiš ve studiu Blesku při natáčení pořadu Epicentrum Speciál. (5. 12. 2019) Premiér Andrej Babiš ve studiu Blesku při natáčení pořadu Epicentrum Speciál. (5. 12. 2019)
16:32
5. 12. 2019
!

Babiš mluví o své rodině, Čapí hnízdo byl projekt, který si přála jeho dcera Adriana, zopakoval. „To byla největší sprosťárna. Moje dcera, která má 40 let, má ráda koně, přišla s tímhle projektem a já bych chtěl vidět nějakého tátu, když přijde dítě, že chce realizovat nějaký projekt, že mu to odmítne,“ hájí se Babiš.

16:30
5. 12. 2019
!

Andrej Babiš je hostem ve studiu Blesku. „Tak já se těším na Vánoce, je pravda, že mi to zkazilo Vánoce, ale na druhé straně rodina je z toho venku a mám z toho radost,“ uvedl na úvod k aktuálním kauzám.

„Pokud mluvíme o té kauze Čapí hnízdo, což samozřejmě je pro mně účelová kauza, někdo si vzpomněl po 12 letech na dotaci, kde ČR obdržela peníze a ta firma, která měla na to nárok, ji vrátila. Takže bilance ČR - Farma je plus pro ČR 50. Tam bylo původně 11 obviněných, potom to bylo 7, teďka je to 2. Takže směřujeme, doufám, k nule,“ říká Babiš ke kauze Čapí hnízdo a 50 milionové dotaci pro malé a střední podniky z EU. „Já jsem, znovu opakuji, nic neudělal a považuj ito za absurdní kauzu,“ tvrdí dál Babiš.

Rozhovor s premiérem v Epicentru speciál můžete sledovat ZDE

Premiér Andrej Babiš ve studiu Blesku při natáčení pořadu Epicentrum Speciál. (5. 12. 2019) Premiér Andrej Babiš ve studiu Blesku při natáčení pořadu Epicentrum Speciál. (5. 12. 2019)
15:44
5. 12. 2019

Interpelace pokračují dál. Nyní se otázky přesměrovaly na další členy Babišova kabinetu. Samotný premiér už ve Sněmovně chybí. Sám Andrej Babiš avizoval, že míří za Českou televizí a následně pak do studia Blesku. 

15:42
5. 12. 2019

Podívejte se na celý výstup Andreje Babiše (ANO) a poslankyně za Trikolóru Zuzany Majerové Zahradníkové. Babišovi byl vypnut mikrofon, premiér si pak očividně něco brblá, než mu dojde, že mluví do ticha. Vypnutý mikrofon byl trestem za to, že neodpovídal na interpelační otázku Majerové Zahradníkové k Istanbulské smlouvě. 

 

Video  
Video se připravuje ...
15:11
5. 12. 2019

Výstupem s Majerovou Zahradníkovou ale celé mluvení „mimo mísu“ neskončilo. Další na řadě byla s interpelací na premiéra Andreje Babiše Věra Kovářová (STAN). 

Kovářová, která patří mezi rekordmany v interpelacích na Babiše, chtěla znát plán ministerského předsedy ohledně nedostatku míst ve školách a školkách. 

„Ke střetu zájmu. To je ta naše demokracie. Opozice svolá tiskovku, ale nenechá Dostálovou mluvit. A Piráti... ti noví a transparentní. Místo abyste řešili odpadkové koše na Karlově mostu, řešíte střet zájmů. Čižinský vás poučuje, co máte dělat,“ odpovídal Babiš na dotaz, na který nebyl dotazován znovu. 

Předsedající Vojtěch Pikal opět premiéra pokáral. Ten se na něj otočil a uvedl, že jen chválí Piráty. Nakonec se ale k interpelaci dostal a zkritizoval Věru Kovářovou, že ona sama nikdy do škol neinvestovala. 

15:01
5. 12. 2019

Nakonec se ale poslankyně odpovědi od Babiše opravdu dočkala. 

„Já jsem se ptal, na co potřebujeme nějakou Istanbulskou smlouvu. Já chci vědět, jak naše zákony jednají proti násilí na ženách. Nějaké z Maroka nepotřebujeme,“ uvedl premiér Andrej Babiš.

14:59
5. 12. 2019

Poslankyně Majerová Zahradníková, která nevěřícně kroutila hlavou, se znovu chopila mikrofonu. Poprosila premiéra, aby jí odpověděl na otázku, a ten její prosbě vyhověl a opět předstoupil před Sněmovnu. Také řekla Pikalovi, že měl být důslednější při vynucování odpovědi na její otázku.

„Takže závěr toho auditu se může očekávat 2020 a pak bude možné závěry zveřejnit. Pan komisař dále řekl, že pojem závěrečný je scestný. Evropská komise poslala interní předběžné konstatování a ČR může dát stanoviisko, pak teprve bude závěr procesu. Tečka,“ pokračoval Babiš ve svém projevu. Místopředseda Sněmovny Pikal jen nešťastně zakroutil hlavou.

14:50
5. 12. 2019

„Pane premiére, já bych vás požádal, abyste se věnoval interpelaci, která byla vznesena,“ zareagoval na jeho úvodní slova místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal (Piráti). Babiš řešil ranní tiskovku na magistrátu, kdy „došlo i k roztržce mezi koaličními partnery, protože pan primátor Hřib chce zveřejnit něco v rozporu s pravidly Evropské komise“. 

„Dneska byla schůze, mimořádná, a paní Dostálová nedostala slovo vůbec. Nedali jí slovo, takže opozice svolá schůzi kvůli střetu zájmů a paní ministryně nemá šanci to vysvětlit. Třikrát musela vystupovat a nedostala slovo, takže já nechápu, o co tady...,“ mluvil Babiš dál.

„Pane premiére, já bych vás znovu vyzval, abyste se věnoval interpelaci a otázce, která byla položena,“ upozornil ho Pikal podruhé. „Já vlastně nechápu, proč Piráti řeší střet zájmů,“ reagoval Babiš. Pikal ho vyzval potřetí a varoval, že pokud se Babiš nebude věnovat Istanbulské úmluvě, bude mu muset odejmout slovo. Babiš si nedal říct, pokračoval k auditu. 

„Pan předsedající se chová jak Česká televize, Faltýnkovi taky nechtěli dát slovo,“ postěžoval si Babiš, označil senátora Wagenknechta za „psychopata“ a tím skončil. „Pane premiére, já vám odejmu slovo, protože tohle nemá význam,“ reagoval Pikal. „Závěr celého procesu můžeme očekávat ve druhé polovině 2020 a pak bude...,“ říkal Babiš a v tu chvíli mu Pikal skutečně mikrofon vypnul. „Já se omlouvám, ale máte pět minut na to, abyste adresoval interpelaci, která byla podána, nikoli otázky, které v ní vůbec nezazněly,“ dodal Pikal.

14:46
5. 12. 2019

Majerové Zahradníkové se ale nedostalo takové odpovědi, jakou čekala. Premiér totiž začal „odpovídat“ na úplně jinou věc.

„Dobrý den, dámy a pánové. Já vás, paní poslankyně, poprosím o chvilku trpělivosti. Já jsem se těšil na interpelace, ještě před chvílí byly tři, a už jsou jenom dvě, to je strašný. Jsem slíbil, že přijdu, jsem tady a nic. Nepřišli do práce. No, hned k tomu přijdu, ale v podstatě s vámi souhlasím. Prosím vás, dneska byla schůze o údajném střetu zájmů nějakého Babiše, Babiš nemá žádný střet zájmů a nic se nebude vracet,“ říkal Babiš.

14:39
5. 12. 2019

Slova se ujala poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková (Trikolora), která se zeptala premiéra jestli chce opravdu ratifikovat Istanbulskou úmluvu. „Istanbulská úmluva posiluje genderovou ideologii. Přináší pouze snadnou zneužitelnost obětí domácího násilí,“ uvedla Majerová Zahradníková.  

14:31
5. 12. 2019

Sněmovna se po obědové přestávce dostává k ústním interpelacím. Premiér Andrej Babiš právě dorazil, nezdrží se ale dlouho. Přislíbil totiž rozhovor Blesk Zprávám v 16:30, a to živě ze studia. 

Ministerský předseda slíbil Blesku, že na dnešní interpelace dorazí. Na tu poslední, která bude do konce roku, ale už v kalendáři nemá místo, jak premiér zmínil. Na Babiše se chystají dvě připomínky. 

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve Sněmovně při projednávání návrhu zákona o státním rozpočtu (4. 12. 2019) Premiér Andrej Babiš (ANO) ve Sněmovně při projednávání návrhu zákona o státním rozpočtu (4. 12. 2019) Premiér Andrej Babiš (ANO) ve Sněmovně při projednávání návrhu zákona o státním rozpočtu (4. 12. 2019)
13:42
5. 12. 2019

„Zavolejte si toho vašeho pana Novotného, který na občany této republiky ukazuje svou tlustou zadnici. To vy jste ta strana, za kterou by se tato země měla stydět,“ spustil se zostra do předsedy ODS Petra Fialy Jaroslav Foldyna. 

Poznámka nechala starostu Řeporyjí Pavla Novotného (ODS) chladného a na sněmovní útok zareagoval na twitteru. 

„Oba víme, že ta láska nebude opětovaná, Jaroušku jsem heterák, chápu, že se s tím vyrovnáváš svérázně, ty pochop, že nic nebude, a ještě jednou se přes trauma z mé neopětované lásky navezeš do ODS, přijedu ti to vysvětlit v multikáře!“ obul se Novotný do Foldyny (ČSSD).

13:09
5. 12. 2019

Klára Dostálová (ANO) stále trvá na tom, že audit nečetla, a to ani v médiích. „Čekám, co mi řeknou kolegové úředníci. Ti mě nebudou seznamovat s úplnými detaily,“ poznamenala.

12:57
5. 12. 2019

Ve Sněmovně začíná obědová pauza. Poslanci se vrátí na ústní interpelace ve 14:30. 

12:55
5. 12. 2019

Jakub Michálek (Piráti) navrhl, aby se projednávání nad auditem přesunulo až do chvíle, kdy budou mít členové Sněmovny dost informací. 

Poslanci zamítli návrh s termínem za necelé dva týdny. Ale nelíbil se jim ani návrh, který by posunul jednání až do výsledku rozhodnutí výboru, nejpozději však do 31. 1. 2020. 

„Je to více než šest týdnů, pokud se to nestihne, můžeme hovořit o průběžných výsledcích kontrolního výboru,“ dodal k návrhu Stanjura.

Návrh o posunutí prošel a poslanci se tak vrátí k rozpravě nad auditem příští rok. 

12:48
5. 12. 2019

„Nejsme schopni reagovat na našeho partnera. Žádná komise nemůže v tuto chvíli splnit svůj účel. Nejsme seznámeni s celým zněním a pracuje se na tom,“ dodala ve faktické poznámce ministryně Klára Dostálová (ANO).

12:38
5. 12. 2019

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová se obořila na poslance, že jí nedají ani prostor k vystoupení. K pultíku se proto přihlásila s faktickou poznámkou, aby mohla mluvit alespoň dvě minuty. 

„ČR je v bodě 2b ze sedmi. Nejdříve se s tím se seznámíme, pak se budeme možná, možná budeme bavit o korekcích,“ trvá na tom, že zpráva není finální. 

12:31
5. 12. 2019

„Vy tvrdíte, že není znám obsah. Ale on je, je veřejný. Kdyby tam bylo napsáno, že je všechno v pořádku, tak problém není. Když se vám to nehodí, tak to ani nečtete,“ pokračoval v další faktivké poznámce Pavel Bělobrádek. 

Narážel tak na uveřejnění dokumentu na stránkách zpravodajského webu Deník N.

12:25
5. 12. 2019
!

Celý audit, který se rozhodl nezveřejnit pražský primátor Zdeněk Hřib, je venku. Objevil se například na Facebooku české pobočky neziskové organizace Transparency International.

12:23
5. 12. 2019

Šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek přečetl poslancům článek Hospodářských novin z 20. 6. 2011, kdy ministerstvo financí vedené tehdejším ministrem Miroslavem Kalouskem mělo odpustit firmám i přes nesouhlas kontrolorů z Nejvyššího kontrolního úřadu přes třicet miliard korun.

Faltýnek také glosoval dnešní tiskovou konferenci po jednání pražské rady, která zatím nezveřejnila audit Evropské komise, který má potvrzovat podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) premiérův střet zájmů. „Řekli nám, to, co tu paní ministryně Dostálová tvrdí od pondělí,“ řekl Faltýnek.

„My politici musíme mít vyšší práh citlivosti,“ posteskl si Faltýnek nad údajnými nepřesnostmi, které se i o jeho osobě objevovaly v minulosti v médiích. Lidé z hnutí ANO přitom často o sobě tvrdí, že nejsou politici.

12:21
5. 12. 2019

„Tady sedí zloději!“ vykřikl na úvod své faktické poznámky Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

5. 12. 2019

Faktickými přestřelkami skončilo vystoupení Dominika Feriho (TOP 09), který řekl do pléna, že má špatnou a pro někoho hodně blbou zprávu. Feri uvedl, že mu pípl telefon s tím, že zpravodajský server zveřejnil celou auditní zprávu. 

Slovo si tak vzal Pavel Plzák (ANO). „Kde to jsme, že jako zdroj uvádíte něco, co jste si přečetl na internetu,“ otočil se na nejmladšího poslance TOP 09.

Dominik Feri (Top 09) ve Sněmovně (5.11.2019)
12:03
5. 12. 2019

Miroslav Kalousek (TOP) přirovnal poslance k uličníkům, co rozbili okno a vykrucují se. „Riskujeme, že budou za ČR vystupovat zástupci a právníci Agrofertu,“ uvedl nazlobený Kalousek. 

„Naším zájmem by mělo být minimalizovat škody a ne je maximalizovat. Ale to byste museli přiznat, že tam ty stomiliónové korekce jsou, ale to nezveřejníte ani za Hamáčka,“ dodal.

11:56
5. 12. 2019

Výstup Nachera donutil k faktické poznámce místopředsedu Pirátů Jakuba Michálka. Blesk Zprávy si povšimly, že když Babišův poslanec odcházel od pultíku, tak předseda Pirátů Ivan Bartoš udělal posměšné gesto, které symbolizuje „blábolení a žvanění“. 

Jakub Michálek se pak do Sněmovny pořádně pustil. „Probíráme průser vlády za 250 milionů, ale je tu milion výmluv a kouřová clona. Asi je to převzato z estébácké minulosti. K takto zásadnímu dokumentu se navíc ministryně vyjádří „že to nečetla a nezajímá jí to“ přímo do zpráv,“ spustil Michálek.

11:52
5. 12. 2019

Patrik Nacher (ANO) připomněl ranní spor na tiskovce s pražským primátorem Zdeňkem Hřibem. „Je z toho obchodní artikl. Perete se kvůli tomu, kdo to bude mít v ruce a kdo s tím pojede do Bruselu. Ten dokument dostal asistent, Piráti ale žádní jiní radní. To jen abych uvedl na pravou míru, jak to s tím zveřejňováním je,“ uvedl.

11:49
5. 12. 2019

„Rozmohl se nám tu takový nešvar – dělat a ze sebe hlupáka. Netočme se na tom, jestli je nebo není zpráva k dispozici. Pokud by se opravdu chtělo, tak už je zveřejněná,“ uvedla nová předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Jednání o Babišově auditu ve Sněmovně: Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová (5. 12. 2019)
11:41
5. 12. 2019

Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura se opřel do ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (ANO). „Lhala ráno, lhala odpoledne a lhala až do večera o tom, že to není finální audit,“ zlobil se. 

„Evidentně jste neuspěli s tou argumentací, protože kdyby ta zpráva očistila Babiše, tak už tu máme 8 tiskových konferencí. Splňte svou kontrolní funkci,“ vyzýval Stanjura ministryni, aby si zprávu přečetla a hájila zájmy ČR.

Jednání o Babišově auditu ve Sněmovně: Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura (5. 12. 2019)
11:35
5. 12. 2019

„ANO, takové věci se na úřadu vlády děly, ale když praskly, tak premiér do tří dnů rezignoval. Do tří dnů,“ reagoval v řadě faktických poznámek na Foldynu předseda klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

11:33
5. 12. 2019

„Já si také před lety nepředstavil, že komando vlítne na úřad vlády, vy děláte, jako když tu zastupujete nějakou novou stranu, která vznikla teprve včera. Vy jste ta politická strana, za kterou bych se měl stydět. Zavolejte si toho vašeho pana Novotného, který tu vystrkuje svou tlustou zadnici v přímém přenosu,“ rozohnil se nad položenou otázkou Petra Fialy sociální demokrat Jaroslav Foldyna.   

11:18
5. 12. 2019

Premiérská židle je ve Sněmovně prázdná. Andrej Babiš na projednávání auditní zprávy nedorazil. Po šéfovi Pirátů Ivanu Bartošovi se ujal slova přededa nejsilnější opoziční strany Petr Fiala z ODS. 

„Považovali byste něco takového, co se teď děje okolo předsedy vlády, za představitelné, nebo přípustné před 6 nebo deseti lety?“ položil Fiala poslancům řečnickou otázku.

„Před pár lety byste se této otázce vysmáli. Bylo by to naprosto nepřijatelné. Prostě by to bylo za hranou. Nepřijatelné a nepředstavitelné,“ vrátil se Fiala po pár minutách k svému položenému dotazu.

Členy hnutí ANO vyzval, aby přestali strkat hlavu do písku a začali něco dělat. Navrhnul také, že ODS nechce vstoupit do vlády jinak, než po parlamentních volbách. ANO má podle možnost vyměnit osobu v čele vlády. 

„Jednejte tak, jak je to logické, jak je to v zájmu občanů České republiky,“ vybídl vládní hnutí Fiala klidným hlasem.

Poslanecká sněmovna by měla podle Fialy zavázat vládu ČR, aby garantovala, že čeští daňoví politici nebudou platit zpět Evropské unii ani korunu v důsledku auditní zprávy. A také, aby ustanovila Sněmovna komisi, která bude dohlížet na chování vlády v této věci.

Jednání o Babišově auditu ve Sněmovně: Předseda ODS Petr Fiala (5. 12. 2019)
11:10
5. 12. 2019

Šéf Pirátů Ivan Bartoš řekl, že jeho strana napsala do Bruselu, aby sama Evropská komise uvedla na pravou míru, jak moc je dokument důvěrný.

Jednání o Babišově auditu ve Sněmovně: Předseda Pirátů Ivan Bartoš (vpředu) a šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek (5. 12. 2019)
11:00
5. 12. 2019

Ve Sněmovně se auditní zprávou o údajném střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) začali zabývat poslanci. Schůzi vede místopředseda Sněmovny a šéf ODS Petr Fiala, zpravodajem a navrhovatelem bodu je předseda Pirátů Ivan Bartoš.

10:39
5. 12. 2019

Zdeněk Hřib objasnil, jaký bude další postup. Novinářům uvedl, že nyní se bude posílat dopis do Evropské komise, kde se bude snažit vysvětlit, že zveřejnění auditu je ve veřejném zájmu. 

Blesk Zprávám poté dodal, že časově si nedokáže tipnout, kdy by se mohl dokument dostat na světlo světa.

Video  
Video se připravuje ...

Více o stíhání Andreje Babiše čtěte ZDE

fimiz ( 6. prosince 2019 22:16 )

Babiš šedne http­s://ww­w.par­lamen­tnilis­ty.cz­/are­na/mo­nitor/-Mam-radost-Na-rete-spoustu-lidi-Milion-chvilek-chysta-akci-a-reakce-jsou-tu-Mnohdy-plne-hnevu-606039

marmat ( 6. prosince 2019 20:21 )

Jako agitka na Hlavní nádraží "DOBRÝ"

marmat ( 6. prosince 2019 19:47 )

„Mám radost! Na**rete spoustu lidí!“ Milion chvilek chystá akci a reakce jsou tu. Mnohdy plné hněvu....
...Protože by zničili park na Karláku, bude to na Václavák a HLAVNÍ NÁDRAŽÍ !!!!

marmat ( 6. prosince 2019 19:38 )

JEDEN ,jediný audit!!! 48 hodin permanentních stíhacích akcí, naprosto hysterických reakcí a útoků opozice i médií
Výsledkem honu je havárie TOP 09 s Piráty a výzva sólistovi Hřibovi k rezignaci!
Opravdu "banánová republika"

marmat ( 6. prosince 2019 19:31 )

20:30 5. 12. 2019 Miloš Zeman
„(Pavel Zeman) chce, aby policie něco došetřila. Ne prošetřila, ale došetřila. Proti tomu chcete demonstrovat? To je nesmysl".

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa