Hlavní obsah

Skandál dieselgate: Vyšetřovatelé podnikli razii ve Volkswagenu

– Wolfsburg

Německé státní zastupitelství v úterý v rámci vyšetřování emisní aféry podniklo razii v sídle automobilky Volkswagen ve Wolfsburgu. Výrobce vozů podle deníku Bild zásah potvrdil. Vyšetřovatelé si odnesli dokumenty, které se týkají kauzy nástupnické verze motoru, kvůli kterému původně skandál vypukl.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Sídlo Volkswagenu v německém Wolfsburgu

Článek

Koncern Volkswagen v září 2015 v reakci na obvinění amerických úřadů přiznal, že do milionů naftových aut po celém světě nainstaloval software, který umožňoval manipulovat s testy emisí.

Vozy díky tomu při kontrolách produkovaly výrazně méně emisí než při běžné jízdě. V centru této aféry, která se mimo jiné týká i více než milionu vozů Škoda Auto, stál motor EA189. Ale ani jeho nástupce EA288, který koncern využívá od roku 2012, není podle médií bezproblémový.

Spor v kauze dieselgate míří k Nejvyššímu soudu

Ekonomika

Německá televizní a rozhlasová stanice SWR letos v září upozornila, že motor pozná, kdy je připojen k měřícímu zařízení, takže během testu dokáže produkovat méně emisí než v běžném provozu.

Tuto zprávu Volkswagen obratem popřel. Právě o tento motor se ale podle automobilky státní zastupitelství v úterý zajímalo.

Reklama

Výběr článků

Načítám