Místo čokolády v adventním kalendáři si každý den můžete otevřít jeden tip na dárek s příběhem. Made in Česko. Pokud hledáte inspiraci, co pořídit svým blízkým pod stromeček, vybrali jsme pro vás 24 českých produktů, které bychom si přáli my.

Bibliofilie Vzpoura sládků

Co by rozhodně pod vánočním stromečkem nemělo chybět a čím potěšíte snad každého člena rodiny – je kniha. A pokud byste se chtěli blýsknout, máme pro vás tip na designový kus od nakladatelství Teapot. Vzpoura sládků, dílo jednoho z nejvýznamnějších představitelů českého surrealismu Vratislava Effenbergera, vyšla na podzim v originálním bibliofilském zpracování. 

Text si můžete přečíst a vychutnat na prémiovém papíru Fedrigoni. A co se týče ilustrací a celkového designu, kniha je doplněna o čtyři litografie Jana Švankmajera, které umělec vlastnoručně podepsal, a svázána je černými deskami s názvem, jenž je ručně vsazený vylaserovanými písmeny z mědi. Celou bibliofilii zastřešuje krabice, do které si knihu vložíte. A abyste měli pocit jedinečnosti, vybrat si můžete z osmi barev, každá z nich je vyrobena pouze ve 20 kusech.

Ale buďte jako Ježíšci ve střehu. Vzpoura sládků je k dispozici stejně jako všechny předešlé knihy nakladatelství Teapot v limitované edici a čeká na 150 nejrychlejších vlastníků.

Cena: 26 990 korun

Knihu můžete objednat na stránkách nakladatelství Teapot, které se specializuje na vydávání bibliofilií. Pod jejich značkou vyšla už bibliofilie Antikódy Václava Havla, Proměna Franze Kafky nebo Záhořovo lože Karla Jaromíra Erbena. Navazuje na tradici, již od roku 1967 formovala činnost Komorního sdružení pro hudbu, poezii a výtvarné umění Lyra Pragensis a následně od roku 1990 edice vydavatelství Bonaventura. Kniha je v jejich pojetí chápána jako umělecký artefakt – harmonický součin a soulad všech řemesel a umění, kdy je cílem propojit samozřejmě text s ilustrací, ale též se zajímavými a inovativními písmy, papíry, luxusní typografií a vazbou.