Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Komentář: Vypuklo peklo. Audit k Babišovi nechal ožít zdecimovanou opozici

Autor: Petr Holec - 
4. prosince 2019
05:02

Audit Evropské komise o střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) je jednou z posledních šancí opozice, jak se nepoliticky zbavit nejpopulárnějšího politika. Toho, s nímž si stále neví rady politicky. Takže když teď do Česka z Bruselu přišla závěrečná verze auditu, vypuklo v Česku hotové peklo.

Příznačná ironie je, že většina politiků vůbec neví, co v auditu vlastně je. A to včetně poslanců, kteří si z něj hned udělali mimořádný bod čtvrtečního jednání Sněmovny, jak bývá jejich dobrým zvykem. Další den tak nejspíš stráví méně důstojnými hádkami o virtuální realitě. Do Česka totiž zatím přišla pouze anglická verze auditu a Česko bude mít dva měsíce na vyjádření až poté, co z Bruselu přijde i jeho oficiální česká verze. Skutečně „finální“ tak audit bude až za několik měsíců. A to včetně toho, o kolik milionů korun z dotací Česko případně přijde.

I proto je zatím audit právě na doporučení Evropské komise „důvěrný“. Je tedy další ironie, že se hlavně opozice nyní dožaduje jeho okamžitého zveřejnění, když sama Babiše obviňuje, že porušuje pravidla EU. Na zveřejnění auditu nejvíc tlačí Piráti, kteří si ze zveřejňování všeho udělali náboženství. Po důvodech jeho dočasné „tajnosti“ i případných sankcích za jeho svévolné zveřejnění proto bude ve středu přímo v Bruselu pátrat i jejich pražský primátor Zdeněk Hřib.

Nejen Piráti tak nakonec můžou kvůli domácímu boji s Babišem porušit pravidla EU ještě dřív, než je případně „finálně“ poruší i sám Babiš svým střetem zájmů. Ten tvrdí, že nemůže být ve střetu zájmů, když splnil tzv. Lex Babiš, který mu na míru ušila opozice. A taky že Evropská komise nemá co vykládat české zákony, v čemž mu v České televizi nahrál i proděkan Právnické fakulty Univerzity Karlovy Michal Tomášek. Ten řekl, že se mu „zdá, že záběr Evropské komise do výkladu českého práva v příslušné auditní zprávě je poměrně masivní“. A nejen to. Vidle do celé kauzy může nakonec hodit i Ústavní soud, který má na stole stížnost poslanců i prezidenta Miloše Zemana na neústavnost „lex Babiš“.

Podle serveru Info.cz snížila Evropská komise cifru, jíž by Česko kvůli Babišovi mělo vracet, na 235 milionů korun – tedy zhruba na polovinu. I to by samozřejmě byla kaňka na reputaci Babiše, jehož ve středu navíc čeká rozhodnutí nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana v kauze Čapí hnízdo. Velký důvod k radosti ale nemá ani opozice, i když se momentálně opíjí auditem. Ta sice říká, že má i jiný program než antibabiš, který tak perfektně nefunguje, zatím ji ale znovu spojil zase jen nenáviděný Babiš.

„Máme čas do Vánoc 2020, kdy musí být jasno, jakým způsobem kdo půjde do voleb,“ řekl už v létě šéf ODS Petr Fiala. Jenže za téměř půlroku se v podstatě nic nestalo. Snad kromě toho, že teď opoziční strany mluví o jakémkoli případném „sjednocování“ až po krajských volbách v příštím roce, protože se bojí samy sebe. A taky že se ODS začala distancovat od některých slibů z vlastní programové vize „Země, která vítězí“. Pravda, takhle se úplně nevítězí.

Video  Audit evropské komise ke střetu zájmu AB  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Nejde však jen o opozici. Bizár kolem auditu o Babišovi znovu zažehl už tradiční nenávist i ve vládní ČSSD. Její šéf a vicepremiér Jan Hamáček nejdřív celkem příčetně oznámil, že strana bude o auditu EK mimo vládu jednat teprve, až bude vědět, co v něm vlastně je. To se při jednání obvykle hodí.

Jenže záhy vyšel vstříc mediálnímu tlaku i opozici nejen šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka, když svého šéfa znovu veřejně „dementoval“ podporou opozičního návrhu na mimořádného jednání o auditu ve Sněmovně. Přinejmenším v tom se nic mimořádného nestalo.

air__ ( 4. prosince 2019 13:52 )

Zlodějská opoziční svoloč a lidský odpad zase kuje intriky proti nejlepšimu premierovi ČR PANU Babišovi a ono jim stále nic nevychází a nevychází...to je k nas..rání co demožumpo ??
To hodně nase..re ,co? Nedochází vam škřeti,že na p.Babiše nemáte naboje skřeti?Skřet je duševní i tělesny mrzak idioti😜😝🤗👍👍👍

ANO-ANO ( 4. prosince 2019 12:53 )

Zlodějská opoziční svoloč a lidský odpad zase kuje intriky proti nejlepšimu premierovi ČR PANU Babišovi a ono jim stále nic nevychází a nevychází...to je k nas..rání co demožumpo ??
To hodně nase..re ,co? Nedochází vam škřeti,že na p.Babiše nemáte naboje skřeti?Skřet je duševní i tělesny mrzak idioti😜😝🤗👍👍👍

Hodnota ( 4. prosince 2019 12:36 )

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍❤❤❤

Kral-klonu ( 4. prosince 2019 11:45 )

Zlodějská svoloč a lidský odpad zase kuje intriky proti nejlepšimu premierovi ČR PANU Babišovi a ono jim stále nic nevychází a nevychází...to je k nas..rání co demožumpo ??
To hodně nase..re ,co? Nedochází vam škřeti,že na p.Babiše nemáte naboje skřeti?😜😝🤗👍👍👍

zadnice ( 4. prosince 2019 11:04 )

"Zdecimovaná opozice ožila"? Ať jde do háje celá "OPOZICE", protože pro občany ČR nic dobrého nepřináší!

Zobrazit celou diskusi