Summit NATO: Jedná se za zavřenými dveřmi, deklarace má být protiruská

Navzdory rozporům mezi členskými zeměmi Severoatlantické aliance nadále platí heslo: jeden za všechny a všichni za jednoho. Při zahájení dnešního společného zasedání prezidentů a premiérů devětadvaceti států to prohlásil generální tajemník aliance Jens Stoltenberg. Britský premiér Boris Johnson, který je hostitelem summitu, vyzdvihl jednotu NATO. Dokud trvá, nemůže podle něj alianci nikdo porazit.

Jens Stoltenberg při příležitosti 70. výročí založení NATO označil organizaci za "nejúspěšnější alianci v historii". Nyní je podle něj nejen třeba oslavit tento úspěch, ale i zajistit, že NATO bude připravené na budoucí výzvy. Ať už jsou rozpory mezi členskými zeměmi jakékoli, nadále podle něj platí heslo "Jeden za všechny, všichni za jednoho".

[LIVE] ? Watch #NATO Secretary General @jensstoltenberg's opening remarks to the meeting of the North Atlantic Council at the level of Heads of State & Government. #NATOmeeting #NATOLondon https://t.co/K8MuzmI4Nw

— Oana Lungescu (@NATOpress) December 4, 2019

"Dokud držíme pohromadě, nikdo nemůže doufat v to, že by nás porazil, a nikdo nezačne válku," uvedl na začátku jednání Johnson. Británie by podle něj nemohla bez NATO a bez míru, který aliance přináší, vzkvétat. "Skálopevně stojíme za našimi závazky vůči NATO," dodal britský premiér.

Česko na vrcholné schůzce zastupuje prezident Miloš Zeman. Na zasedání, které krátce po 11:00 SEČ začalo v hotelu ve městě Watford severozápadně od Londýna, vystoupí stejně jako šéfové ostatních delegací s projevem; český prezident chce hovořit zejména o boji proti terorismu nebo o misi v Afghánistánu.

Zdroj z NATO sdělil ČTK, že závěrečná deklarace, která z jednání vzejde, je krátký text o několika málo odstavcích. Lídři členských zemí v ní bez podrobností uvedou, že se znovu setkají v roce 2021. Deklarace zdůrazní solidaritu a spojenectví členů NATO, připomene článek pět Washingtonské smlouvy o tom, že útok na jednu členskou zemi bude pokládán za útok proti všem. Dokument zmíní také potřebu zvyšovat obranné výdaje tak, jak se země domluvily.

Deklarace upozorní, že ruské "agresivní kroky" představují hrozbu pro euroatlantickou bezpečnost, a zmíní nebezpečí terorismu, nestability i kybernetické a hybridní hrozby. Část deklarace bude věnována potřebě přiměřené a odpovědné reakce NATO na nové bezpečnostní prostředí poté, co USA a Rusko vypověděly smlouvu INF.

Lídři také zmíní význam zajištění bezpečných komunikačních sítí, včetně sítí páté generace (5G) a označí vesmír za operační prostor. Summit také uvede, že rostoucí vliv Číny ve světě představuje příležitost i výzvu.

V deklaraci by se také mělo objevit, že pod vedením generálního tajemníka NATO by měl začít proces hledání způsobu, jak posílit "politickou dimenzi" aliance, o věci by měli příští rok v dubnu diskutovat ministři zahraničí členských zemí.

Související

Více souvisejících

NATO Jens Stoltenberg Miloš Zeman Boris Johnson

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy