Hlavní obsah

Smlouva na mýtný systém je platná, nemusí po roce končit

Aktualizováno

Smlouva na nový mýtný systém, kterou uzavřel stát se společností CzechToll/SkyToll, je platná. Nejvyšší správní soud zrušil rozsudek Krajského soudu v Brně, který smlouvu dříve prohlásil za neplatnou. Vyplývá to z informací zveřejněných na úřední desce soudu.

Foto: Czech Toll

Takhle vypadá nová palubní jednotka pro mýtné.

Článek

Platnost smlouvy napadla u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) společnost Kapsch, která mýtný systém provozovala do konce letošního listopadu. Ministerstvo dopravy podle Kapsche uzavřelo smlouvu s vítězem tendru v době, kdy platilo předběžné opatření zakazující podpis smlouvy. ÚOHS to ale odmítl a prohlásil smlouvu za platnou.

„Pravděpodobný další vývoj je ten, že proběhne druhostupňové řízení, které rozhodnutí ze září zruší pro nezákonnost,“ uvedl mluvčí ÚOHS Martin Švanda. Krajský soud totiž při svém dalším rozhodování musí vzít v potaz názor NSS, který říká, že předběžné opatření v době uzavření smlouvy již neplatilo.

ÚOHS zakázal plnění smlouvy na mýto s CzechToll/SkyToll

Ekonomika

Kapsch podal žalobu ke Krajskému soudu v Brně, který mu dal za pravdu a nařídil ÚOHS případ znovu projednat s ohledem na názor soudu. ÚOHS podal proti tomuto rozsudku kasační žalobu k NSS. Zároveň ale musel rozhodnout znovu v souladu s rozsudkem krajského soudu. ÚOHS tedy letos v září zakázal plnění smlouvy na mýto s ročním odkladem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám