Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

O navýšení rodičovské stále není rozhodnuto: Senát vrátil návrh Sněmovně

O navýšení rodičovské stále není rozhodnuto: Senát vrátil návrh Sněmovně
Zdroj: profimedia.cz
příspěvek
Už v minulém týdnu se začalo spekulovat o tom, že Senát vládní návrh o navýšení rodičovské neschválí a vrátí ho zpátky do Sněmovny. O tom Senát také ve středu rozhodl. Senátorům se především nelíbilo, že by se návrh netýkal rodičů, kteří by příspěvek vyčerpali do konce roku. Jako první o vrácení vládního návrhu do Sněmovny informovala Česká televize.

Rodičovský příspěvek by se měl od ledna zvýšit o 80 tisíc korun. Senátorům se nelíbí, že by se měly dělat rozdíly mezi rodiči, kteří příspěvek již brzy, avšak po Novém roce vyčerpají, a mezi těmi, kteří příspěvek dočerpají v prosinci 2019. Senátoři chtějí, aby na 80 tisíc dosáhly všechny rodiny, které budou mít k 1. lednu dítě mladší čtyř let.

Vládní návrh, který podpořila Sněmovna, totiž počítá s o dvě a půl miliardy levnější variantou. Na přidání mají mít podle něho nárok jen ty rodiny, které budou k 1. lednu rodičovský příspěvek pobírat.

17. prosince se bude schvalovat buď původní verze, anebo verze Senátu. Jelikož ale podporu zvýšení rodičovského příspěvku vyjádřily téměř všechny parlamentní strany, neměla by se podoba návrhu změnit.

"Vzhledem k neustálému růstu mezd a cen je navýšení rodičovského příspěvku po dlouhých dvanácti letech zcela správné a my jej podpoříme. Kvůli zdlouhavému vyjednávání ve vládní koalici se toto navýšení stále oddaluje, a to i přesto, že růst slibovala nejen vláda, ale i poslanci z TOP 09 navrhovali zvýšení rodičovského příspěvku s platností už v polovině letošního roku. Je tedy načase příspěvek zvýšit co nejdříve," sdělil první místopředseda Senátu Jiří Růžička.

Uvidíme, zda se 17. prosince dozvíme konečnou podobu rodičovského příspěvku.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy