Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Simon přestřelil i prázdnou bránu, Pittsburgh i tak vyhrál. Do čela NHL jde Washington

Jsou dny, kdy to tam prostě nespadne, ať jste v šanci sebevětší. Přesně takový večer prožil v NHL Dominik Simon, který zazdil proti St. Louis hned tři velké šance včetně odkryté branky. Jeho Pittsburgh to ale mrzet nemuselo, jelikož vyhrál 3:0. Do čela NHL se posunul Washington po triumfu na ledě Los Angeles 3:1.

Dominik Simon
zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: Richard Ulreich

Washington nasměroval k výhře John Carlson, který skóroval dvakrát v první třetině. Nejproduktivnější obránce ligy má na kontě už 42 bodů (11+31). V historii soutěže jich nasbíral z beků více v úvodních třiceti zápasech sezony jen Bobby Orr (56 v sezoně 1974/75). David Pastrňák z Bostonu je jedním z pěti útočníků, kteří jsou v tomto ročníku v kanadském bodování lepší než Carlson.

Michal Kempný prohlásil už v úvodu sezony, že je jeho spoluhráč z obrany budoucím vítězem Norrisovy trofeje pro nejlepšího zadáka sezony. "Každý den opakujeme, že Johnny jede na 'Norrise'. Je to jeden z našich lídrů, na ledě je ve všech herních situacích, zvládá hodně minut. A není to jen o jeho bodech a gólech. Úžasný je i v obraně. Každý zápas odvádí skvělou práci," řekl útočník Washingtonu T. J. Oshie.

Hokejisté Los Angeles přiznávali, že začali hrát až od stavu 0:2, když už neměli co ztratit. Podle slov trenéra Todda McLellana byli poté lepší. Na začátku třetí třetiny snížil Blake Lizotte, který využil chyby Ilji Samsonova v rozehrávce, v další šanci zastavilo Anžeho Kopitara břevno. Výhru hostů zpečetil při power-play Tom Wilson střelou přes celé kluziště.

Gudase v předchozím utkání fauloval útočník San Jose Evander Kane, který byl vyloučen na pět minut a do konce zápasu. Český obránce se při pádu ještě udeřil hlavou o mantinel a byl viditelně otřesený, nicméně ve středu v sestavě Capitals nechyběl.

Klíčem k úspěchu Ottawy bylo, že ubránila dva nejproduktivnější hráče soutěže. Connor McDavid nebodoval a Leon Draisaitl si připsal jen přihrávku u gólu na 1:0. Rozhodující náskok si Senators vypracovali mezi 26. a 32. minutou, kdy otočili na 3:1. Edmonton ještě snížil, ale hosté stvrdili výhru ve třetí části dvěma góly. Hlavní hvězdou zápasu se stal Tyler Ennis, který jednu branku dal a dvě připravil.

Výsledek překvapil, jelikož týmy se nacházejí na opačných pólech tabulky a Ottawa navíc pět předchozích utkání prohrála. "Přestali jsme hrát správným způsobem. Polevili jsme v útoku. To je pak jedno, proti komu hrajete," zlobil se Draisaitl.

Pittsburgh porazil na svém ledě obhájce Stanleyova poháru St. Louis 3:0 a mohl vyhrát ještě výrazněji, jenže Dominik Simon zahodil po přihrávkách Jevgenije Malkina tři gólové šance. Zejména u té poslední v 48. minutě už zvedali diváci ruce nad hlavu, český útočník ale při dorážce podebral puk a přestřelil prázdnou branku. Situaci předcházel vynikající zákrok Jordana Binningtona, který Simonovi vykopl betonem střelu do odkryté branky.

Hlavním strůjcem výhry Pittsburghu se stal brankář Tristan Jarry, který chytil 28 střel a připsal si první nulu sezony. Úvodní gól padl už po 39 sekundách po teči Teddyho Blugerse, v závěru druhé třetiny zvýšil z dorážky Stefan Noesen a v úvodu třetí části stanovil konečnou podobu výsledku z úniku Alex Galchenyuk.

Sestřih utkání včetně velké Simonovy tutovky v čase videa 3:53.

Obhájci titulu po třetině základní části vedou Západní konferenci, avšak zápas v Pittsburghu jim nevyšel. "Chtěli vyhrát víc než my. Nepodali jsme nejlepší výkon, nebyli jsme dost hladoví," uvedl Brayden Schenn, jehož gól z 55. minuty neplatil kvůli předchozímu faulu na brankáře. "Přebruslili nás, hráli lépe," doplnil trenér St. Louis Craig Berube.

Frederik Andersen zůstal v brance Toronta i po debaklu 1:6 s Philadelphií. Třebaže se dánský gólman stal druhou hvězdou středečního utkání, neodvrátil prohru 1:3 s Coloradem.

Zápas se lámal v úvodu třetí třetiny. Toronto nejdříve ubránilo za stavu 1:1 čtyřminutové oslabení, ale v následné přesilové hře ujel Valerij Ničuškin a prosadil se střelou pod břevno. "Při hře pět na pět jsme hráli velmi slušně. Rozhodly speciální formace, je to nešťastná porážka," řekl Andersen. Hrdinou zápasu byl jeho protějšek Philipp Grubauer s 38 zásahy.

Toronto - Colorado 1:3 (0:0, 1:1, 0:2)

Branky: 33. Hyman - 31. MacKinnon, 47. Ničuškin, 59. Donskoi. Střely na branku: 39:30. Diváci: 19 351. Hvězdy zápasu: 1. Grubauer (Colorado), 2. Andersen (Toronto), 3. Ničuškin (Colorado).

Pittsburgh - St. Louis 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)

Branky: 1. Blugers, 40. Noesen, 45. Galchenyuk. Střely na branku: 33:28. Diváci: 18 411. Hvězdy zápasu: 1. Jarry, 2. Noesen, 3. Blugers (všichni Pittsburgh).

Edmonton - Ottawa 2:5 (1:0, 1:3, 0:2)

Branky: 15. Khaira, 38. Klefbom - 26. Anisimov, 26. C. Brown, 32. Ennis, 42. Duclair, 52. Naměstnikov. Střely na branku: 26:25. Diváci: 17 162. Hvězdy zápasu: 1. Ennis, 2. C. Brown (oba Ottawa), 3. Gagner (Edmonton).

Los Angeles - Washington 1:3 (0:2, 0:0, 1:1)

Branky: 44. Lizotte - 5. a 14. Carlson, 59. T. Wilson. Střely na branku: 23:22. Diváci: 16 102. Hvězdy zápasu: 1. Carlson, 2. Siegenthaler (oba Washington), 3. Lizotte (Los Angeles).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články