Hlavní obsah

Zlevňování benzinu a nafty stále nekončí

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průměrná cena benzinu v Česku od června setrvale klesá. Ve středu byl litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 oproti stejnému dni minulého týdne o šest haléřů levnější, když stál 32,11 koruny. Litr nafty ve stejném období zlevnil o jeden haléř, prodával se za 31,71 koruny. Vyplynulo to z dat firmy CCS, jež ceny paliv sleduje.

Článek

Meziročně benzin zlevnil o necelá dvě procenta, respektive o 63 haléřů na litr. Nafta zlevnila téměř o 4,5 procenta, respektive o jednu korunu a 48 haléřů.

Natural 95 zdražoval v Česku od poloviny dubna do počátku června, od té doby se jeho průměrná cena postupně snižovala. Cena za litr dieselu rostla do počátku října, kdy se dostala nad 32 korun. V posledních sedmi týdnech klesala.

Foto: Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR ke 4. prosinci.

Nejdražší benzin je v Praze. Řidiči u tamních čerpacích stanic tankují litr průměrně za 32,61 koruny. Na Vysočině je jeho cena jen o haléř nižší. Na Vysočině se zase platí nejvíce za naftu, a to v průměru 32,32 koruny za litr.

Nejlevnější paliva jsou naopak v Jihočeském kraji. Průměrná cena litru benzinu tam činí 31,72 koruny, v případě nafty se jedná o 31,27 koruny. Stejnou průměrnou cenu dieselu hlásí čerpací stanice rovněž v Karlovarském kraji.

Ceny ropy výrazně rostly

Ceny ropy se ve středu výrazně zvyšovaly, připisují si téměř čtyři procenta. Kolem 17:00 SEČ vykazovala severomořská ropa Brent nárůst zhruba o 3,8 procenta na 63,12 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) si ve stejnou dobu připisovala 3,9 procenta na 58,30 dolaru za barel.

V Libyi se rozhořely boje o ropná pole

Svět

Za zdražováním stojí očekávání, že Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci rozšíří dohodu o omezení dodávek suroviny na trh. Státy budou ve čtvrtek a v pátek jednat ve Vídni o své těžební politice. Loni se OPEC a jeho spojenci dohodli na omezení dodávek na trh asi o 1,2 milionu barelů denně.

K růstu cen přispívá i zpráva o nečekaně silném poklesu zásob ropy ve Spojených státech. Americký Úřad pro energetické informace (EIA) oznámil, že zásoby ropy v USA se minulý týden snížily o 4,9 milionu barelů. Analytici přitom v anketě agentury Reuters předpovídali mírnější pokles, a to o 1,7 milionu barelů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám