„Společnost Czechtoll se zavázala využít ke kontrole výběru mýtného satelitním způsobem všech stávajících 49 kontrolních bran a dále ještě dodat nových 11 kontrolních bran na nově zpoplatněné silnice I. třídy,“ uvedla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Nina Ledvinová.

Provoz na česko-polském hraničním přechodu Náchod na snímku pořízeném 1. prosince 2019 po zavedení nového mýtného systému.
Nový mýtný systém ani dnes zatím nepůsobí v dopravě větší potíže

Z mýtného systému tak bylo vyřazeno 226 takzvaných registračních bran, které jsou osazeny pouze anténami pro mikrovlnnou komunikaci s palubní jednotkou v autě (OBU). Nemají kontrolní kamery. Demolice těchto registračních bran ale v plánu není.

Ministerstvo jich chce část zapojit do chystaného systému elektronických vinět pro osobní auta. „Zhruba 80 jich bude využito ke kontrole časového zpoplatnění od roku 2021, další k vysokorychlostnímu vážení vozidel, telematickým projektům, opatřením ke zvýšení bezpečnosti silničního provozu, a podobně,“ doplnila Ledvinová.

Zakázka na odstranění bran

Demolice bran podle ní přichází v úvahu pouze v případech, kdy by překážely rekonstrukci nebo rozšíření dálnice či silnice, a jejich přeložení by se nevyplatilo. Takovým příkladem je brána na dálnici D10 u Kosmonos na 45. kilometru.

První ráno po zavedení nového mýtného systému 1. prosince 2019 na česko-slovenském přechodu u Lanžhota bylo poklidné, kolony se netvořily
V Česku bylo spuštěno nové mýto. Komplikace v dopravě zatím nepřineslo

ŘSD už také zadalo zakázku na odstranění původních elektrických zařízení ze 48 kontrolních mýtných bran. Zakázku v konkurenci šesti nabídek získala společnost Energovod CZ, která nabídla cenu čtyři milionu korun. Odhad činil 20 milionů.

Výhodou mýtných bran je především zkolaudovaná elektrická přípojka.