Důchodci, pozor. Jak to bude s výplatou penzí o Vánocích a v lednu?

Výplatní termíny důchodů se už tradičně koncem letošního a začátkem příštího roku posunou. Prosincové důchody dostanou lidé dříve, naopak důchody s termínem výplaty 2. ledna mohou být v některých případech připsány na účet až o den později. Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) to dnes uvedla v tiskové zprávě.

Důchody, které mají být vyplaceny na Štědrý den, budou vyplaceny už v pondělí 23. prosince. Důchody s termínem výplaty 22. prosince vyplatí ČSSZ o dva dny dříve, tedy v pátek 20. prosince, a důchody s výplatním termínem 20. prosince o den dříve.

Peníze určené na výplaty důchodů v roce 2020 může ČSSZ čerpat až ve čtvrtek 2. ledna, proto i důchody se splatností 2. ledna může poukázat prostřednictví České národní banky na účty klientů, kteří si zvolili bezhotovostní výplatu, nejdříve v tento den.

"Toto každoroční mimořádné opatření související s přelomem roku může znamenat, že někteří klienti budou mít příslušnou částku na svém účtu výjimečně v pátek 3. ledna," uvedla správa. Důchody se splatností 2. ledna vyplácené prostřednictvím České pošty budou řádně v termínu.

Změna výplatních termínů se týká pouze dávek důchodového pojištění, tedy důchodů starobních, invalidních a pozůstalostních. K letošnímu 30. září vyplácela ČSSZ téměř 3,5 milionu důchodů, pobíralo je 2,9 milionu důchodců.

Související

Alena Schillerová

Alena Schillerová už slibuje revizi chystané penzijní reformy

Exministryně financí Alena Schillerová (ANO) poslala vzkaz lidem, kterým se nepozdává chystaná penzijní reforma. Šéfka nejsilnějšího opozičního poslaneckého klubu naznačila, že její hnutí ji hodlá revidovat v případě, že se vrátí do Strakovy akademie.

Více souvisejících

důchody čssz Vánoce

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 30 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy