Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Žáby bez jazyka. Metaforická videoherní cesta Jaroslava Plesla představuje první ukázku

Kultura

  14:00
Nový koprodukční film slovenské režisérky Miry Fornay Žáby bez jazyka s Jaroslavem Pleslem v hlavní roli přijde do českých kin v dubnu příštího roku. Snímek, který podle tvůrců vypráví o nebezpečných vztahových hrách uvnitř jedné rodiny, bude mít premiéru v českých kinech 9. dubna.

Snímek Žáby bez jazyka (2019). Režie: Mira Fornay. foto: CinemArt

„Hlavní postava se musí poprat se svými nejtemnějšími stránkami a démony. Na metaforické cestě, která je strukturovaná jako počítačová hra, bude muset obětovat víc, než by kdokoliv z diváků předpokládal,“ uvedli distributoři.

Snímek Žáby bez jazyka (2019). Režie: Mira Fornay.
Snímek Žáby bez jazyka (2019). Režie: Mira Fornay.

Příběh pojednává o muži, který je až patologicky žárlivý na svou manželku. Otec tří dětí se obává, že ho jednoho dne žena s dětmi opustí. Musí se navíc vyrovnat se svou dominantní matkou Dorotou, ale hlavně se svými nejtemnějšími stránkami. 

V dalších rolích se představí Regina Rázlová, Jazmína Cigánková nebo Petra Fornayová.

Projekt snímku Žáby bez jazyka se v roce 2017 představil na filmovém festivalu v Benátkách. Již dříve získal hlavní cenu pro nejlepší projekt ve vývoji na mezinárodním filmovém festivalu v Sofii. Třetí celovečerní film slovenské režisérky podpořil mimo jiné Státní fond kinematografie, Česká televize a Rozhlas a televízia Slovenska.

Režisérka a scenáristka Miry Fornay pochází z Bratislavy, je absolventkou pražské FAMU a Národní filmové a televizní školy v Londýně. Natočila 14 krátkých a dva celovečerní filmy. Snímek Můj pes Killer z roku 2013 vyhrál hlavní soutěž na mezinárodním filmovém festivalu v Rotterdamu. Byl také uveden na více než osmdesáti zahraničních festivalech, kde získal další ocenění.

Snímek Žáby bez jazyka si odbyl svou světovou premiéru 23. listopadu na festivalu v estonském Tallinnu pod mezinárodním názvem Cook, F**K, Kill.