Expremiér Fico byl obviněn. Dle policie schvaloval protiromské výroky

Slovenská policie obvinila bývalého premiéra a šéfa nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Roberta Fica kromě jiného ze schvalování trestného činu. Fico je stíhán za to, že se zastal již bývalého poslance krajně pravicové strany Kotlebovci-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) Milana Mazureka odsouzeného za protiromské výroky. Vyplývá to z dnešního policejního oznámení.

V případě prokázání viny hrozí Ficovi, který je nyní poslancem parlamentu, až pětileté vězení. Expremiér obvinění nekomentoval.

Slovenští zákonodárci obecně nemají imunitu před trestním stíháním; obvinit je ale nelze například za výroky, které přednesou při výkonu mandátu v parlamentu.

"Navzdory tomu, že nejvyšší soud rozhodl, že extremistické výroky exposlance Milana Mazureka jsou trestným činem a odsoudil ho za ně, Robert F. měl s nimi veřejně souhlasit a svůj postoj šířit přes sociální sítě," uvedla policie. Vyšetřovatel Fica obvinil z několika deliktů, kromě schvalování trestného činu také z hanobení národa, rasy a přesvědčení a z podněcování k národnostní, rasové a etnické nenávisti.

Současný premiér a místopředseda Směru-SD Peter Pellegrini řekl, že je třeba respektovat a podřídit se jakémukoliv rozhodnutí prokuratury a policie. Na tiskové konferenci se ale Fica zastali poslanci jeho strany. "Je to součást soustředěného útoku proti straně Směr a proti předsedovi Ficovi," řekl k obvinění Fica poslanec Směru-SD Juraj Blanár. Sám Fico před novináře nepředstoupil, podle Blanára tak postupoval z důvodu, že "je pod jeho úroveň, aby takovýmto způsobem obhajoval sám sebe". Směr-SD chce kvůli obvinění Fica předvolat před branně-bezpečnostní parlamentní výbor speciálního prokuratura i policejního prezidenta.

Mazureka soud potrestal pokutou 10.000 eur (255.000 korun) za výroky v pořadu regionální soukromé rozhlasové stanice, kde v roce 2016 hovořil kromě jiného o nepřizpůsobivosti, násilí a vandalismu ze strany romského etnika, urážel Romy a zmiňoval se o nebezpečí spojeném s islámskými migranty. Kvůli verdiktu Mazurek zároveň přišel o poslanecký mandát.

Fico v září po zmíněném soudním rozsudku zveřejnil na sociální síti videonahrávku, ve které kromě jiného uvedl, že Mazurek řekl jen to, "co si myslí celý národ". Opozice tvrdila, že Fico, který je docentem práv, po poklesu popularity své strany nadbíhá voličům LSNS.

Obvinění čelí Fico v době kampaně před únorovými parlamentními volbami, ve kterých se hodlá ucházet o přízeň voličů z druhého místa kandidátní listiny své strany. Volebním lídrem Směru-SD je Peter Pellegrini.

Související

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

Více souvisejících

Robert Fico Slovensko Lidová strana Naše Slovensko Romové Milan Mazurek (politik SR) Peter Pellegrini

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy