Hlavní obsah

Pár získal Lotus z Bondovky za pakatel. Vydělal miliony, když ho prodal Elonu Muskovi

Příběh jako z filmu přinesla americká média. Hovoří o páru, který před lety získal originální Lotus Esprit, jenž si zahrál ve filmu s agentem 007 Jamesem Bondem za pár dolarů a vůz od nich později koupil miliardář Elon Musk. Právě toto auto/ponorka ho totiž prý designem inspirovalo k vytvoření Cybertrucku.

Foto: RM Auctions

Lotus Esprit z filmu Špion, který mě miloval

Článek

Vynálezce a zakladatel automobilky Tesla už během představení svého revolučního pick-upu Cybertruck připustil, že mu bylo vozidlo z filmu Špion, který mě miloval, inspirací v designu, ale jak na Lotus Esprit z roku 1977 přišel, nebylo vůbec jasné. Na kloub se tomu dostala až americká televizní stanice CNBC a v neděli odhalila neuvěřitelný příběh.

Elektrický Lotus Evija s výkonem téměř 2000 koní už řádí na okruhu

AutoMoto

Na Long Islandu v New Yorku žil v roce 1989 pár nadšenců, kteří rádi obchodovali v takzvaných slepých aukcích, při nichž se draží dlouho nepoužívané skladovací jednotky plné věcí. Za velmi málo peněz se tak dá získat buď hodně, nebo také nic, člověk nikdy neví, co ve skladu doopravdy je. Jak už ale asi tušíte, pár měl jednou velké štěstí. Za pouhých sto dolarů, tedy asi 2 300 korun, koupil sklad a v něm se ukrýval originální Lotus Esprit z roku 1976.

Foto: RM Auctions

Lotus Esprit byl vyrobený v roce 1976 pro natáčení pod vodou.

Manželé po letech přiznali, že v té době netušili, co vlastně našli, neviděli totiž ani jeden díl filmů s agentem Jamesem Bondem a že koupili extrémně cennou filmovou relikvii, se dozvěděli až po malém průzkumu. Nakonec se ukázalo, že aut pro film Špion, který mě miloval, vzniklo osm, ale tento jediný kus byl použitý při natáčení podvodních scén a vypadá tak jako ponorka, a ne jako auto. Později vůz autorizovali i jeho samotní výrobci, a pár tak mohl být více než spokojený.

Tesla Cybertruck má potenciální problém. Vztahuje se k jeho nejvýraznějšímu aspektu

AutoMoto

Lotus Esprit ze slavné „bondovky“ nakonec manželé nechali zrekonstruovat, aby vypadal jako ve filmu a po čtyřiadvaceti letech, v roce 2013, putoval do aukce. Po dlouhém boji ho tam vydražil anonymní kupec za 997 tisíc dolarů (22 milionů, 931 tisíc korun). Podle CNBC se jednalo o Elona Muska.

Foto: Mike Blake, Reuters

Elon Musk

Foto: RM Auctions

Lotus Esprit ve scéně legendárního filmu o Jamesi Bondovi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám