Hlavní obsah

Předvánoční nákupní horečka je tu. Ve výdejnách e-shopů lidé stojí fronty

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slevové akce na černý pátek odstartovaly hlavní nápor předvánočních nákupů. Ve výdejnách e-shopů stojí lidé fronty, doručování dárků může kvůli nedostatku kurýrů nabrat zpoždění.

Foto: Novinky

Lidé čekají na výdejně Alza.cz

Článek

V pondělí odpoledne někteří zákazníci například ve výdejně internetového obchodu Alza.cz v Praze - Holešovicích čekali ve frontě až hodinu. Kratší fronty se tvořily i v úterý v podvečer ve výdejně zmíněného e-shopu u Anděla. Na objednávky tam čekalo asi třicet lidí, obsluha ale fungovala poměrně svižně.

Jen pro zajímavost, tři muži si v rychlém sledu po sobě odnášeli žehlicí prkno. Zřejmě vánoční hit.

Rozměrné zboží totiž není možné uložit do samoobslužných výdejních boxů. Další na výdejně přebírali i drobnější elektroniku, jako mobilní telefony.

V nedaleké výdejně Mall.cz platilo a přebíralo objednávky několik lidí, fronta byla krátká. Kupující do aut nakládali například televize. Na delší fronty než obvyklé mohou v těchto dnech lidé narazit i při výdeji balíků na poště.

Foto: Novinky

Výdejna Mall.cz zatím bez větších front

Alza.cz na dotaz Novinek uvedla, že většinu zákazníků ve výdejnách zvládají obsloužit do 10 minut. „V největší předvánoční špičce, zhruba dva týdny před Vánocemi až do Štědrého dne, se nicméně může čekání lehce protáhnout, zejména v odpoledních a večerních hodinách,“ uvedla mluvčí Patricie Šedivá.

Černý pátek skokově zvedl tržby

Vánoce

S výdejem ve skladech a na pobočkách pomáhají stovky brigádníků, na některých pobočkách firma před Vánoci prodlužuje otevírací dobu.

Pomáhají lidé z kanceláří

Prodlouženou otevírací dobu a brigádníky nasadil i Mall.cz. „Velmi se nám osvědčila také iniciativa, kdy dobrovolníci z kanceláří chodí během vánoční špičky pomáhat právě kolegům na prodejny. Letos se již takto zapojily desítky zaměstnanců,“ řekla Novinkám mluvčí obchodu Pavla Hobíková.

Odborníci upozorňují, že pokud už lidé dárky z e-shopů neobjednali, nejvyšší čas je právě nyní.

„Počet zákazníků, kteří objednávají vánoční dárky online, se rok od roku zvyšuje. V letošním roce navíc na trhu chybí velké množství kurýrů, kteří objednávky rozvážejí. Proto je tento rok více než kdy jindy vhodné nakoupit včas, nenechávat vše až na poslední chvíli, ” radí Martin Jareš, šéf logistické firmy Foxdeli, zaměřené na dopravu zboží z e-shopů.

Foto: Novinky

Slevy na Black Friday před Vánoci

Začátek prosince znamená velký nápor. „Nejde jen o slevové šílenství okolo tzv. černého pátku. Statisticky je první týden v prosinci jednoduše nejvíce rušný, pravidelně v tomto období kolabuje Česká pošta i někteří další dopravci. I letos se dá očekávat podobný stav,” soudí Jareš.

Dárky přes internet radí koupit nejpozději 15. prosince, později by už podle něj mohl být s doručením problém.

Návštěva Mikuláše letos přijde i na několik tisíc

Finance

Lhůty pro doručení na poslední chvíli se u jednotlivých obchodů liší. Třeba Mall.cz při doručení na adresu radí objednat nejpozději v pátek 20. prosince.

Dárek do Vánoc? Objednejte do dvou týdnů

Termíny posledního odeslání dárků s garanci doručení do Štědrého dne zveřejňují i jednotliví dopravci. Třeba u České pošty je to také pátek 20. prosince u balíku na poštu a do balíkovny, u balíku do ruky je to čtvrtek 19. prosince.

DPD vyzývá k objednávce a dodání k přepravě ve středu 18. prosince. PPL označilo za stoprocentně bezpečný termín 17. prosince. Stejný termín uvádí i internetová Zasilkovna.cz.

Nápor objednávek nyní řeší také česká pobočka největšího světového e-shopu Amazon. Ten v Česku na vánoční sezónu nabírá víc než tři tisíce pracovníků.

Amazon v Česku nemá výdejny, objednávky doručují zákazníkům smluvní přepravci. „V případě dodání objednávky z webu Amazon.de/cz k zákazníkovi záleží, z jakého distribučního centra je zboží odesíláno. Standardní doručení probíhá 4 až 8 pracovních dnů po odeslání. Zákazník si může zvolit také expresní doručení, které trvá 2 až 4 pracovní dny od odeslání,“ uvedla pro Novinky mluvčí Amazonu Miroslava Jozová.

Největší opozdilci mají šanci vyzvednout dárek z výdejny nebo koupit na prodejně ještě na Štědrý den. Musí ale počítat s tím, že velké obchody podle zákona zavírají v pravé poledne.

Reklama

Výběr článků

Načítám