Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Žaloba na Vítka a banku Rothschildů se opírá o protimafiánský zákon. Náhrada se může vyšplhat na 70 miliard

Právo

  5:00
Praha - Zákon proti zločinnému spolčování dostal do vězení ve Spojených státech nejvýznamnější členy mafiánských rodin žijících v USA. Dnes žalobě opírající se o stejnou normu čelí za oceánem druhý nejbohatší Čech – realitní magnát Radovan Vítek s odhadovaným majetkem 75 miliard korun. Důvodem je ovládnutí developerské firmy Orco Property Group, završené před třemi lety.

Šéf realitního impéria CPI developer Radovan Vítek. foto: MAFRA

Žalobu podal hedgeový fond Kingstown Capital spolu s firmami Investhold a Verali, jež vlastní bývalí Vítkovi obchodní partneři a někdejší manažeři Mostecké uhelné společnosti Marek Čmejla a Jiří Diviš. Ti tvrdí, že je realitní byznysmen připravil o desítky miliard korun.

Společnost CPI, která patří Vítkovi a figuruje mezi žalovanými, se již začátkem září obrátila na newyorský soud, aby žalobu zamítl. Zatím rozhodnutí nepadlo.

Banka Rothschildů se měla zaplést do spiknutí s druhým nejbohatším Čechem, tvrdí obžaloba

Původní text žaloby byl totiž 22. listopadu rozšířen. Nově obsahuje detaily toho, jak se údajné podvody udály. Rozšířil se i okruh žalovaných. Kromě Vítka a CPI míří žaloba na skupinu J&T, Poštovou banku, na kyperské firmy Egnaro Investments, LCE Company a Levos Limited, na investiční banku Rothschild & Co a deset fyzických osob, mezi nimiž figuruje Vítkova matka Milada Malá či Jean-François Ott, spoluzakladatel Orka.

V žalobě se podrobně líčí, jak Radovan Vítek za pomoci dalších subjektů údajně vytvořil kriminální strukturu, kterou využil k vyvedení nejcennějších aktiv z Orka. Ta pak měl prodávat spřízněným subjektům pod cenou. Tím měl Vítek fond Kingstown Capital, který byl akcionářem Orka, a další obchodní partnery připravit o více než miliardu dolarů, tedy zhruba 23 miliard korun. Protože se ale žaloba opírá o federální protimafiánský zákon RICO (zákon o vyděračských a zkorumpovaných organizacích; pozn. red.), mohla by se náhrada škody vyšplhat až na trojnásobek, tedy na téměř 70 miliard korun.

Gambino, Genovese... a Vítek

Zákon RICO byl přijat v roce 1970 a stal se velmi účinným nástrojem v potírání organizovaného zločinu. Legislativa umožňuje americkým vyšetřovatelům dokázat, že se obvinění podíleli na činnosti kriminální organizace a zároveň se dopustili nejméně dalších dvou trestných činů souvisejících s korupcí například úplatkářství či defraudace.

Díky zákonu RICO postupně došlo k výraznému narušení mafiánských struktur na území USA, když v 80. letech byli ke stoletým trestům vězení odsouzeni šéfové pěti tamních nejvýznamnějších mafiánský rodin, například klanů Gambino a Genovese.

Bývalí uhlobaroni Čmejla a Diviš zažalovali majitele CPI Vítka. Tvrdí, že vytvořil kriminální struktury

Společnost CPI zaslala již 10. září newyorskému soudu návrh, aby žalobu zamítl. Jenže ten v této věci nerozhodl. „Namísto vyjádření ohledně návrhu na zamítnutí žaloby podala žalující strana k newyorskému soudu upravenou žalobu,“ vysvětluje Jakub Velen, tiskový mluvčí CPI. Dodal, že CPI podá nový návrh na zamítnutí žaloby. „Vzhledem k tomu, že nová žaloba rozšiřuje okruh žalovaných, budou soudem stanoveny nové procesní lhůty,“ dodal.

V tiskovém prohlášení z 11. září shrnuje Vítkova společnost hlavní důvody, proč by jí měl soud vyhovět a žalobu zamítnout. Soudní spor je, jak tvrdí CPI, nepodložený a postrádá skutkovou podstatu. Firma je mimo jiné přesvědčena, že navrhovatelé nedokázali ospravedlnit použití zákona RICO mimo území USA – obžalovaní nepodléhají jurisdikci newyorského soudu a údajné nároky žalobců jsou již passé, neboť čtyřletá promlčecí lhůta již dávno minula.

Turista, nebo podnikatel?

Podporou pro rozhodnutí soudu mělo být i místopřísežné prohlášení podepsané Vítkem. Kromě jiných argumentů pro zamítnutí žaloby v něm magnát uvádí i to, že již v lednu 2015 na něj podal fond Kingstown Capital obdobnou žalobu v Lucembursku, ale tamní soudní řízení ještě neskončilo.

Vítek v dokumentu dále konstatuje, že je občanem České republiky. „Primárně bydlím ve Švýcarsku. Rovněž udržuji rezidenci ve Spojeném království a na Svatém Bartoloměji (ostrov v Karibiku – pozn. red.),“ tvrdí miliardář v prohlášení zaslaném newyorskému soudu. Nikdy prý nebyl rezidentem Spojených států, nevlastní ani nikdy nevlastnil nemovitosti v USA, nepodniká tam a ani nikdy nepodnikal. „Do Spojených států jsem několikrát cestoval ve svém volném čase,“ dodal Vítek v prohlášení.

Jenže v rozšířené žalobě z 22. listopadu se mimo jiné konstatuje: „Vítek použil ke spáchání svého podvodu řadu amerických entit.“ Jak se píše v žalobě, Vítek byl v červenci 2009 jmenován členem čtyř různých společností s ručením omezeným, které byly založeny ve Washingtonu. Šlo údajně o společnosti Elypse Holding, Mandragora Holding, Axiom Holding a Justsay Holding. Dle žaloby měly tyto firmy fungovat až do loňského března.

„Soudní proces nad rámec našich pravidelných oficiálních prohlášení nekomentujeme. Jsme si však jisti, že všechna prohlášení a podání pana Vítka a skupiny CPI jsou pravdivá a přesná. Jakýkoli náznak o opaku je nepravdivý a zavádějící,“ dodal na konec k údajným podnikatelským aktivitám Radovana Vítka v USA mluvčí CPI Jakub Velen.

SKUPINA ORCO

  • Orco Property Group byla založena roku 1991 v Lucemburku. Zabývala se investicemi, developmentem a správou nemovitostí především v Praze, v Berlíně, ve Varšavě a v Budapešti.
  • Roku 2008 se Orco propadlo do hrozivé ztráty blížící se 400 milionům eur, následovaly vleklé spory o budoucnost firmy mezi jejími akcionáři. Radovan Vítek tehdy začal svůj podíl v Orku postupně navyšovat.
  • V roce 2015 hedgeový fond Kingstown Capital napadl Vítkovo ovládnutí Orka v Lucemburku žalobou.
  • Orco je od roku 2016 součástí Vítkovy investiční skupiny CPI, letos v dubnu byla firma přejmenována na CPI FIM.
  • Žalobu proti ovládnutí Orka Vítkem podal fond Kingstown Capital společně s firmami Investhold a Verali letos 10. dubna i u soudu v New Yorku.
  • Vítkova CPI podala 10. září návrh na zamítnutí žaloby v New Yorku, ale původní žaloba byla v listopadu rozšířena, takže soudce zatím nerozhodl.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!