Hlavní obsah

Policie obvinila bývalého slovenského prezidenta Andreje Kisku

Právo, Ivan Vilček
Bratislava (Od našeho zpravodaje)
Aktualizováno

Bývalý slovenský prezident Andrej Kiska byl podle deníku Sme obviněn v souvislosti s krácením daní. Případ se týká jeho firmy KTAG. Kiska označil obvinění za mstu expremiéra a předsedy vládní strany Směr-sociální demokracie Roberta Fica. Fico byl ve čtvrtek obviněn z trestného činu podněcování k nenávisti, kterého se měl podle soudu dopustit schvalováním rasistického výroku bývalého poslance.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Slovenský exprezident Andrej Kiska.

Článek

„Je důkazem politického vydírání a mafie, která ovládá Slovensko,“ uvedl exprezident ve svém prohlášení. Předseda strany Za lidi Kiska tvrdí, že Fico ho před podobným postupem varoval ještě v době, když Kiska coby prezident prohlásil, že ho nikdy nejmenuje soudcem ústavního soudu. „Fico ví pokaždé předem, co policie udělá proti Kiskovi,“ tvrdí exprezident.

„Fico a předseda vlády se se mnou setkali dvakrát a řekli, že pokud Fica jmenuji předsedou ústavního soudu, všechny útoky se zastaví a nic se nebude dít. Pokud by byl dnes Fico předsedou ústavního soudu, žádné obvinění by nebylo,“ řekl Kiska na mimořádné tiskové konferenci.

KTAG měla vynaložit značné finanční prostředky na Kiskovu kampaň před prezidentskými volbami v roce 2014 a neoprávněně si snížila daňový základ o více než 155 tisíc eur (asi 4 miliony korun).

Policie obvinila slovenského expremiéra Fica

Evropa

Fico podle Kisky hraje vabank

Kiska i Fico jsou před únorovými parlamentními volbami předsedové dvou nejpopulárnějších stran v zemi, oba se ale spolu opakovaně dostali do sporů a Kiska považuje své stíhání za další útok na svou osobu. Připomněl, že policie vyměnila při vyšetřování jeho firmy KTAG za dva roky tři vyšetřovatele, protože první dva neviděli důvod k žádnému stíhání. Našli si třetího. „Tohle potřebuje další komentář?“ klade si otázku Kiska.

Kiska konstatoval, že Fico hraje vabank a jde mu o všechno, protože ví, že jeho konec se blíží. „Fico chce ochránit mafii, která ovládá tento stát. Vzpomínáte si, jak hystericky reagoval, když jsem jako první řekl, že tohle je mafiánský stát? Nikdy mě nezastrašil, i když to zkouší dlouhá léta,“ dodal Kiska.

Reklama

Výběr článků

Načítám