Francouzi vyvinuli speciální foie gras. Delikatesa vzniká etičtější cestou

Konzumace ztučnělých husích jater je v řadě zemí zakázána. Od roku 2004 například v Kalifornii.

Konzumace ztučnělých husích jater je v řadě zemí zakázána. Od roku 2004 například v Kalifornii. Zdroj: Reuters

Historie Foie Gras, v doslovném překladu tučná játra, sahá až do antiky – na paštice z kachních jater si pochutnávali už starověcí Egypťané před pěti tisíci lety. Největším producentem této kontroverzní pochoutky je v současnosti Francie.
Cestu, kterou vznikají, považují totiž někteří za drastickou.
Husám je několikrát denně do volete nebo přímo do žaludku zavedena sonda s krmnou směsí.
Proto francouzská společnost výzkumná společnost Aviwell vyvinula speciální sérum, které dokáže přirozenou cestou stimulovat vznik tuku v játrech.
Tato metoda se ale poněkud prodraží.
11
Fotogalerie

Foie gras (ztučnělá játra vodních ptáků) servírují ty nejznámější michelinské restaurace. Zatímco pro Francouze jsou národním bohatstvím, ve Spojených státech, Polsku nebo Finsku je tato delikatesa zakázána, a to kvůli neetickému zacházení se zvířaty. Francouzi proto vyvinuli méně drastický způsob chovu hus na tuto pochoutku. 

„Jde o kombinaci bakterií, které u housat dokážou vyvolat růst tuku v játrech přirozenou cestou,“ uvedla spoluzakladatelka vývojové společnosti Aviwell Remy Burcelinová pro agenturu Reuters.

Společnost Aviwell poblíž Toulouse začala použivat novou metodu, která prodlužuje husám život ze tří na šest měsíců, testovat ve spolupráci s farmou Fosserie na chovu 600 hus.

„Nesouhlas a kritika ochránců zvířat jsou čím tím hlasitější a větší. Tato metoda je jedinou cestou,“ dodala Burcelinová.

Firma cílí především na americký, britský, polský nebo finský trh. Tedy země, kde bylo foie gras zakázáno. Novinku ale testují už i francouzští šéfkuchaři. Simon Carlier z Toulouse označil chuť nového foie gras za jemnou a atraktivní.

„Nemůžeme ho sice srovnávat s tradičním, na druhou stranu je mnohem snazší ho jíst, kvůli méně tuhé konzistenci,“ popsal. Foie gras pěstovaná novou metodou budou také o něco dražší, kilo husích jater vyprodukovaných etičtější cestou vyjde na zhruba tisíc eur oproti čtyřem stovkám za kilo těch tradičních.