Hlavní obsah

Volkswagen chystá další crossover. Přijede z nečekaného konce světa

Volkswagenu nestačí armáda SUV a crossoverů, kterou už má v nabídce. Přidá do ní ještě jedno kupé na zvýšeném podvozku, které se bude jmenovat Nivus. A přijede z míst, která u VW většinou dostávají stará auta, nevymýšlejí nová - z Brazílie.

Volkswagen poodhaluje brazilskou novinku NivusVideo: Volkswagen

 
Článek

Jižní Amerika je pro Volkswagen poměrně specifickým trhem. Jednak proto, že se tam dekády po konci výroby a prodeje v Evropě vyráběl Typ 1, lidově řečený Brouk. A jednak proto, že velká část nabídky tam je poměrně specifická. Např. hatchback Gol (neplést s Golfem) nebo pick-up Saveiro, které stojí na platformě PQ24 z 90. let.

Jen výjimečně z Brazílie přijde nějaké auto na evropské trhy. Byl to případ Volkswagenu Fox, který se tu ale moc neuchytil - nebyl hezký a nepůsobil moc kvalitně smontovaný ve srovnání s Lupem, které v nabídce VW nahrazoval. Nyní se to má stát znova, a to s kupé-SUV Nivus.

Test Volkswagenu T-Cross 1,0 TSI: Nutná součást portfolia

AutoMoto

Brazilský Volkswagen zveřejnil kratičké video, na kterém design novinky poodhalil. Vidíme, že siluetou se bude snažit napodobovat kupé, ale podvozek bude výškou připomínat spíš crossover. Na nekvalitních jihoamerických silnicích to je nutnost, v Evropě zase móda.

Podle dostupných informací bude vůz zhruba velikosti Volkswagenu Polo a pod kapotou bude mít, alespoň v Brazílii, dvě varianty tříválce 1,0 TSI. Se šestistupňovou automatickou převodovkou má motor dávat 94 kW/128 koní, se šestistupňovým manuálem to má být 85 kW/116 koní.

Kompletní odhalení očekávejme na jaře příštího roku a o něco později bude v Brazílii zahájena výroba. V roce 2021 se má Nivus začít vyrábět a prodávat i v Evropě.

Reklama

Související témata:

Související články

Volkswagen ukazuje elektrické kombi

Na autosalonu v americkém Los Angeles, který potrvá do 1. prosince, představil Volkswagen nový koncept, který se zanedlouho přemění na skutečný sériový model....

Výběr článků

Načítám