Hlavní obsah

Značka ČSSD netáhne. Hejtmani půjdou za rok do voleb s nestraníky

Značka ČSSD voliče v posledních letech příliš netáhne. Sociálnědemokratičtí hejtmani proto pro krajské volby v příštím roce vymýšlejí sdružení s nestraníky, která neponesou jméno ČSSD.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Už za necelý rok si kraje zvolí nové hejtmany. Ti stávající, kteří byli zvoleni za sociální demokracii, přemýšlí, jak i v roce 2020 obhájit svůj mandát. V době, kdy značka ČSSD není tak žádaná jako například v roce 2008, kdy sociální demokraté získali 13 krajů. Na východě Čech se sociálnědemokratičtí hejtmani rozhodli kandidovat pod hlavičkou nových sdružení s nestraníky. Věří, že se k nim přidají další.

Článek

Oranžová tsunami, která se v roce 2008 prohnala Českou republikou a sociálním demokratům zařídila drtivé vítězství v tehdejších krajských volbách, je už hudbou minulosti. Po loňských komunálních volbách, kdy se ČSSD v řadě měst, včetně například Prahy, Liberce a Hradce Králové, ani nedostala do zastupitelstev, strana spíš bojuje o holou existenci. Že by krajské volby na podzim příštího roku nemusely dopadnou dobře, si už nyní uvědomují někteří sociálnědemokratičtí hejtmani, kteří hledají způsob, jak oslovit voliče a i v příštím roce se probojovat do krajského zastupitelstva.

Na východě Čech se rozhodli složit kandidátky, které ve svém názvu ČSSD opouští. Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) v pátek představil úplně nový subjekt, pod jehož hlavičkou se v příštím roce bude ucházet – už potřetí – o hejtmanské křeslo. „Název je 3PK – Pro prosperující Pardubický kraj,“ říká Netolický. Pod tímto názvem se pardubická krajská ČSSD sdružila s nestranickým hnutím Společně pro kraj. „Nový projekt se samozřejmě liší od dosavadního přístupu. Je to koncept regionálního charakteru, který je založený na osobnostech,“ dodává Netolický.

ČSSD se objeví jen v popisu sdružení, což požaduje zákon, navenek a v předvolební kampani však její kandidáti v čele s Netolickým budou vystupovat jako kandidáti sdružení 3PK. „My se v žádném případě nestydíme za to, že jsme sociální demokraté, ale tímto sdružením rozšiřujeme naše působení. Chceme ukázat, že regionální politika je mnohem blíže občanům než ta celostátní, nás ty pražské tahanice nezajímají,“ vysvětluje důvod, proč se rozhodl spojit s novým subjektem.

Hamáček aktivitu podporuje

Od vedení své strany dostal pardubický hejtman požehnání. „O aktivitě Martina Netolického vím už delší dobu. Vidím to jako způsob, jak otevřít sociální demokracii i nezávislým kandidátům, takže jeho projekt podporuji,“ říká předseda strany, vicepremiér Jan Hamáček. Netolického nápadem se prý budou chtít inspirovat i v jiných regionech. „Řada kolegů se chce po Novém roce zastavit a popovídat si, jakým způsobem ke krajským volbám přistoupíme,“ říká hejtman.

Stejným směrem se chtějí vydat i v sousedním Královéhradeckém kraji, který v současné době vede rovněž mladý, sociálnědemokratický hejtman, Jiří Štěpán. „Uvažujeme o širší kandidátce, která bude složena ze straníků i nestraníků, z osobností, které mají něco za sebou. Na názvu kandidátky ještě pracujeme. Máme několik variant a myslím, že to, co předložíme, bude zajímavé,“ myslí si Štěpán, jehož strana loni v krajském městě utrpěla těžkou porážku. ČSSD v Hradci Králové získala jen něco málo přes tři procenta.

„V současné době s ohledem na vnímání značky sociální demokracie se zdá, že tato strategie by skutečně mohla být cestou, jak dosáhnout lepšího volebního výsledku než pod hlavičkou ČSSD,“ myslí si Jakub Charvát, politolog Metropolitní univerzity Praha.

Na otázku, jestli budou pod jinými názvy kandidovat proto, že značka ČSSD v poslední době voliče příliš netáhne, odpovídají sami hejtmani poněkud vyhýbavě. „Já jsem samozřejmě stále sociální demokrat a stále jím budu. Že je v tuto chvíli tato značka pošramocená, neznamená, že budu odcházet z boje,“ říká Netolický.

Jeho hradecký kolega je ještě diplomatičtější. „My značku ČSD vnímáme jako značku, která má historickou tradici. Zároveň současná doba přeje i neutrálnějším výrazovým prvkům než je pouze stranický název, a chceme jít tedy touto cestou,“ snaží se vysvětlil Jiří Štěpán, který stejně jako Netolický zdůrazňuje, ze sociální demokracii neopouští.

Pardubický hejtman upozornil, že jeho hnutí 3PK v žádném případě nejde cestou Změny 2020, kterou letos stvořil bývalý jihočeský hejtman za ČSSD Jiří Zimola. Ten letos v listopadu potvrdil, že za toto hnutí chce jít do příštích krajských voleb. Změna však nejspíš bude konkurencí ČSSD. „V Jihočeském kraji stejně jako všude jinde probíhají nominační konference a na nich se bude rozhodovat, kdo bude kandidovat. Já předpokládám, že v Jihočeském kraji bude kandidátka ČSSD,“ potvrzuje předseda Hamáček.

I politolog Jakub Charvát považuje Netolického způsob za průchodnější. „Zvolená cesta může být způsobem, jak na jednu stranu využít potenciálu poměrně populární osobnosti, současně ale upozadit nepopulární značku, a přesto zachovat loajalitu sociálnědemokratické straně. To je, myslím, při hodnocení této strategie velmi důležité, zvláště uvědomíme-li si, jaké kontroverze v sociální demokracii vzbudilo nedávné zjištění, že si skupina jihočeských sociálních demokratů pod vedením Jiřího Zimoly nechala zaregistrovat hnutí Změna 2020. Z reakcí je asi zřejmé, že tento postup nebyl koordinován se stranickým vedením,“ dodává politolog.

Reklama

Doporučované