Handke před převzetím Nobelovky kritizuje novináře, bývalý tajemník cenu bojkotuje

ČTK Reuters ČTK, Reuters, DPA
6. 12. 2019 19:26
Známý člen Švédské akademie Peter Englund se rozhodl bojkotovat slavnostní předání Nobelovy ceny za literaturu Rakušanovi Peteru Handkemu, který je kritizován kvůli prosrbským postojům za války v bývalé Jugoslávii.
Peter Handke (vlevo) přichází na tiskovou konferenci ve Stockholmu.
Peter Handke (vlevo) přichází na tiskovou konferenci ve Stockholmu. | Foto: Reuters

Englund v rozhovoru pro švédský deník Dagens Nyheter řekl, že účast na slavnosti příští týden by z jeho strany byla pokrytectvím. Handke mezitím na páteční tiskové konferenci ve Stockholmu odmítl odpovídat na "prázdné a ignorantské otázky" novinářů, například ohledně srebrenického masakru.

"Nezúčastním se letošního Nobelova týdne. Oslavovat Nobelovu cenu pro Petera Handkeho by z mé strany bylo pokrytecké," uvedl historik a spisovatel Englund, který v 90. letech minulého století sledoval válku v Bosně a Hercegovině jako válečný zpravodaj. V letech 2009 až 2015 byl pak stálým tajemníkem Švédské akademie.

Sedmasedmdesátiletému Peteru Handkemu, který žije v Paříži, bude Nobelova cena předána příští úterý ve Stockholmu.

Začátkem týdne již Nobelův výbor Švédské akademie kvůli ocenění Handkeho opustila novinářka Gun-Britt Sundströmová. Vyjádřila radost nad tím, že se podílela na udělení Nobelovy ceny za loňský rok polské autorce Olze Tokarczukové, avšak vyslovila se proti ocenění rakouského spisovatele za letošek.

V říjnu byly obě poslední Nobelovy ceny za literaturu vyhlášeny najednou, neboť loni nebyla udělena žádná - kvůli sexuálnímu skandálu ve Švédské akademii. Sundströmová nyní řekla, že vyznamenání Handkeho "bylo uvnitř akademie i venku interpretováno jako obhajoba postoje, že literatura je důležitější než politika", jak napsala v deníku Dagens Nyheter.

Paralelně s ní akademii opustil také Kristoffer Leandoer, ten tak ale učinil na protest proti tomu, že plánovaná reforma instituce trvá příliš dlouho. "Nemám trpělivost ani čas čekat", až akademie "dokončí reformy", vysvětlil Leandoer v článku pro jiný švédský deník Svenska Dagbladet.

Porotci při říjnovém oznámení letošního laureáta označili Handkeho za "Goetheho dědice". Jeho prosrbské postoje za balkánských válek však vyvolaly vášnivé polemiky o tom, zda byl vyznamenán správný člověk.

Spisovatel na páteční tiskové konferenci před předáváním Nobelových cen reagoval na otázky novinářů ohledně svého postoje k jugoslávskému konfliktu podrážděně, líčí agentura DPA.

"Nepíši s názory. Nikdy jsem neměl žádný názor, nenávidím názory," řekl například na otázku, zda na balkánský konflikt změnil názor.

Stejně tak Rakušan odmítl, že by nyní bylo možné nějaké gesto smíření nebo alespoň dialog. "Nechci odpovídat na žádné vaše dotazy," vzkázal.

Peter Handke.
Peter Handke. | Foto: Reuters

Agentura AP soudí, že atmosféra na tiskové konferenci byla napjatá. Handke například obdržel dotaz od novináře Petera Maasse ze serveru The Intercept. Ten se ho ptal, zda je spisovatel ochoten připustit, že roku 1995 v průběhu války v Bosně a Hercegovině došlo k masakru v Srebrenici, kde srbské jednotky pod vedením generála Ratka Mladiće povraždily přes 8000 lidí včetně žen a dětí.

Handke na to reagoval slovy, že když byl oznámen jako laureát Nobelovy ceny za literaturu, obdržel dopis sestávající ze špinavého toaletního papíru. "A můžu vám říct, že dávám přednost tomuhle špinavému toaletnímu papíru, tomuhle anonymnímu dopisu, před vašimi prázdnými a ignorantskými otázkami," vzkázal novináři.

Německá agentura DPA upozorňuje, že v úterý ve Stockholmu se proti Handkemu bude protestovat. Na dotaz, co by vzkázal demonstrantům, se spisovatel na tiskové konferenci zatvářil kysele. "Tak mi poraďte, určitě potřebuju slyšet vaši radu," zareagoval.

Podle britského deníku Guardian již petici proti udělení ceny Handkemu podepsalo téměř 60 tisíc lidí.

Peter Handke v roce 1996, rok po válkách v Bosně a v Chorvatsku, napsal kontroverzní text nazvaný Spravedlnost pro Srbsko. V roce 2006 se zúčastnil pohřbu bývalého srbského vůdce Slobodana Miloševiče, který čelil procesu před Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii v Haagu. Handke ho označil za "poněkud tragickou figuru".

 

Právě se děje

Další zprávy