Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Trumpovi vyhověl nejvyšší soud, banky nemusejí vydat jeho finanční záznamy

Svět

  7:19
Washington - Americký nejvyšší soud v pátek pozastavil výkon verdiktu odvolacího soudu, podle kterého musejí americká banka Capital One a německá Deutsche Bank vydat Kongresu USA finanční záznamy prezidenta Donalda Trumpa. Informovala o tom v sobotu agentura Reuters.

Americký prezident Donald Trump. foto: ČTK

Výbory Sněmovny reprezentantů, které jsou stejně jako celá sněmovna pod kontrolou demokratů, vyzvaly obsílkou v dubnu obě banky k vydání záznamů o Trumpových účtech, transakcích a investicích. Výbory chtěly stejné informace také o Trumpových dětech a několika dalších lidech z konglomerátu The Trump Organization, který zastřešuje podnikatelské aktivity Trumpovy rodiny.

Trump by měl být obžalován, shodli se právní experti. Impeachment přešel do další fáze

Banky dokumenty nevydaly, takže se výbory obrátily na soud. Soud už v květnu nařídil finančním domům, aby záznamy vydaly Kongresu. Trump se odvolal, ale odvolací soud tento měsíc verdikt nižší instance potvrdil. Následně se Trump obrátil na nejvyšší soud. Soudkyně nejvyššího soudu Ruth Baderová Ginsburgová mu v pátek vyhověla a výkon verdiktu odvolacího soudu pozastavila do 13. prosince.

Prezident se hájí tím, že požadavek sněmovních výborů je protiprávní a čistě politicky motivovaný. Demokraté naopak tvrdí, že dokumenty mohou obsahovat informace o případném střetu zájmů.

Trump v současné době kvůli finančním záznamům čelí několika soudním řízením. Vedle sněmovny se totiž snaží k různým finančním dokumentům dostat i prokuratura státu New York. Šéf Bílého domu ale svá daňová přiznání dlouhodobě odmítá zveřejnit, přestože od dob Richarda Nixona (vládl 1969-74) to udělali všichni prezidenti USA.

Autor:

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč