Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Sport

Před šejky pro peníze a slávu. Joshua chce Ruizovy tituly zpět

Andy Ruiz Jr.a Anthony Joshua před vzájemným soubojem foto: ČTK

DIRIJAH/PRAHA - V sobotu večer dojde v saúdskoarabském Dirijahu na dlouho očekávanou boxerskou odvetu mezi Andym Ruizem Jr. a Anthonym Joshuou. Všem protivenstvím navzdory.
  9:10

Když se utkali letos 1. června v newyorské Madison Square Garden poprvé, připravil Američan Andy Ruiz celému boxerskému světu i svému soupeři, Britu Anthonymu Joshuovi, pořádný šok.

Andy Ruiz Jr.– Anthony Joshua

ANDY RUIZ JR. (USA)
Datum narození: 11. září 1989
Výška: 188 cm
Rozpětí: 188 cm
Váha: 121 kg (poslední duel)
Bilance: 33 výher (22 KO), 1 porážka
Více: S boxem začínal v sedmi letech, v amatérech reprezentoval Mexiko, odkud pocházejí jeho rodiče. Jedinou profi prohru zapsal s Josephem Parkerem.

ANTHONY JOSHUA (V. BRITÁNIE)
Datum narození: 15. října 1989
Výška: 198 cm
Rozpětí: 208 cm
Váha: 113 kg (poslední duel)
Bilance: 22 výher (21 KO), 1 porážka
Více: Box ho zachránil od zla ulic Watfordu. Definitivně mu propadl v sedmnácti letech. Je olympijský šampion, mezi profíky porazil čtyři mistry světa.

Opěvovaného a neporaženého světového šampiona organizací WBA, IBF a WBO v těžké váze poslal celkem čtyřikrát na podlahu ringu a v sedmém kole byl konec. Navzdory tomu, že on sám byl v zápase jako první počítán.

Joshua měl ve smlouvě doložku o okamžité odvetě. A ač byl od jejího aktivování odrazován, učinil tak. A jeho promotér Eddie Hearn musel začít hledat místo konání pro velkou odvetu.

„Chodí nám nabídky z celého světa,“ vyprávěl během léta jeden z nejmocnějších mužů světa.

Nakonec se v polovině srpna rozhodl pro Saúdskou Arábii. Peníze od Muhammada bin Salmana, teprve čtyřiatřicetiletého korunního prince z největší země arabského poloostrova, jednoduše nešly odmítnout.

Posuďte sami: Joshua, stále to globální boxerská značka, si má přijít na 85 milionů dolarů, jeho soupeř na 15.

Pro oba jde o životní výdělky. A to navzdory tomu, že všichni museli bojovat s velkým odporem. „Porušují se zde lidská práva. Každý, kdo kritizuje režim, je umlčen, vyhoštěn nebo mu je vyhrožováno. Svoboda projevu nebo možnost odvolání zde neexistuje,“ kritizuje dění v zemi například Amnesty International (AI), celosvětové hnutí, které bojuje proti porušování lidských práv.

„Nejsem superman s pláštěnkou, který zachraňuje svět. A byl jsem tam několikrát na inspekci, není vše tak, jak se to prezentuje,“ reagoval Joshua nejen na AI.

Anthony Joshua před duelem s Ruizem
Andy Ruiz Jr. a Anthony Joshua před vzájemným soubojem

Mimo jiné po poslední obhlídce otevřeného stadionu pro patnáct tisíc lidí, na kterém k souboji dojde. Ten se začal stavět 7. října a na staveništi se točilo nepřetržitě 175 dělníků.

V sobotu večer tam vedle 15 tisíc fanoušků boxu bude i na dva tisíce zaměstnanců z organizačního týmu a na 300 novinářů z celého světa. A chybět pochopitelně nebudou ani oba hlavní aktéři.

Ruiz a Joshua. Ti tentokrát vstupují do zápasu ze stejné startovní čáry. Už není Američan alias „Destroyer“ náhradníkem, už se tak AJ nepřipravuje téměř celý kemp na jiného protivníka.

„Ukážu, že to nebyla náhoda. Že nejsem šampionem jednoho zápasu. Chci dál budovat odkaz jména Andy Ruiz Jr.,“ usmíval se už mezi šejky pohublý držitel tří ze čtyř nejprestižnějších pásů v boxerském světě.

Ten čtvrtý – federace WBC – říká pane Američanovi Deontayi Wilderovi, který stejně jako Brit Tyson Fury favorizuje pro odvetu Ruize.

„Mám pro něj pár překvapení,“ nedělá si z podobných názorů hlavu Joshua. Že to myslí vážně, dokázal i v úterý při otevřeném tréninku, kde si zastrečoval, zapózoval do kamer a zase odešel, zatímco jeho soupeř ukázal, že mu ruce lítají možná ještě rychleji než v červnu.