Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Svět

Výbuch v Prešově nepřežilo osm lidí. Policie stíhá stavební dělníky i jednatele, statici chtějí dům zbourat

Výbuch plynu a požár v Prešově. foto: ČTK

Prešov - Hasiči ve východoslovenském Prešově prohledali celý bytový dům poničený pátečním výbuchem plynu a požárem. Předpokládají, že obětí je osm, nalezli jich ale zatím jen sedm. Slovenská policie zatkla jednatele stavební firmy i dělníky, kteří těsně před explozí v Mukačevské ulici prováděli výkopové práce. Zadržených je šest. Slovenská vláda vyčlenila jeden milion eur (25,5 milionu korun) na odstraňování následků tragické exploze a na pomoc postiženým rodinám.
  8:43aktualizováno  21:19

„Hasiči prohledali všechna patra a nenašli žádné další oběti výbuchu a následného požáru v Mukačevské ulici v Prešově. Podle informací od policejního sboru a informací, kterými disponujeme, se poslední nezvěstná osoba nacházela ve 12. patře. Přes veškerou snahu hasiči nenašli nic,“ uvedl mluvčí hasičů Peter Kovalík s tím, že toto patro detonace a následný intenzivní požár zasáhly nejvíce. „Celkově tedy předpokládáme, že počet obětí na místě neštěstí je osm, potvrzených a nalezených je sedm,“ dodal.

Panelový dům v Prešově po výbuchu plynu a následném požáru.
Panelový dům v Prešově po výbuchu plynu a následném požáru.

Později doplnil, že osmou obětí je žena. Hledat by ji nyní měli kynologové a členové horské služby se speciálně vycvičenými psy. „Vizuální kontrola bytu nic neodhalila. Předpokládá se, že tělo je zcela zavalené,“ prohlásil Kovalík. Hasiči budou podle něj i nadále pokračovat na místě v práci podle požadavků krizového štábu a policie.

Slovenská policie uvedla na sociálních sítích, že kvůli výbuchu plynu již zahájil krajský vyšetřovatel trestní stíhání ve věci obecného ohrožení.

Slovenská policie kvůli výbuchu v Prešově zadržela šest lidí. Obviněni jsou z obecného ohrožení

Peníze, které vláda přislíbila, budou použity na stabilizaci dvanáctipatrové budovy a také pro tamní rodiny, jež potřebují pomoc. Podle úřadu vlády je kabinet připraven finanční pomoc v případě potřeby zvýšit.

Až v sobotu ráno hasiči zcela uhasili požár, který v domě propukl okolo pátečního poledne. „Zásah probíhal celou noc, lokalizaci požáru ohlásil velitel zásahu před půlnocí, před sedmou ráno ohlásil likvidaci požáru,“ uvedl Hasičský a záchranný sbor na sociální síti. Na místě zasahovalo téměř 90 profesionálních hasičů a 29 dobrovolných hasičů s téměř 40 kusy techniky.

Podle předběžných informací exploze nastala mezi devátým a 12. patrem stavby a zřítilo se její vnitřní schodiště. Plameny následně zasáhly část domu od šestého podlaží výše, přičemž čtyři horní patra podle hasičů zcela vyhořela.

Slovenská vláda vyčlenila milion eur na pomoc po páteční explozi v Prešově

Příčina neštěstí zatím není známá. Jedna z obyvatelek upozornila, že v domě byl cítit plyn. Hasiči mají podezření, že výbuch souvisel s předěláváním plynového potrubí. Z něho nejspíš unikal plyn, který se nahromadil v nejvyšších patrech domu.

Podle šéfa prešovských hasičů Jána Goliáše se nyní příčinou výbuchu a požáru zabývá vyšetřovací tým. „Povím to natvrdo, s přestavbou celého bytového domu hasiči nesouhlasili. Nesouhlasili jsme se stavebními úpravami z roku 2017. Byly tam porušeny některé předpisy. To mohlo způsobit i pád schodiště, přes které jsme nemohli vnitřek evakuovat,“ prohlásil Goliáš.

Slovenští statici se domnívají, že by se celý dům poškozený výbuchem plynu měl zbourat. Statici o tom podle serveru Korzár informovali poté, co poškozenou budovu prohlédli.

V bytovém domě v Prešově vybuchl plyn, zahynulo pět lidí. Dvanáctipatrovému paneláku hrozí zřícení

„Horní poschodí jsou ve velmi špatném statickém stavu. Pravděpodobně se bude muset udělat asanace budovy. Je to nejlepší řešení vzhledem k situaci,“ uvedl statik Jozef Polák. „U jedné poloviny budovy je asanace nutná, u druhé poloviny je ke zvážení. Horní část je ve špatném stavu, tam není co zachraňovat,“ dodal.

Jak po podvečerním jednání krizového štábu uvedl mluvčí Prešova Vladimír Tomek, město stále čeká na vypracování odborných posudků. Teprve na jejich základě se rozhodne, co dál s poškozeným bytovým domem.

Kondolenční dopis zaslal slovenské prezidentce český prezident Miloš Zeman, informoval Pražský hrad. „Se zármutkem jsem přijal zprávu o ničivém požáru bytového domu v Prešově, který si vyžádal oběti na životech a zanechal desítky rodin bez prostředků a bez přístřeší,“ uvedl Zeman. „Dovolte, abych Vám, rodinám zasaženým touto tragédií i slovenskému národu vyjádřil jménem svým a jménem občanů České republiky upřímnou soustrast,“ dodal český prezident v dopise.

Neštěstí vyvolalo vlnu solidarity mezi obyvateli. Lidé do veřejných sbírek přispěli jídlem, oděvy či jiným zbožím a také penězi. Postoj veřejnosti ocenila i prezidentka Zuzana Čaputová, která vložila do oficiální sbírky 5000 eur (127 500 korun). Na oficiálním transparentním účtu na pomoc obětem, který zřídilo město, bylo v pátek večer více než 50 000 eur. 

Autor: