Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Za smrt Alberta Camuse může KGB, tvrdí nová kniha. Domněnka vznikla podle deníku českého básníka Zábrany

Kultura

  10:00
LONDÝN - Je to šedesát let od smrtelné autonehody francouzského spisovatele, existencialisty a držitele Nobelovy ceny Alberta Camuse (Cizinec, Mor). Italský publicista Giovanni Catelli ve své nové knize Camusova smrt (La Mort de Camus) tvrdí, že nešlo o nehodu, ale vraždu ze strany ruské KGB. Catelli svá zjištění o Camusovi dlouhodobě opírá o deník českého básníka Jana Zábrany.

Francouzský spisovatel a existencialista Albert Camus. foto: United Press International - Wikimedia Commons

Giovanni Catelli poprvé přišel s teorií o Camusově vraždě již v roce 2011. V novinách Corriere della Serra psal o tom, že důkazy činu sovětské tajné služby KGB našel v deníku českého básníka Jana Zábrany. Catelli svojí teorii v roce 2019 rozšířil a sepsal do knihy, která nyní vychází pod názvem Camusova smrt

Albert Camus: Eseje. Rub a líc, Svatba, Léto
Francouzský spisovatel a existencialista Albert Camus.

Albert Camus zemřel 4. ledna 1960. Jel v autě se svým vydavatelem Michellem Gallimardem, když nad řízením ztratil kontrolu.  Camus zemřel na místě, Gallimard v nemocnici několik dní poté. Podle Camusova biografisty Herberta Lottmana nehodu zavinila nejspíš zlomená náprava.

Jan Zábrana ve svém deníku v srpnu 1980 uvedl, že mu mu „vzdělaný muž s dobrými konexemi“ řekl, že za Camusovou nehodou stála KGB. „Sabotovali pneumatiku tak, že plášť gumy praskl, když auto jelo ve vysoké rychlosti,“ píše.  Zábrana dodává, že mu muž neprozradil svůj zdroj. Ten měl být ale údajně zcela spolehlivý. 

Rozkaz spisovatele zabít měl přijít od tehdejšího sovětského ministra zahraniční Dmitrije Šepilova. Důvodem měl být nelichotivý článek, který o sovětech Camus napsal v roce 1957 do francouzského deníku Franc-Tireur. Camus navíc otevřeně podporoval maďarské povstání z roku 1956 a netajil se obdivem k Borisovi Pasternakovi, protisovětskému spisovateli. Camus byl navíc u veřejnosti velmi oblíbený.

Teorie o Camusově vraždě má své příznivce i odpůrce. Například režisér Paul Aster, autor předmluvy ke knize,“ prohlašuje, že je načase přestat mluvit o nehodě a otevřeně Camusovu smrt označit za politickou vraždu. Na druhé straně barikády stojí Oxfordská profesorka Alison Finchová, podle které měl Zábrana, jehož rodina byla komunisty pronásledována, mnoho důvodů vládnoucí stranu nesnášet. Mohl se tedy události vykládat po svém.