Hlavní obsah

Filmové pohádky pro děti, které vaše ratolesti zabaví na dlouhé hodiny

Novinky, mim

Jaké pohádky pustit dětem, aby je opravdu bavily? Zkuste našich deset tipů.

Foto: Česká televize

Malá čarodějnice

Článek

1. Můj soused Totoro

Animovaný japonský film Můj soused Totoro, který natočil režisér Hajao Mijazaki už v roce 1988, dostane vaše děti i dnes. Asijská poetika je úplně jiná, než na co jsou zvyklé z českých klasik, případně z trháků od Walta Disneyho. Snímek vypráví příběh o rodině, která se odstěhovala na venkov. Tam dvě malé sestry objeví lesního ducha Totora. Film chválili kritici i dětští psychologové.

2. Ukradené Vánoce

Snímek režiséra Tima Burtona z roku 1993 můžete dětem pustit nejen o Vánocích. Jeho specifický styl je trochu strašidelný, ale díky veselým písničkám a úžasné animaci se určitě bát nebudou. Film je o kostlivci Jackovi Skellingtonovi, který žije v městečku Halloween a dohlíží na všechno strašení v tento den. Jenže Jack už je každoroční rutinou, kdy se celé město připravuje na 31. října, absolutně znuděný. Jednoho dne se ocitne v sousedním Vánočním městě, které ho hodně zaujme. Rozhodne se, že unese Santu Clause a uspořádá Vánoce po svém. Na pomoc si povolá halloweenské kamarády, jenže dojde ke katastrofě - děti vůbec nejsou nadšené, když jim dárky hororového vzezření v předvečer Vánoc přiváží duchové a vlkodlaci...

Tim Burton: Největším uměním je to, které inspiruje

Kultura

3. Aladin

V roce 1992 pod taktovkami režisérů Johna Muskera a Rona Clementse vznikla disneyovská klasika, jejíž animace je nádherná i desetiletí po premiéře. Chudý Aladin, jehož jediným přítelem je opička Abu, sní o úniku ze života v bídě a o lásce krásné princezny Jasmíny. Sultánův rádce ho chce využít k získání kouzelné lampy, jíž se ale Aladin stane majitelem a jejíž džin mu splní přání. Příběh o Aladinovi, který je jednou z nejznámějších a nejčastěji zpracovávaných arabských pohádek, vznikl pravděpodobně okolo druhé poloviny dvanáctého století v Egyptě.

4. Příšerky s.r.o.

Je až neuvěřitelné, že premiéra Příšerek s.r.o. proběhla už v roce 2001. Režiséři Pete Docter, Lee Unkrich a David Silverman odvedli výbornou práci. Do světa strašidel, kde se elektrická energie získává z dětského křiku hrůzy, se omylem dostala holčička Boo. Svou přítomností samozřejmě vzbudila velký rozruch.

5. Karlík a továrna na čokoládu

V roce 2005 natočil režisér Tim Burton podle knihy Roalda Dahla film o fantastické továrně na čokoládu. V pohádce hrají Freddie Highmore, Johnny Depp nebo Helena Bonham Carter. Chudý Karlík se díky zlatému losu dostane s dalšími dětmi do místní výrobny sladkostí, kde prožije den, který splní jeho nejdivočejší sny.

6. Dívka na koštěti

Mistr pohádek, režisér Václav Vorlíček v roce 1971 natočil příběh o čarodějnici Saxaně (Petra Černocká), která se dostala do světa lidí, kde se jí zalíbí. Aby tam mohla zůstat, musí splnit prazvláštní úkol.

Petra Černocká: Saxánu mi vyhrál nos

Styl

7. Malá čarodějnice

V roce 1984 natočil Zdeněk Smetana podle předlohy Otfrieda Preußlera kouzelnou animovanou pohádku o čarodějnické začátečnici, která se připravuje na složení zkoušek z čarodějnického umění. Pohádku namluvila nezaměnitelná herečka Jiřina Bohdalová.

8. Pohádky tisíce a jedné noci

Režisér Karel Zeman se v roce 1974 inspiroval arabským povídáním o Sindibádovi a vyrobil nádhernou animovanou pohádku. Sedm příběhů provede dětské diváky životem slavného námořníka, který při cestě za štěstím zdolává různé překážky.

Interaktivní muzeum nabízí pohled do světa režiséra Karla Zemana

Koktejl

9. Tři oříšky pro Popelku

V roce 1973 režisér Václav Vorlíček natočil podle příběhu spisovatelky Boženy Němcové o Popelce film, který každoročně můžete vidět o Vánocích v televizích. V pohádce, kde hlavní role chudé dívky a prince hrají Libuše Šafránková a Pavel Trávníček, zní hudba geniálního skladatele Karla Svobody a děti jistě ocení i krásné kostýmy a vtipné dialogy.

Lucie Matoušková: Film Tři oříšky pro Popelku je naše rodinné stříbro

Styl

10. V hlavě

Režiséři Pete Docter a Ronaldo Del Carmen v roce 2015 uchvátili dětské i dospělé diváky animovaným příběhem o Riley. Díky pohledu do její hlavy vidíme, jak je ovládána jednotlivými emocemi - například Strachem, Hněvem nebo Smutkem.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám