Star Wars jdou do finále. Devátá epizoda ukáže nové možnosti, jak používat Sílu

Daisy Ridleyová jako Rey a Adam Driver coby Kylo Ren budou zápasit v troskách Hvězdy smrti.
Snímek ze Star Wars: Vzestup Skywalkera
Vpravo je Billy Dee Williams jako Lando Calrissian.
Foto: Falcon
Reuters Kultura Reuters, Kultura
7. 12. 2019 11:22
V očekávané závěrečné epizodě ságy o rodu Skywalkerů ze Star Wars bude mít opět důležitou roli princezna Leia. Oblíbenou postavu hrála dnes již nežijící Carrie Fisherová.

Film nazvaný Star Wars: Vzestup Skywalkera, který česká kina uvedou 19. prosince, natočil J. J. Abrams, stejně jako čtyři roky starý díl s podtitulem Síla se probouzí.

Právě při jeho vzniku Abrams s Carrie Fisherovou pořídil záběry, díky nimž teď mohl herečku posmrtně dostat i do nového filmu. Fisherová zemřela před třemi roky ve věku 60 let.

"Nemohli jsme ten příběh odvyprávět bez Leiy," vysvětluje režisér. "Je to matka antagonisty celého příběhu. A v jistém ohledu je to také matka odboje a všech povstalců, lídryně, generálka. Je nenahraditelná," doplňuje.

Vzestup Skywalkera je devátým filmem oceňované sci-fi ságy, která začala roku 1977 a později ji od původního režiséra George Lucase koupila společnost Walt Disney Company. Ta iniciovala vznik současné trilogie, tedy sedmé až deváté epizody.

V posledních filmech Leia povýšila na generálku, která vede boj proti zlému hnutí a státnímu zřízení jménem První řád. Leiným synem je Kylo Ren, hraný Adamem Driverem, válečník, který na konci předloňské osmé epizody převzal velení nad Prvním řádem. 

Kdyby představitelka Leiy Carrie Fisherová žila, "nepochybně bychom natočili ještě víc scén", přiznává režisér. "Ale materiál, který máme ze sedmé epizody, nám udělal strašnou radost."

Matka a dcera

Daisy Ridleyová, která hraje povstaleckou bojovnici Rey, tak pro devátou epizodu musela natočit scény, ve kterých její postava reaguje na již dříve pořízené záběry Fisherové.

"V podstatě jsem hrála směrem k obrázkům, které mi pouštěli. Bylo to emocionální a něčím fakt divné," vzpomíná Ridleyová. "Ale myslím, že v tomhle filmu cítíte, jak se Leia a Rey měly rády. Leia je pro tenhle příběh důležitá."

Daisy Ridleyová jako Rey.
Daisy Ridleyová jako Rey. | Foto: Falcon

Podobně jako Ridleyová museli své scény s Leiou dotočit Oscar Isaac, který hraje pilota Poea Damerona, nebo Kelly Marie Tranová, jež ztvárnila techničku Rose Ticovou. A v záběru se svou matkou se na plátně objeví i Billie Lourdová, sedmadvacetiletá dcera Carrie Fisherové, která si v této sáze potřetí zahraje vedlejší roli nadporučice odboje.

Anthony Daniels, představitel droida C-3PO, říká, že finální verze scén s Carrie Fisherovou je "naprosto uvěřitelná, skutečně nádherná a důstojná". Daniels hotovou verzi filmu viděl s dalšími herci tento týden na soukromé projekci.

Oscar Isaac při sledování snímku pocítil "pořádnou melancholii", když Carrie Fisherovou na plátně spatřil naposledy. "Vidíte ji před sebou a je tak živá, tak vitální. A pak vám dojde, že už mezi námi není, že už sama neuvidí, jak se loučíme s její postavou. Tak je to takové hořkosladké," říká Isaac.

Film Star Wars: Vzestup Skywalkera promítají kina od čtvrtka. | Video: Falcon

Nové způsoby použití Síly

Režisér J. J. Abrams v nedávném rozhovoru pro časopis Vanity Fair oznámil, že devátá epizoda Vzestup Skywalkera ukáže dosud nevídané možnosti, jak používat Sílu, nadpřirozený klíčový prvek sci-fi ságy.

"Nepochybně to nějaké fanoušky naštve," očekává režisér. "Pro nás ale bylo důležité, abychom pořád nepracovali jen s tím, co už znáte z dřívějších filmů, ale také jsme přidali nové prvky."

Vpravo je Billy Dee Williams jako Lando Calrissian.
Vpravo je Billy Dee Williams jako Lando Calrissian. | Foto: Falcon

V tom už první krok udělala osmá epizoda Poslední z Jediů od režiséra Riana Johnsona, ve které Luke Skywalker vytvořil jakousi svou stínovou iluzi a promítnul ji na planetu Crait, ačkoliv ve skutečnosti se fyzicky nacházel jinde.

"Rian mi připomněl, proč jsme se do těchhle filmů pouštěli: abychom k nim přidali něco vlastního. Neříkám, že jsem se při natáčení sedmé epizody omezoval, ale snažil jsem se vytvořit tvar, který bude bližší původní trilogii. Teď při natáčení devítky jsem trochu víc popustil uzdu," uvedl Abrams pro Vanity Fair.

Stejně tak prozradil, že devátá epizoda odkryje víc o minulosti Finna, vojáka Prvního řádu, který zběhl k povstalcům. V sérii ho hraje John Boyega.

"Dozvíte se něco nového o každé z postav. Neříkám, že půjdeme hluboko do jejich dětství a ukážeme všechno, co se jim od té doby přihodilo. Ale pořád existuje spousta nezodpovězených otázek o Finnově, Poeově, samozřejmě Reyině a Kylově minulosti a v posledním filmu už diváci nějaké odpovědi dostat musí," naznačil Abrams.

Krátká scéna s honičkou ze Star Wars: Vzestup Skywalkera. | Video: Walt Disney Company

Zapomenutý scénář

Tvůrci nových Star Wars v uplynulých týdnech museli řešit také nečekaný problém: scénář deváté epizody byl nabízen k prodeji na webu eBay. Herec John Boyega, představitel Finna, později přiznal, že přísně střežený materiál zapomněl pod postelí.

"Myslím, že ho našla uklízečka a dala ho na eBay," shrnul Boyega v americkém televizním pořadu Good Morning America. Hrozilo tak, že se fanoušci Star Wars dozvědí rozuzlení zápletky ještě předtím, než film uvedou kina.

Štáb režiséra J. J. Abramse však prodej scénáře včas spatřil a předmět zajistil předtím, než by se dostal do cizích rukou.

"Stěhoval jsem se z jednoho bytu do druhého a nechal jsem ten scénář pod postelí. Víte co, jdete spát a říkáte si: tak ho dám pod postel, aby nebyl zbytečně na očích. Jenže pak přišli kamarádi, začal večírek a já na ten scénář zapomněl," přiznal v televizi Boyega.

Podle něj ale uklízečka neodhadla, jakou má scénář hodnotu - na eBayi ho nabídla za 65 britských liber, v přepočtu necelých 2000 korun.

Scénáře k filmům ze série Hvězdné války patří k těm nejstřeženějším. Spousta vedlejších herců při natáčení dostává jen rozpis scén, ve kterých účinkují. Ani Boyega si prý při natáčení nebyl jistý, jak přesně sága skončí.

Film Star Wars: Vzestup Skywalkera by po premiéře 18. prosince mohl dle odhadů utržit v severoamerických kinech až 200 milionů dolarů za první víkend, odhaduje oborový časopis Variety. Dosud všechny tituly ze světa Hvězdných válek celosvětově utržily 9,2 miliardy dolarů, v přepočtu 213 miliard korun.

Další krátký spot se záběry ze Star Wars: Vzestup Skywalkera. | Video: Walt Disney Company
 

Právě se děje

Další zprávy