Richard slaví 55 let. Podívejte se do nejstaršího českého úložiště jaderného odpadu 

Překládka barelů s jaderným odpadem a jejich kontrola.

Překládka barelů s jaderným odpadem a jejich kontrola. Zdroj: SÚRAO

Uložení barelů.
Překládka barelů s jaderným odpadem a jejich kontrola.
Schéma úložiště jaderného odpadu Richard
Překládka barelů s jaderným odpadem a jejich kontrola.
Uskladněné barely.
17
Fotogalerie

Úložiště radioaktivního odpadu Richard nacházející se nedaleko Litoměřic slaví 55 let od svého otevření. Komplex, který v bývalém vápencovém dole vybudovali nacisté jako podzemní továrnu, je od roku 1964 využíván k ukládání radioaktivních odpadů. V areálu je ale také přítomná akreditovaná zkušebna obalových souborů a radioaktivních látek zvláštní formy, která je jedinou svého druhu v Česku. 

Úložiště Richard se nachází pod pozemky o rozloze 16 hektarů, celkový objem jeho důlních prostor nicméně přesahuje 19 tisíc kubických metrů. V Richardu aktuálně nejčastěji končí takzvané institucionální odpady, tedy odpady vzniklé například ve zdravotnictví, průmyslu, zemědělství či výzkumu.

„V medicíně obsahují radioaktivní zářiče třeba rentgenové přístroje. V průmyslu jsou radioaktivní zářiče obsaženy například v přístrojích, které měří hladinu limonády v nápojových plechovkách,“ vysvětluje ředitel Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) Jan Prachař s tím, že právě po ukončení životnosti takovýchto přístrojů se v nich obsažený zářič stává takzvaným radioaktivním odpadem a je potřeba ho bezpečně uložit. Stejně tak je nutné se tímto způsobem postarat například o špinavé pracovní oděvy, které používají pracovníci v laboratořích pracující se zářiči. „A právě to má na starosti technická státní organizace SÚRAO,“ dodává.

Před uložením se radioaktivní materiál slisuje a umísťuje do stolitrových sudů, které se vkládají do větších dvousetlitrových, a prostor mezi nimi se vyplní speciálním betonem. Vnější stěna ochranného sudu je pozinkovaná a natřená speciálním antikorozním přípravkem. Sudy se následně ukládají v prostorách bývalého vápencového dolu Richard. V průměru jich přibývá 400 ročně.

Kapacita ukládacích komor v Richardu je nyní naplněna z necelých 80 procent, úložiště by tak bylo plně obsazené v roce 2025. Z tohoto důvodu areál prochází rekonstrukcí a stavebními úpravami, jejímž cílem je maximálně efektivní využití stávajících prostor.

SÚRAO má ve své správě další dvě úložiště nízko či středněaktivních materiálů s ukončenou životností. Společně s Richardem existuje i úložiště Bratrství ve stejnojmenném uranovém dole u Jáchymova. Tam se odváží materiál s ukončenou životností s obsahem přírodních radionuklidů. Poslední úložiště se nachází v areálu jaderné elektrárny a nese i její jméno – úložiště Dukovany. Richard je v provozu ze všech nejdéle.