Velký požár v Dillí má nejméně 43 obětí. Plameny zachvátily budovu s dělníky

ČTK ČTK
Aktualizováno 8. 12. 2019 17:38
Při mohutném požáru v centru indické metropole Dillí v neděli zahynulo nejméně 43 lidí. Dalších 16 osob bylo převezeno do nemocnice s popáleninami či s dýchacími potížemi poté, co byli vystaveni množství kouře. Informovaly o tom místní úřady. Příčina neštěstí je zatím neznámá.
Požár v Dillí.
Požár v Dillí. | Foto: Reuters

Indická média uvedla, že plameny zachvátily časně ráno budovu, jež byla plná továrních dělníků, kteří přespávali v dílnách. Přivolaní hasiči ale o osobách uvězněných uvnitř šestipatrové budovy nevěděli, což zbrzdilo záchranné operace, napsal server India Today.

Budova se navíc nachází ve čtvrti ve staré části Dillí, kde je jedno z největších tržišť, Ázád Market, a mnoho úzkých uliček, kterými hasiči mohou jen s obtížemi projet.

Požár v Dillí.
Požár v Dillí. | Foto: Reuters

Podle zpravodajského serveru BBC se v továrně, která vyrábí převážně školní tašky a kde dělníci pracují často za pouhé dva dolary za den (asi 46 Kč), nacházelo při vypuknutí požáru na 100 lidí. Zachránit se jich podařilo více než 60. Oheň vznikl v dolní části budovy, ale rychle se rozrostl do vyšších pater, kde spali dělníci.

Požár, u kterého zasahovalo 25 hasičských vozidel, se nicméně již podařilo zlikvidovat. Podle jednoho z místních policejních velitelů byl příčinou požáru nejspíš elektrický zkrat. Úřady nyní zjišťují, zda byla továrna zřízena legálně. Majitel budovy byl již zadržen kvůli podezření z trestného činu zabití z nedbalosti, dodal policejní velitel.

Jeden z obyvatel uvedl, že ho kolem půl páté ráno místního času (kolem půlnoci SEČ) vzbudil nářek a křik lidí. Vyšel ven a ihned viděl plameny a kouř vycházející z továrny. Uvnitř budovy zjistil, že v plamenech je celé čtvrté patro. V patře pod ním prý viděl "20 až 25 lidí ležících na zemi". "Nevím, jestli byli mrtví nebo v bezvědomí, ale nehýbali se," citovala agentura AP tohoto svědka. Ten popsal, že se mu podařilo z budovy na ramenou odnést nejméně deset lidí.

Jedna z dělnic, Másúma Bíbíová, požár přežila. Jak uvedla, spala v místnosti s dalšími asi 18 ženami a dětmi v prvním patře budovy, když je probudil kouř a plameny. Do bezpečí ji podle jejích slov dostal její švagr.

Před jednou z nemocnic, která přijala zraněné, se shromáždili příbuzní hospitalizovaných. Podle agentury Reuters mnozí pocházejí z chudého svazového státu Bihár ve východní Indii. Jedním z nich je i Muhammad Mótí, který přišel hledat svého 22letého synovce. "Řekli mi, že synovec je uvnitř, ale neviděl jsem ho," řekl agentuře Reuters.

Požár v Dillí.
Požár v Dillí. | Foto: Reuters

"Mé myšlenky jsou s těmi, kteří přišli o své blízké. Zraněným přeji rychlé uzdravení. Úřady na místě tragédie poskytují veškerou možnou pomoc," napsal na twitter indický premiér Naréndra Módí.

Požáry objektů jsou v Indii relativně běžné; často je způsobuje nedodržování a obcházení stavebních a bezpečnostních předpisů. Letos v únoru zahynulo 17 lidí při požáru v šestipodlažním hotelu v Dillí, který vznikl v neschválené kuchyni na střeše budovy.

 

Právě se děje

Další zprávy