Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Soupeřce v cíli radila a poté se klepala. Mám tam větší nervy než před startem, řekla Ledecká

Jestli někdo myslel, že olympijské zlato byla náhoda, po které už na lyžích další velký úspěch nepřijde, Ester Ledecká ho vyvedla z omylu. Česká sněžná obojživelnice na Světovém poháru v Lake Louise prožila fantastický start sezony, kdy nejprve v pátek ve sjezdu premiérově vyhrála a den na to přidala těsné čtvrté místo. "Myslím, že jsme to vykopli dobře," těšilo ji. Přímý přenos Super-G žen sledujte od 18:50 na ČT sport nebo webu ctsport.cz.

Ester Ledecká v objetí s Ilkou Stuhecovou
zdroj: REUTERS autor: Sergei Belski

Byl to pohled, který nejednoho fanouška překvapil. Ester Ledecká stála v cíli a sledovala už výkony soupeřek, když za ní zamířila jedna z nich. Slovinka Ilka Stuhecová se přišla zeptat na podrobnosti jízdy a na co si má během svého sjezdu dát pozor.

Některé závodnice by byly v takový moment možná skoupé na slovo. Přeci jenom případná rada by je mohla klidně stát lepší umístění. Ester Ledecká ovšem vůbec neváhala a své soupeřce okamžitě začala před kamerami dávat tipy.

"S Ilkou spolu hodně trénujeme a pomáháme si, protože jsme malé týmy. Je to moje dobrá kamarádka. Vždy jí úspěch přeju. A když poprosila o report z trati, tak jsem měla radost, že jsem jí mohla poskytnout svůj názor. Já jí hrozně fandím. Byla to pro mě samozřejmost," vysvětlovala Ledecká.

Velké kamaradství se Stuhecovou naznačil už pátek, kdy po posunu na první místo to byla právě Slovinka, která Ledecké jako první gratulovala. Česká závodnice obecně zatím mezi soupeřkami patří k oblíbeným, což se ukázalo i po sobotním čtvrtém místě, kdy si vyslechla celou řadu gratulací.

"Všechny holky mi to docela přály. Asi jsem jim sympatická i tím, že zároveň jezdím na snowboardu. Všechny mi gratulovaly a měla jsem z toho dobrý pocit. Jsou hrozně fajn," řekla.

V druhém sjezdu čtyřiadvacetileté Češce chybělo k dalším stupňům vítězů málo. Za třetím místem zaostala o dvě setiny. I tak se ale Ledecká udržela v čele pořadí sjezdařek a nadále bude nosit červené číslo. "Mám z toho strašnou radost. Myslím, že jsme to vykopli dobře. A chci hlavně poděkovat svému týmu, protože odvedli fantastickou práci a já si oba závody opravdu užila," hlásila s tím, že se ale zatím mezi favoritky dalších sjezdů pasovat nechce.

"Těžko říct, jestli jsem se zařadila mezi favoritky sjezdu. Je to závod od závodu. Já jsem ráda, že se mi tyto dva závody povedly, a budu se těšit na další," konstatovala.

Nervy v cíli a jako oslava čokoláda

Páteční a sobotní závod pro Češku přinesl dvě odlišné zkušenosti. Zatímco v pátek startovala až s číslem 26, kdy už všechny ostatní aspirantky na vítězství byly v cíli, v sobotu to byla ona, kdo musel po své jízdě sledovat, jestli ji náhodou někdo nepřeskočí.

"A z toho mám daleko větší nervy než před startem, protože tam nemohu už nic ovlivnit. Zajela jsem tu nejlepší jízdu, jaké jsem byla v tu chvíli schopná, a čekala jsem, jak to dopadne. A dopadlo to fantasticky," těšilo ji.

Rozdíl mezi oběma jízdami byl i v délce. V pátek byl sjezd zkrácen, zatímco v sobotu už se jelo v Lake Louise v plné délce. Na plánech Ledecké to však nic nezměnilo.

"Strategie byla v podstatě stejná. Lišilo se to jen v tom, že jsem jeli až z vrcholu a trať tak byla delší. Obě jízdy byly fajn, ale v sobotu paradoxně byla horší viditelnost, přestože v pátek byla mlha. Bylo to hlavně o světle a difuzce. V druhém startu mi to také přišlo trochu rychlejší," popsala.

Ester Ledecká v Lake Louise v dresu lídra sjezdu
zdroj: Reuters autor: Eric Bolte

Na vítěznou Rakušanku Nicole Schmidhoferovou ztratila Ledecká 45 setin. Od bronzu Francescy Marsagliaové ji však dělily pouho pouhé dvě setiny. Italka, která startovala až s číslem 22, si bronzem splnila velký sen, když v předchozích 11 letech jí stupně vítězů ve Světovém poháru unikaly.

"To nevím, jak to měla s čekáním na medaili, ale zajela fantastickou jízdu a zasloužila si to. Gratuluji jí," uznala Ledecká.

Ani skvělé dva dny ale českou závodnici nepřesvědčily k tomu, aby do programu zařadila nějaké větší oslavy. Naopak znovu ukázala, že jí stačí i po takových úspěších ke spokojenosti málo.

"Teď si zase dám asi jen tu čokoládu. Mě ani oslavy moc nebaví. Já to oslavila tou samotnou jízdou jako vždycky. Já se budu hlavně snažit co nejlépe připravit na další závod, který je už zítra, a opět zajet na maximum," dodala.

Potvrdí fantastickou formu také v dnešním super-G?

Zdroj
ČT sport, Sport Invest

Hlavní zprávy

Nejčtenější články