Důchody: Do třetího pilíře letos přibyly tisíce lidí

Na penzi se státním příspěvkem v takzvaném třetím pilíři penzijního systému si na konci třetího čtvrtletí spořilo 4,454 milionu lidí. Bylo to o 3000 více než na konci loňského roku. Vyplývá to z aktuálních statistik ministerstva financí, které má ČTK k dispozici.

V transformovaných fondech, kam už lidé nemohou vstupovat, bylo 3,37 milionu lidí. To bylo o 127.000 méně než na konci roku 2018. Doplňkové penzijní spoření, které penzijní připojištění od roku 2013 nahradilo, má 1,087 milionu lidí, o 130.000 více než loni v prosinci.

"Úbytek střadatelů ve starém penzijním připojištění a zvýšení jejich počtu v novém doplňkovém penzijním spoření je pozitivní. Lidé si uvědomují, že starý transformovaný fond ve většině případů jejich peníze vzhledem k inflaci spíše znehodnocuje. Správně nastavené nové doplňkové penzijní spoření zhodnocuje peníze klientům lépe," řekl ČTK regionální ředitel společnosti 4fin Vojtěch Duffek. Především pro mladší střadatele a ty ve středním věku je to podle něj dobrá volba.

Za tři čtvrtletí roku činil objem vyplácených státních příspěvků na penzijní připojištění a doplňkové penzijní spoření 5,4 miliardy Kč. Průměrný měsíční státní příspěvek vzrostl proti konci roku 2018 o pět Kč na 139 Kč. Průměrný měsíční státní příspěvek vyplacený na penzijní připojištění činil 132 Kč (nárůst o čtyři Kč) a na doplňkové penzijní spoření 160 Kč, stejně jako koncem roku 2018.

Objem příspěvků účastníků penzijního připojištění a doplňkového penzijního spoření dosáhl 27,7 miliardy Kč. Průměrný měsíční příspěvek účastníka stoupl proti konci roku 2018 o 11 Kč na 712 Kč. Průměrný měsíční příspěvek účastníka penzijního připojištění vzrostl o 11 Kč na 691 Kč, u účastníka doplňkového penzijního spoření klesl o devět korun na 781 korun.

Nové smlouvy o penzijním připojištění bylo možné uzavírat do 30. listopadu 2012. Od ledna 2013 je možné uzavírat pouze smlouvy o doplňkovém penzijním spoření. To je jiné především v nutnosti výběru investiční strategie. Nové fondy už neručí za to, že případná ztráta nesníží úspory klienta, a nebudou ani vyplácet polovinu naspořených peněz po 15 letech. Naopak nabízí možné vyšší zhodnocení. Lidé se mohou prostřednictvím penzijních fondů připojistit za finančního přispění státu od roku 1994. Z původních 44 fondů jich zbylo devět.

Související

Alena Schillerová

Alena Schillerová už slibuje revizi chystané penzijní reformy

Exministryně financí Alena Schillerová (ANO) poslala vzkaz lidem, kterým se nepozdává chystaná penzijní reforma. Šéfka nejsilnějšího opozičního poslaneckého klubu naznačila, že její hnutí ji hodlá revidovat v případě, že se vrátí do Strakovy akademie.

Více souvisejících

důchody

Aktuálně se děje

před 7 minutami

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 21 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 7 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

Policie upravila tragickou bilanci nehody FlixBusu u Lipska. Oběti jsou jen čtyři

Středeční tragická nehoda nehoda autobusu dopravce FlixBus u německého Lipska si nakonec vyžádala jen čtyři mrtvé, nikoliv pět. Počet obětí snížila německá policie. Pátý člověk se však stále nachází v život ohrožujícím stavu, uvedli strážci zákona.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy