„Pan prezident bude mít dovolenou od 16. prosince, v Lánech. Nezbytné povinnosti ale bude plnit i v této době,“ uvedl mluvčí. Zvyk pronášení novoročních projevů Zeman přesunul na 26. prosince. K divákům v tento den promluví i letos, a to hodinu po poledni. Na Nový rok plánuje, stejně jako letos, projev přednést předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS).

Premiér Andrej Babiš (ANO) už dříve oznámil, že se 5. ledna s prezidentem potká na tradičním novoročním obědě, Ovčáček  schůzku potvrdil. Babiš ve čtvrtek v rozhovoru pro Blesk Zprávy řekl, že bude mít „hezké Vánoce“ - i když mu je kazí rozhodnutí šéfžalobce Pavla Zemana, který ho vrátil mezi trestně stíhané v kauze Čapí hnízdo.

Svátky pro Babiše prý nejsou o dárcích, ale hlavně o pohodě a rodině. „Budu v Čechách a potom na další svátky pojedu jako každý rok do Rakouska,“ dodal premiér. Hotel, kam se plánuje s rodinou vydat, už navštěvuje patnáct let.

„Tam se, pane redaktore, dozvíte tu pravdu, jak to vypadá v tom Německu a Holandsku a Rakousku. Ne, co píšou média, ale ta skutečná pravda, jak je to s migrací v Německu, a tak dále,“ připojil Babiš, aby dodal: „My se tam setkáváme rodiny jednou za rok, je to velice příjemné, je to rodinný hotel, známe se strašně dlouho.“ 

Video
Video se připravuje ...

Andrej Babiš v Epicentru speciál: Neodstoupí kvůli auditu ani Čapímu hnízdu. Syna viděl loni, homeopatika na křivdu nebere Jakub Veinlich, Lukáš Červený

Zeman s Kuberou se možná nesejdou kvůli Tchaj-wanu

Zda se prezident na novoročním obědě sejde v lednu i s předsedy Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO) a Senátu Jaroslavem Kuberou (ODS), Ovčáček nepotvrdil. Program prezidenta podle něj zatím není uzavřen. S Kuberou se Zeman v poslední době rozešel v názoru na návštěvu Tchaj-wanu, kam se chce druhý nejvyšší ústavní činitel vydat. Prezident mu pohrozil, že v takovém případě jejich přátelství skončí.

Na první polovinu ledna také prezident naplánoval charitativní ples, který vždy pořádá se svou manželkou Ivanou. Výtěžek z jeho konání prezidentský pár dělí mezi Nadační fond Ivany Zemanové a Nadační fond prezidenta republiky Miloše Zemana. Prezident ze svého fondu v posledních letech podporuje Fond ohrožených dětí, takzvané klokánky.

Zemanovi pořádali ples čtyřikrát. Vstupenka do Španělského sálu letos v lednu stála 10 000 korun, Hrad rozeslal asi 1000 pozvánek. Hosté mohli v tombole vyhrát například večeři s prezidentem a první dámou, divočáka, dárkové poukazy na pobyty v zahraničí i v Česku nebo třeba sud piva. Na ples přišli premiér Andrej Babiš s manželkou, ministři či šéf společnosti ČEZ Daniel Beneš.

Video
Video se připravuje ...

Zemanovo vánoční poselství: Povinná volební účast, hysterická vlna a „lepšolidi“ TV Nova

Fotogalerie
74 fotografií