Na prodeji černošické vily Radovana Krejčíře vydělá majitel obchodního domu Máj

Vila Radovana Krejčíře v noci na 20. srpna 2019 hořela.

Vila Radovana Krejčíře v noci na 20. srpna 2019 hořela. Zdroj: Blesk:Jakub Poláček (Blesk)

Radovan Krejčíř u soudu v jihoafrickém Johannesburgu
Vila Radovana Krejčíře v noci na 20. srpna 2019 hořela.
Požár ve vile Radovana Krejčíře, 20. srpna 2019.
Krejčířova vila před požárem.
A zase ji neprodali.
7
Fotogalerie

Na připravované exekuční dražbě vily uprchlého odsouzeného podnikatele Radovana Krejčíře vydělá hlavně realitní skupina Amádeus Real vlastnící například obchodní dům Máj v Praze. 

Vůči Krejčířově vile v Černošicích má firma byznysmena Václava Klána zástavní právo v hodnotě převyšující 95 milionů korun, vyplývá ze zveřejněného znaleckého posudku.

„Společnost Amádeus Real s Radovanem Krejčířem nikdy žádné obchodní vztahy neměla. Jedná se o pohledávku nabytou od insolvenčního správce jedné z firem, kde Krejčíř historicky figuroval. V podobě náhrady škody ji pak přiznal naší společnosti v roce 2012 soud. Pohledávku vymáhá exekutor, který na černošické vile zřídil exekutorské zástavní právo. O účasti v dražbě neuvažujeme,“ sdělil bez dalšího komentáře mediální zástupce firmy Amádeus Real Karel Samec. Krejčířova advokátka Karolína Babáková věc nekomentovala. 

Amádeus Real patří mezi aktivní hráče na realitním trhu. Kromě pražského Máje patří firmě například rozsáhlé pozemky v centru Plzně, kde plánuje vystavět novou část města. Společnost a její představitelé mají ovšem také trestněprávní opletačky. Podle České televize dostal Klán letos zatím nepravomocně pět let vězení za pokus o podvod. Amádeus Real má ve stejné kauze zaplatit peněžitý trest 20 milionů korun. Policie vyšetřeje firmu též kvůli získání předkupního práva na pozemky u nádraží Praha-Dejvice.  

Podle informací serveru E15.cz má pohledávka Klánovy skupiny vůči Krejčířovi kořeny ještě ve společnosti Technology Leasing. Vytunelování této firmy v první polovině minulého desetiletí byl jeden z případů, kvůli němuž byl Krejčíř odsouzený českými soudy v nepřítomnosti k souhrnnému trestu deset a půl roku odnětí svobody. Nyní je kontroverzní byznysmen za jiné trestné činy v jihoafrickém vězení. 

Zajímavostí je, že Technology Leasing nedlouho před upadnutím do Krejčířových osidel patřila do koncernu Agrotrade rodiny současného ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD). 

Krejčířovu vilu v Černošicích se pokusí exekutor prodat v dražbě v lednu. Po srpnovém požáru je vyvolávací cena nemovitosti 28 milionů korun. Loni v říjnu byla při neúspěšné dražbě vyvolávací cena 49 milionů. Z vily Krejčíř utekl v roce 2005 přímo během domovní prohlídky. 

„Po provedení prohlídky vilového komplexu po požáru je nutné konstatovat, že komplex nelze bez provedení rozsáhlé rekonstrukce užívat,“ stojí v novém znaleckém posudku, který vypracovala ostravská společnost Kvita, Pawlita & Partneři. Pokud se velmi rychle neopraví střecha poškozená požárem a do vily bude dále zatékat, hrozí podle posudku zvláště v zimě rychlé zhoršování stavu nemovitosti. 

„Osobně budu spíše překvapen, jestli se nemovitost za tuto cenu prodá. Stav původně velmi honosného objektu je důsledkem rozsáhlého požáru a dlouholetého vandalismu havarijní. K tomu je samozřejmě potřeba připočítat silně negativní povědomí o nemovitosti. Hlavní hodnotu zde má pozemek, který je umístěn na dobrém místě s pěkným výhledem,“ komentoval Jan Zachystal, ředitel realitní kanceláře Re/Max Alfa. Objekt podle něj může koupit cizinec, jemuž nevadí negativní historie domu. 

Odhad ceny černošických realit  je 42 milionů korun. Vlastníkem vily je podle katastru Krejčířova manželka Kateřina Krejčířová. Kromě společnosti Amádeus Real má na nemovitosti zástavu v hodnotě šest milionů korun ještě slovenská firma Madax Trade.