Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Trestný okruh a střelecké trápení. Češky i tak dojely ve štafetě osmé, slavily Norky

Dobíjely hned třináctkrát a jednou musely i na trestné kolo. České biatlonistky se ve štafetě na Světovém poháru v Östersundu střelecky trápily, ale především díky výkonům Markéty Davidové a Evy Kristejn Puskarčíkové nakonec dorazily na osmém místě. Pro vítězství si dojely favorizované Norky. Poprvé v historii se na stupně vítězů dostalo Švýcarsko, které skončilo druhé.

Norka Marte Olsbuová Röiselandová se raduje z výhry ve štafetě v Östersundu
zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: Johanna Lundberg

Střelba a závod štafet. To je pro Lucii Charvátovou v poslední době nekonečný boj. Ať už ji trenéři zařadili do sestavy v Cannmore, nebo Oberhofu, vždy z toho bylo minimálně jedno trestné kolo. A černá série pokračovala také v Östersundu.

Šestadvacetiletá závodnice převzala štafetu od Jessicy Jislové na desáté příčce a na trati si z počátku počínala solidně. Časy se dokonce držela s nejrychlejšími. Jenže pak přišla opět problémová část v podobě boje s terči.

A bylo zle.

Při ležce jí nepomohly ani náhradní náboje a musela na trestné kolo. "Sama moc nevím, co bylo tak úplně špatně. Bohužel že to padne zrovna na ležku, to by mě nenapadlo," uvedla.

Situace byla kritická i při položce vstoje, kdy měla na tři terče tři pokusy a každá minela by znamenala dalších 150 metrů navíc. Hru nervů ale v druhém případě zvládla.

Šance na lepší výsledek se tak pro Češky rozplynula, jelikož do třetího úseku Markéta Davidová vyrážela jako dvanáctá s mankem téměř dvou minut na nejlepší.

Česká jednička ovšem závod nevzdala a začala stíhací jízdu. Výborně se jí dařilo zejména běžecky, kde byla na svém úseku druhá nejlepší. Navíc byla přesná také při střelbě, kde dobíjela pouze jednou, a Evě Kristejn Puskarčíkové předala jako devátá. "To bych ani nečekala, jela jsem tam dost sama, nebylo to úplně příjemné," komentovala svůj výkon Davidová, jež časem zaostala jen za Norkou Tirill Eckhoffovou.

Kristejn Puskarčíková ve stíhací jízdě pokračovala, a i když musela na střelnici do komory vkládat náhradní náboj hned čtyřikrát, díky chybám soupeřek a vlastní rychlosti proťala cílovou čáru jako osmá.

"Nakonec jsme spokojení, ale trochu to mrzí. Na šesté místo bylo asi 24 vteřin, mohli jsme tam být. Škoda trestného kola Lucky. Makula i Evik perfektní výkon, to byla paráda, zabojovaly," chválil trenér Jiří Holubec.

Bitva o stupně vítězů probíhala jinde a rozhodla ji až poslední předávka. Ze čtyřech závodnic, které vbíhaly do svého úseku téměř společně, si nejlépe počínala Norka Marte Olsbuová Röiselandová, jež o triumfu favorizovaných seveřanek rozhodla na sedmé střelecké položce.

Větší bitva probíhala o druhé místo, kde v závěrečném okruhu nejvíce sil ukázala Lena Häckiová a dovezla Švýcarsko k historické druhé příčce. Třetí dorazily Švédky a čtvrté těsně v závěsu Němky.

Vyhořely naopak Italky, které musely hned na pět trestných okruhů a obsadily až dvanáctou pozici.

Jak štafeta probíhala?

V českých barvách se vstříc prvním kilometrům za sněžení vydala Jislová, která se po celý svůj úsek držela kolem nejlepší desítky. První střelbu ještě zvládla bechybně. V druhé ovšem musela dvakrát dobíjet a na předávku přijela jako desátá s mankem 52 sekund na vedoucí Itálii, kterou na první místo dovedla stoprocentní Lisa Vittozziová.

"Jsem spokojená. Po tom, co jsem v Östersundu předváděla, to byl docela dobrý závod," řekla Jislová.

Štafeta biatlonistek v Östersundu
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/ autor: JOHANNA LUNDBERG

Druhý úsek zamával jak s Češkami, tak i s Italkami. Lucie Charvátová se do závodu pustila s vervou. Jenže pak přišly střelecké položky, které znamenaly jedno trestné kolo, osm dobíjení a bylo po nadějích. Davidová si tak s reprezentační parťačkou plácla jako dvanáctá s odstupem minuty a 57 sekund na první příčku.

Ještě větší propad zažily Italky, za které jela Nicole Gontierová. Ta na ležce podobně jako Charvátová musela na trestné kolo a trápení vygradovalo vstoje, kdy si zajistila dokonce 300 metrů navíc. Jedny z favoritek tak byly ze hry.

Ve skvělém světle se naopak ukázala teprve dvacetiletá Elvira Öbergová ze Švédska, která domácí tým dostala na první místo a dokonce i s lehkým náskokem.

Od poloviny závodu se ale Češky začaly zvedat. Vše odstartovala Davidová, jež každým metrem tratě ukrajovala nějaké vteřinky na soupeřky před sebou. A brzy je začala také přeskakovat. K tomu přidala i dobrou střelbu a velkou kamarádku Kristejn Puskarčíkovou vypustila do úseku jako devátou.

Během třetího úseku z boje o vedoucí příčky vypadla Francie a při předávce se vytvořila čtveřice Švédsko, Norsko, Švýcarsko a Německo.

Kristejn Puskarčíková předváděla na trati rovněž solidní výkon a brzy se posunula na osmé místo. Tři chyby na ležce ji sice zpomalily a přišel propad. Při poslední položce už to ale byla jen jedna minela a v závěrečném okruhu vytáhla Češky na osmou příčku.

Boj o vítězství rozhodla sedmá střelba. Na tu dorazila vedle Norky Olsbuové Röiselandové Švédka Hanna Öbergové, jenže té se vůbec nedařilo. Domácí tým musel na trestné kolo a o první příčce bylo rozhodnuto.

O další příčky si to v posledním kole rozdaly právě Švédsko, Švýcarsko a Německo a nejvíce sil ukázala Häckiová, jež včasným nástupem zajistila svému týmu druhou příčku. Třetí byly domácí reprezentantky.

Ženy - štafeta 4x6 km:

1. Norsko (Knottenová, Tandrevoldová, Eckhoffová, Röiselandová) 1:11:08,7 (0 trest. okruhů + 10 dobíjení), 2. Švýcarsko (E. Gasparinová, S. Gasparinová, A. Gasparinová, Häckiová) -8,5 (0+4), 3. Švédsko (Perssonová, E. Öbergová, Brorssonová, H. Öbergová) -10,2 (0+8), 4. Německo -15,5 (1+9), 5. Rusko -1:37,7 (0+9), 6. Francie -2:07,3 (0+9), 7. Rakousko -2:09,5 (0+7), 8. ČR (Jislová, Charvátová, Davidová, Kristejn Puskarčíková) -2:31,2 (1+13).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články