Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Věda

Muskova vesmírná loď Dragon přistála na ISS. Přivezla červy, svalnaté myši a empatického robota

Vesmírná raketa SpaceX Dragon se připojila na Mezinárodní vesmírnou stanici. foto: NASA/AP

ISS - Vesmírná loď Dragon společnosti SpaceX, kterou vlastní miliardář Elon Musk, v neděli dopravila na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) skoro tři tuny zásob. S předstihem doručená vánoční nadílka podle agentury AP obsahovala i „supersvalnaté myši, červy zabíjející škůdce či inteligentního, empatického robota“.
  15:51

Zásobovací loď Dragon úspěšně odstartovala k ISS, veze myši i ječmen

Velitel stanice, italský astronaut z Evropské kosmické agentury (ESA) Luca Parmitano použil velké robotické rameno k zachycení Dragona, který doletěl k ISS tři dny po startu z mysu Canaveral. V okamžiku zachycení vesmírné lodi byla ISS 420 kilometrů nad jižním Pacifikem. „Vítejte na palubě,“ prohlásil Parmitano.

Čtvrteční start rakety Falcon 9, která nese zásobovací loď Dragon k Mezinárodní...
Čtvrteční start rakety Falcon 9, která nese zásobovací loď Dragon k Mezinárodní...

Vesmírná loď dopravila na stanici 2720 kilogramů zásob, včetně 40 myší, určených pro experiment týkající se svalů a kostí. Osm z nich bylo geneticky upraveno, takže disponují dvojnásobnou svalovou hmotou oproti běžným myším. 

Astronauti vně ISS úspěšně pokračovali v opravě spektrometru. NASA vysílala přímý přenos

Pro zemědělský výzkum potírání škůdců je určena dodávka 120 000 hlístic. K nejzajímavějším položkám patří robot Cimon-2, vybavený umělou inteligencí a schopností vnímat emoce posádky. K zásilce NASA přidala také několik vánočních dárků pro šestici na palubě ISS.

Šlo o 19. cestu lodi Dragon na stanici na oběžné dráze ve službách NASA za posledních sedm let. V pondělí se posádka může těšit na další dodávku: na ISS má dorazit ruská vesmírná loď Progres s 2,5 tunami zásob.

Autor: