Hlavní obsah

Krumlovský vltavín má nahradit Jitonu

Právo, Lucie Kándlová

Místo stávajícího zanedbaného objektu nová městská čtvrť obklopená zelení. To je vize a záměr developerů i města Český Krumlov, kteří v areálu bývalé Jitony plánují vybudovat bytový komplex se dvěma sty byty.

Foto: Petra Nestávalová

Takto to vypadá v současnosti v bývalém areálu Jitony.

Článek

Takzvaný brownfield, tedy nemovitosti, které se nevyužívají, jsou zanedbané a pozemky kolem mohou být i kontaminované, je bohužel i v Českém Krumlově. Ve městě, zapsaném na světovém seznamu UNESCO. Jde o bývalé výrobní objekty Jitony nacházející se na začátku města u hlavní silnice.

Doprava a inženýrské sítě

S proměnou areálu, který teď připomíná spíše džungli, na příjemné místo pro bydlení přišla developerská společnost SVV real, s. r. o. Na listopadovém jednání zastupitelstva města představila projekt s názvem Krumlovský vltavín, který zahrnuje jedenáct bytových domů s téměř dvěma sty byty různých velikostí. Téměř každá bytová jednotka bude mít podle projektu balkon, lodžii, terasu nebo předzahrádku.

Foto: Atelier 8000

Investor plánuje postavit jedenáct bytových domů.

„Hlavním architektonickým prvkem navrhovaných budov je jejich vertikální rozčlenění, což odpovídá i vertikálnímu charakteru celého města. Okrová barevnost a cihelné obkladové materiály korespondují s krumlovskou barevnou škálou a jsou připomínkou industriálního charakteru lokality,“ řekl Martin Krupauer z Atelieru 8000, který projekt navrhoval.

Nejblíže k hlavní silnici I/39 je plánován apartmánový dům, který bude krýt celé údolí od hluku. Architekti navrhují stávající sjezd ze silnice první třídy do ulice Za Jitonou odsunout dál od kruhové křižovatky, aby mohl vzniknout levý odbočovací pruh.

Pro bezpečnost vozidel vyjíždějících z lokality je navržen rozjížděcí připojovací pruh do kopce. Navržena jsou i parkoviště před domy. Dvě třetiny parkovacích stání budou umístěny pod zemí.

„Proměna brownfieldu v bytovou čtvrť je plně v souladu se strategickým plánem rozvoje města. Abychom projektu dali zelenou, musíme ještě velmi důkladně vyhodnotit jeho dopad na dopravní situaci a případně přijmout zásadní opatření,“ uvedl místostarosta města Josef Hermann (KDU-ČSL). Nutné je také vybudovat všechny sítě, protože původní areálové rozvody jsou zastaralé a v nevyhovujícím stavu.

Směny pozemků

Pro realizaci projektu je teď nezbytné majetkoprávní vypořádání investora s městem. „Jedná se o směny pozemků a převody sítí a komunikací do majetku města. V nejbližší době se teď musí zanalyzovat předpokládané náklady převáděného majetku i náklady na jeho správu a údržbu,“ dodal místostarosta.

Reklama

Výběr článků

Načítám