Pozastavení eurodotací se zatím Agrofert bát nemusí. Přestože audit Evropské komise potvrdil, že premiér Andrej Babiš porušil české i evropské předpisy o střetu zájmů, ministerstva, která mají zjednat nápravu, rychlé řešení nechystají.

Holding, který Babiš převedl do svěřenských fondů, čerpal podle auditorů neoprávněně dotace z programu podnikání a inovace, který spadá pod ministerstvo průmyslu a obchodu, a také z programu životního prostředí.

Státní fond životního prostředí, jenž ekologické dotace přiděluje, tvrdí, že těchto peněz se Babišovy potíže netýkají. "Tyto dotace nejsou v rozporu s legislativou ošetřující střet zájmů, a není tedy důvod proplácení zastavovat," uvedla mluvčí úřadu Lucie Früblingová.

Bude Babiš ministrem kultury?

Možnosti řešení

Premiér Andrej Babiš (ANO) musí podle auditorů Evropské komise vyřešit svůj střet zájmů. Zemědělský, potravinářský a chemický koncern Agrofert sice převedl do svěřenských fondů, dál si v něm ale udržuje vliv. Právníci komise už loni napsali, že Babiš má tři možnosti, pokud by nechtěl Agrofert prodat.

Konec v čele vlády

První možností je, že by odstoupil z funkce premiéra. Pokud by byl například ministrem kultury, jeho vliv na rozdělování evropských dotací v Česku by byl mnohem menší, konstatovali auditoři.

"Slepý" fond

Další možností je, že by se Babiš zcela "odstřihl" od Agrofertu. Řešením by mohl být slepý svěřenský fond (blind trust). V jeho čele by stál správce, který by byl na Babišovi skutečně nezávislý a premiér by jeho činnost nemohl nijak ovlivnit. Právníci se ale neshodují, jestli je takové řešení podle českých zákonů vůbec možné.

Podle Transparency International není slepý svěřenský fond řešením Babišova střetu zájmů.

Tato varianta podle právních expertů organizace nemá oporu v českém právním řádu.

Blind trust je navíc vhodný pro "uskladnění" financí, které jsou bez vědomí vkladatele spravovány. To je ale podle TI s ohledem na strukturu Agrofertu vyloučeno.

"Babiš vždy bude vědět, že jeho firma podniká například v zemědělství, které ze své pozice může ovlivňovat. Kvůli velkému rozsahu činnosti Agrofertu se také musí dozvědět z médií, co se s jeho firmou děje. V orgánech svěřenského fondu má také svou manželku, nemůže tak být splněna podmínka neinformovanosti," uvedl
analytik TI Milan Eibl.

Premiér se slepým fondem není schopen střetu zájmů zbavit také proto, že na konci působení v politice získá zpět svůj zhodnocený majetek. "Vůbec zde není ten prvek slepoty," řekl právník TI Petr Leyer

Bez dotací

Agrofert by také mohl přestat čerpat evropské investiční dotace. V posledních třech letech z nich získal jednu a čtvrt miliardy korun. Loňský zisk koncernu dosáhl 1,66 miliardy.

Potvrdila, že Agrofert z evropského ekologického fondu dostal peníze na dva projekty, jeden už byl proplacen, na druhý obdrží peníze v příštím roce. Celkem už firmy holdingu dostaly 67 milionů korun.

Druhý z klíčových úřadů, ministerstvo průmyslu, zahájil kontrolu přidělených dotací už v červnu, kdy do Česka dorazila předběžná auditní zpráva. Z připomínek Evropská komise vypracovala finální verzi auditu, která přišla minulý týden.

Ministerstvo ale v rámci zmíněné kontroly začalo plošně přezkoumávat všechny dotace, nejen ty pro Agrofert. A těch jsou tisíce. "Vyžádali jsme si od příjemců potřebné dokumenty a ty budeme prověřovat," uvedla mluvčí ministerstva průmyslu Štěpánka Filipová. To znamená, že resort bude kontrolovat dotace "od stolu" na základě dokumentů, které obdržel od příjemců dotací.

Kontrolu přidělených dotací může provádět také ministerstvo financí. To se zatím nechce k auditu vůbec vyjadřovat. "Nebude vyvracet ani potvrzovat jednotlivé pasáže, které audit údajně obsahuje, a to do ukončení procesu auditu. Zpráva je důvěrná," napsal mluvčí ministerstva Michal Žurovec.

Razantní zásah českých úřadů vůči Agrofertu tedy zatím nehrozí. Potvrzuje to i dopis, který už před měsícem rozeslalo ministerstvo zemědělství úřadům a firmám spadajícím pod jeho správu. Vyzývalo v něm, aby úředníci při rozdělování veřejných peněz postupovali nikoli podle přísného výkladu unijních auditorů, ale tak, aby holding Agrofert dotace obdržel. Na dopis upozornil týdeník Respekt.

Evropští právníci přitom varují, že dotace pro Agrofert dostávají premiéra Babiše do konfliktu se zákonem o střetu zájmů. Ten vstoupil v platnost pod přezdívkou lex Babiš v roce 2017. A Brusel chce, aby české úřady zasáhly. "Žádáme řídící orgán, aby prověřil zbývajících 12 případů z celkem 22 projektů Agrofertu, které služba komise neauditovala," stojí v dokumentu. V kontrolovaných 10 případech byla podle zprávy, kterou mají HN k dispozici, chybovost 96,7 procenta.

Podle údajů ministerstva financí z poloviny letošního roku získal Agrofert zatím dotace za 170 milionů korun. Ty proplatilo Česko ze svých peněz, o evropské peníze na ně zatím nepožádalo. Audit ukazuje, že Agrofert má od února 2017 přiklepnuto z výše uvedených programů celkem 235 milionů korun.

Zjištění auditorů by mohlo mít dopad i na současné zákony − lex Babiš a úpravu svěřenských fondů v občanském zákoníku. Podle té fondy nemají vlastníka, ale jen správce, který není ovládající osobou.

O změně zákonů mluvil ve sněmovně šéf komunistů Vojtěch Filip. "Jestli tam je něco, co máme předělat, tak to předělejme," uvedl. Úpravu připustil i šéf Pirátů Ivan Bartoš. Autor zákona o střetu zájmů, poslanec Jan Chvojka z ČSSD, se nebrání diskusi o úpravách svěřenských fondů, lex Babiš ale podle něj změnu nepotřebuje, musí se jen dodržovat.

Specialista na tento zákon, advokát Pavel Uhl upozorňuje, že zákon se odvíjí od evropského práva, které po členských státech vyžaduje, aby se mu přizpůsobily. "Když Česko přebírá nějaké instituty evropského práva, musí ho vykládat tak, aby odpovídalo zadání unie," popsal. Řešením by podle něj bylo pouze to, že se Babiš zbaví firem, nebo svého politického vlivu. "Agrofert prodá na burze, nebo přestane být předsedou vlády. Musí si vybrat z těchto dvou možností," prohlásil Uhl.

S přispěním Ondřeje Housky.

Audit Evropské komise níže zveřejnil časopis Respekt, jenž patří spolu s Hospodářskými novinami pod společnost Economia. Audit je rozdělen na dvě části.

Finální audit Evropské komi... by Pavel Kroulík on Scribd

Finální audit Evropské komi... by Pavel Kroulík on Scribd