Češi sice odvedou stovky miliard korun na účty zaměstnaneckých pojišťoven, co se s nimi ale potom stane, nemohou ovlivnit. To se musí změnit, rozhodl loni Ústavní soud. Vyhověl tak stížnosti skupiny senátorů, podle kterých by si měly čtyři miliony klientů volit členy orgánů zaměstnaneckých pojišťoven samy.

Vedení resortu zdravotnictví proto sepsalo změnu zákona. Ta volby do orgánů pojišťoven upravuje. Jenomže podle poslanců sněmovního zdravotního výboru nedostatečně. Pokud by ministerský návrh prošel, zůstali by podle nich řadoví pojištěnci stále mimo hru.

Ilustrační foto
Schizofrenní pozice státu. Životní pojištění může přijít o daňový odpočet

O penězích v pojišťovnách by rozhodovali hlavně velcí zaměstnavatelé. Tedy takoví, kteří odvedou nejméně 0,4 procenta pojistného. „Ten návrh neodpovídá tomu, co rozhodl Ústavní soud,“ komentoval navrženou normu například lidovecký poslanec Vít Kaňkovský.

Jako ve VZP

Poslanci proto vládní řešení odmítli. Místo něj přijali pozměňovací návrh, který předložil právě lidovec Kaňkovský. Podle toho by mohli do budoucna o dění v menších pojišťovnách rozhodovat poslanci – stejně jako je tomu dnes ve Všeobecné zdravotní pojišťovně.

„Náš návrh se inspiruje zákonem o Všeobecné zdravotní pojišťovně. Nastavuje v zaměstnaneckých pojišťovnách prakticky stejná pravidla,“ uvedl k tomu Kaňkovský.

Provizorní řešení

To znamená, že část členů správních a dozorčích rad by napříště vybírali poslanci jako zástupci zvolení oprávněnými voliči. „Šlo by přitom jen o provizorní řešení, než ministerstvo připraví komplexní zákon pro všechny pojišťovny,“ doplnil Kaňkovský. Vedení resortu už totiž avizovalo, že na změně celého systému pracuje a nová pravidla chce představit příští rok.

Ilustrační snímek
Cizinci a oligarchové. Zdravotní pojišťovny ovládnou obři, varují kritici

Ministru Adamu Vojtěchovi se ale poslanecké řešení nelíbí. „Neznamenalo by to nic jiného, než politizaci zaměstnaneckých pojišťoven. Jsem zásadně proti a vnímám to jako významné riziko,“ vzkázal po své mluvčí Gabriele Štěpanyové. Pokud pozměňovací návrh projde, budou podle něj sloužit orgány pojišťoven pouze jako trafiky.

Senátorka Alena Dernerová, která původně stížnost k Ústavnímu soudu iniciovala, podpořila ještě úplně jiný návrh. Ten předložili Piráti. Volby do orgánů pojišťoven chtěli umožnit naprosto všem pojištěncům. Lidé by mohli své zástupce vybírat pomocí internetu či korespondenční volby. Návrh ale neprošel.