Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Týdenní předpověď: Teploty budou jako na houpačce, sníh se objeví i v nížinách

Týdenní předpověď: Teploty budou jako na houpačce, sníh se objeví i v nížinách
Zdroj: unsplash.com
počasí
Druhý prosincový týden do Česka přinese střídání teplot a sníh. Zatímco zpočátku týdne budou teploměry ukazovat i 10 stupňů, postupně se ochladí i na bod mrazu a následně se znovu oteplí. Sníh navíc bude nahrávat nejen lyžařským střediskům, ale přijde i do nížin. Moc dlouho tam ale nevydrží. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu.

Za studenou frontou, která přejde přes naše území k východu z neděle na pondělí, k nám bude proudit chladnější vzduch od západu. V pondělí večer začne počasí u nás ovlivňovat další studená fronta od severozápadu, za kterou přejde přes střední Evropu k severovýchodu tlaková výše. Během středy bude postupovat přes Německo k východu okludující frontální systém a ve čtvrtek se bude nad střední Evropou rozpadat. V dalších dne k nám budou kolem hluboké tlakové níže nad severním Atlantikem v čerstvém západním, postupně jihozápadním proudění, postupovat další frontální systémy.

V pondělí bude v noci zataženo až oblačno, na Moravě zpočátku místy až polojasno. Od severozápadu na většině území občasný déšť, nad 800 m postupně srážky smíšené nebo sněhové. K ránu budou srážky ubývat a na západě místy až polojasno. Na Moravě místy mlhy, ojediněle i mrznoucí. Přes den oblačno až zataženo, místy přechodně polojasno. Zejména na horách ojediněle přeháňky, nad 800 m sněhové. K večeru v Čechách od severozápadu srážky četnější a nad 500 m postupně sněhové. Zpočátku na Moravě místy mlhy, ojediněle i mrznoucí. Nejnižší noční teploty 7 až 3 °C, na Moravě místy kolem +1 °C. Nejvyšší denní teploty 5 až 9 °C, v 1000 m na horách kolem 2 °C. Čerstvý jihozápadní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, na horách 20 až 25 m/s (70 až 90 km/h) bude zvolna slábnout a v Čechách se bude večer měnit na západní. Na Moravě mírný jižní až jihovýchodní vítr 2 až 5 m/s.

V úterý bude oblačno, místy sněhové přeháňky, v polohách pod 400 m i smíšené. Během dne postupně ustávání přeháněk a ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty +3 až -1 °C. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 °C. Čerstvý západní až severozápadní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, bude večer slábnout a v Čechách se bude měnit na jižní.

Ve středu meteorologové očekávají skoro jasno až polojasno, na severovýchodě zpočátku místy nízká oblačnost a ojediněle slabé sněžení. Odpoledne a večer na západě Čech, na Českomoravské vrchovině a na západě Moravy přibývání oblačnosti až na zataženo, později na západě Čech místy sněžení, ojediněle i srážky mrznoucí. Nejnižší noční teploty -2 až -6 °C. Nejvyšší denní teploty 0 až 4 °C. Slabý proměnlivý, během dne kromě západu Čech mírný jihovýchodní až jižní vítr 2 až 6 m/s.

Ve čtvrtek bude zataženo až oblačno, zpočátku místy polojasno. Místy sněžení, v polohách pod 400 m i déšť se sněhem. Později odpoledne a večer v Čechách ustávání srážek a ubývání oblačnosti místy na polojasno. Nejnižší noční teploty +1 až -3 °C, při malé oblačnosti ojediněle až -5 °C. Nejvyšší denní teploty 0 až 4 °C. Mírný jihozápadní až západní vítr 2 až 6 m/s, na Moravě a ve Slezsku zpočátku jižní.

V pátek má být oblačno až zataženo, zpočátku místy polojasno. Od západu na většině území déšť nebo déšť se sněhem, v polohách nad 500 m sněžení. Nejnižší noční teploty +1 až -3 °C, při malé oblačnosti ojediněle až -5 °C. Nejvyšší denní teploty 1 až 5 °C. Mírný, během dne čerstvý jižní až jihovýchodní vítr 4 až 9 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy