Hlavní obsah

Cena vajec před Vánoci stabilní, máslo zdražuje

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Advent je v plném proudu a v mnoha domácnostech tak přichází na řadu pečení vánočního cukroví. Cena másla v poslední době spíše rostla. V říjnu podle výpočtu Novinek na základě údajů z databáze ČSÚ vyšla čtvrtka na 46,15 koruny, což je nejvyšší cena od března. Ceny vajec i hladké mouky jsou po celý rok poměrně stabilní.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj ceny vajec

Článek

Vejce jsou pro Vánoce obzvlášť důležitou surovinou. Vedle vánočního pečení se uplatní i v bramborovém salátu a trojobalu. Dobrá zpráva je, že cena deseti vajec podle databáze ČSÚ v říjnu meziročně klesla o 15,6 procenta na 30,40 koruny.

Cena vajec se přitom v posledních měsících příliš neproměňuje. Hned na začátku roku plato deseti vajec skokově zlevnilo z více než 36 korun na 33,80.

Následující měsíce cena vajíček pokračovala v mírném poklesu až na srpnových 29,85. Poté cena pozvolna rostla, i tak je však nižší než v červnu. Prosincové a říjnové ceny vajec přitom byly v loňském roce v podstatě totožné.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj ceny hladké mouky

„Fenoménem předloňského adventu byla drahá vejce kvůli takzvané fipronylové aféře. S jejím následným postupným odezněním však vejce zlevňují v rámci celé EU, včetně Česka. Žádnou ‚vaječnou krizi‘ tak letos čekat nelze,“ uvedl ekonom společnosti Czech Fund Lukáš Kovanda.

E-shopy před Vánoci hledají náhradu za dobírku, nabízejí odložené platby

Vánoce

Hladká mouka v říjnu podle databáze ČSÚ zlevnila z 12,11 na 11,66 koruny za kilo. Nejdražší byla mouka v březnu, kdy jeden kilogram vyšel na 12,37 koruny. V loňském roce mezi říjnem a prosincem zlevnila z 11,22 na 11,07 koruny.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj ceny másla

Čtvrtka másla v říjnu zdražila o 6,3 procenta na 46,15 koruny ze zářijových 43,42 koruny. Meziročně však máslo zlevnilo o 17,3 procenta. Ještě před rokem totiž vyšlo na 55,83 koruny za 250 gramů.

„Ani žádná ‚máselná krize’ letos neudeří. Ekonomické zpomalení Číny dostává globální trh s mléčnými produkty, včetně smetany a másla, do rovnováhy. Kilogram másla je na trhu EU levnější meziročně zhruba o jedno euro, asi o dvacet procent. V porovnání s předloňském je zlevnění ještě výraznější, o zhruba 2,25 eura na kilogram,“ doplnil Kovanda.

Před Vánoci podraží brambory

Kilo brambor podle ČSÚ vyšlo v říjnu průměrně na 18,36 koruny. Od června, kdy dosáhly letos dosud nejvyšší ceny 27 korun za kilogram, tak zlevnily téměř o třetinu. Před rokem stál kilogram brambor průměrně 15,56 koruny, meziročně tedy zdražil téměř o devět procent.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj ceny brambor

Podle Kovandy budou brambory budou i v dalších měsících meziročně dražší.

„Letošní úroda měla k ideálu daleko, ačkoli byla lepší než ta loňská, jež byla katastrofálně špatná. Před Vánoci brambory mírně zdraží v porovnání s jejich nynější cenou, protože po nich bude větší sháňka a prodejci využijí předvánočního času k navýšení marží,“ uzavřel ekonom.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám