Hlavní obsah

Třinácté platy letos vyplatí víc firem než loni

Novinky, tov

Navzdory očekávanému zpomalení růstu české ekonomiky vyplatí 13. plat nebo odměnu v podobné výši za letošní rok svým zaměstnancům rekordních 59 procent firem, což je opět více podniků než loni. Vyplynulo to ze šetření Hospodářské komory mezi podnikateli.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Kolik firem vyplácí 13. plat

Článek

„Část firem vyplatí odměny ve výplatním termínu v prosinci, část začátkem příštího roku – záleží i na tom, v jakém odvětví firma působí. Platí, že čím větší firma, tím spíše zaměstnancům bonus vyplatí,“ poznamenal prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Ze šetření mezi zaměstnavateli vyplývá, že 13. plat plánují na přelomu roku vyplatit tři čtvrtiny velkých firem, tedy firem s více než 250 zaměstnanci. Odměny letos vyplatí i téměř každá druhá (47 procent) z nejmenších firem do 10 zaměstnanců. V roce 2017 jej přitom vyplácela ani ne třetina a před čtyřmi lety pouhá pětina drobných zaměstnavatelů.

Polovina Čechů bere více než 29 549 korun měsíčně

Ekonomika

Hospodářská komora odhaduje, že letošní odměny v průměru přesáhnou 34 tisíc korun, nejčastěji se budou pohybovat v mírně vyšším pásmu než loni, tj. mezi 18 až 38 tisíci korunami.

Co se týká jednotlivých odvětví, nejčastěji budou letos vyplácet odměny ve výši platu firmy ve stavebnictví, kde v letošním roce pokračuje oživení. Na druhém místě je zpracovatelský průmysl, který je hlavním tahounem českého hospodářství s největším podílem zaměstnanců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám